Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer jeugdigen met licht verstandelijke handicap

Er is een forse groei van het aantal sterk gedragsgestoorde, licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen te zien. Ook de verschuiving naar zorg zonder verblijf valt op. Dat blijkt uit het Brancherapport Gehandicaptenzorg 2009.
Meer jeugdigen met licht verstandelijke handicap

De gehandicaptenzorg telt naar schatting ruim 152.000 cliënten, zo’n 6,7 procent meer dan in 2007. Opvallend is de groei van het aantal jeugdige cliënten, in het bijzonder kinderen en jeugdigen met een licht verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met gedragsproblemen. Een belangrijke oorzaak is volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) de steeds complexer wordende maatschappij. Deze stelt steeds hogere eisen, zoals eigen verantwoordelijkheid en zelfstandig keuzes maken. Veel cliënten kunnen daar niet aan voldoen.

Brancherapport
Dat blijkt uit het Brancherapport Gehandicaptenzorg 2009 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De omzetgroei is volgens de VGN grotendeels het gevolg van de aanhoudende groei van het aantal cliënten. Het rapport geeft een samenhangend, kwantitatief beeld van de gehandicaptenzorg tot en met verslagjaar 2008. De cijfers zijn afkomstig uit de Jaardocumenten Maatschappelijke Verantwoording van de instellingen.

Verschuiving
Verder is een aanhoudende verschuiving te zien van intramurale zorg (met verblijf) naar semi- en extramurale zorg (zonder verblijf). In 2008 steeg het aantal cliënten met verblijf met 4,1 procent naar bijna 70.000 gehandicapten. Het aantal extramurale cliënten steeg met 11,3 procent naar ruim 52.000.

Investeren
Door het toenemende beroep op de gehandicaptenzorg groeit het aantal medewerkers eveneens met 5,2 procent: van 148.250 in 2007 naar 156.000 in 2008. Volgens de VGN slaagt de sector er in om voldoende nieuwe medewerkers aan te trekken en bestaande medewerkers aan zich te binden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een laag verloop in het personeelsbestand en een gestaag groeiend aantal 50-plussers. De koepelorganisatie benadrukt dat de instroom van nieuwe medewerkers wordt gevoed door flink te investeren in ‘leren en werken’ (de beroepsbegeleidende leerweg) en ‘leren op school’ (de beroepsopleidende leerweg).

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: VGN/Foto: ANP/Gerrit de Heus

1 REACTIE

  1. Het is natuurlijk minimaal dubieus om te stellen dat er méér jeugdigen met een LVG gekomen zijn. Ten eerste roept dat bij mij de vraag op sedert wanneer die ontwikkeling zich dan voor doet en daarnaast natuurlijk de vraag welke biologische oorzaken die dan kan hebben ?
    Dat de groei te maken zou hebben met een veranderende maatschappij is natuurlijk een constatering die nergens op slaat. Net zoals de toeloop op zorgclaims de oorzaak van de komst van meer LVG-en.
    M.i. heeft de groei van LVG’ers eerder te maken met de eenvoud waarmee er stempels/diagnoses worden geplaatst om daarmee een beroep te kunnen doen op de zorgpot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.