Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ouders helpen zelf problemen op te lossen’

Ouders en opvoeders worden steeds afhankelijker van hulpverlening. Volgens minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) is het daarom nodig dat met eerdere maar vooral kleinere hulp gezinnen in staat zijn hun problemen zelf op te lossen.
'Ouders helpen zelf problemen op te lossen'

Op die manier heeft de jeugdzorg meer tijd om kinderen en gezinnen te helpen met complexe problemen. Op een bijeenkomst van de ChristenUnie in Zuidhorn zei Rouvoet maandagavond dat zo de toeloop naar gespecialiseerde voorzieningen gestopt kan worden. Hij constateert dat de vraag naar jeugdzorg nooit eerder zo hard steeg als nu.

Gemeente
Volgens Rouvoet wordt er nog te weinig samengewerkt door de verschillende instanties rond kinderen. Er is in zijn ogen vooral een belangrijke rol weggelegd voor de gemeenten. ‘De knop moet twee keer om in de jeugdzorg’, aldus de bewindsman. Zo moeten gezinnen vroegtijdig ondersteuning en advies krijgen en hulpverleners moeten veel beter samenwerken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen van Weel

1 REACTIE

  1. Ik ben het helemaal met minister Rouvoet eens! We hebben in deze richting vanuit stichting Ovaal een concept ontwikkeld het autismecafe, een initiatief van en voor ouders (zie http://www.autismecafe.nl ). Het biedt op laagdrempelige wijze opvoedingsondersteuning en lotgenotencontacten aan ouders met een kind met een autistische stoornis. Ouders zijn niet alleen bezoeker maar ook initiatiefnemers. Iedere avond staat een thema centraal, komt er een gastspreker en de avonden worden door ervaren gespreksleider geleid. Lokaal zijn er samenwerkingspartners (zoals MEE, Mantelzorgsteunpunten) bij betrokken. Onze ervaring is ook dat het ouders minder afhankelijk maakt van hulpverleners(empowering). Ze krijgen hier de eerste informatie, tips en adviezen. Er is enorm veel belangstelling voor de autismecafes, de avonden worden goed bezocht en wij krijgen veel vragen uit het gehele land om dit initiatief landelijk uit te rollen (met o.a. steun van het Oranjefonds Groeiprogramma). Waar we wel tegenaan lopen is, hoewel het naar verhouding een goedkope voorziening is, het toch niet eenvoudig is om er subsidie voor te krijgen. Het meeste geld voor dit soort zaken gaat naar de gevestigde instellingen. Het kost veel tijd om subsidies van gemeentes los te krijgen. Maar het lukt ons wel: er draaien nu verspreid door het gehele land 5 autismecafes en er zijn er 4 in voorbereiding. Misschien moet er eens goed gekeken worden: hoe je dit soort initiatieven van ouders/burger faciliteert? zoiets?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.