Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Echtscheiding verhoogt kans op criminaliteit

Kinderen van gescheiden ouders hebben drie keer zoveel kans om in de criminaliteit te belanden als leeftijdgenoten uit niet-gebroken gezinnen. Oorzaken daarvoor zijn de stress door de scheiding, terugvallende gezinsfinanciën en gebrek aan toezicht op oudere kinderen.
Echtscheiding verhoogt kans op criminaliteit

De helft van alle huwelijken van mannen die door justitie zijn veroordeeld, loopt stuk. Algemeen is het echtscheidingspercentage: een op de vijf huwelijken. Sociologe Marieke van de Rakt onderzocht of een criminele vader e kans groter maakt dat kinderen crimineel worden. Zij concludeert dat echtscheiding een grote risicofactor is; echtscheiding komt in criminele milieus veel vaker voor.

Levensloop
Dat blijkt uit het onderzoek van sociologe Van de Rakt. Zij promoveert volgende maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Van de Rakt onderzocht de levensloop van ruim achtduizend kinderen van 3500 veroordeelde vaders in 1977. Dat is vier procent van het totaal aantal veroordeelden in dat jaar.

Verkeerde pad
Uit haar onderzoek blijkt dat de kans dat zoonlief op het verkeerde pad terecht komt 50 procent is, als vader meer dan tien veroordelingen op zijn conto heeft staan. Een dochter maakt in dat geval 25 procent kans op een criminele loopbaan. De kans dat een kind een misdrijf pleegt, is kort na de veroordeling van de vader het grootst.

Broers en zussen
Een moeder die als veelpleger kan worden betiteld, heeft overigens hetzelfde effect op de levensloop van de kinderen. Maar dat komt veel minder vaak voor, aldus de onderzoekster. Zij vond in haar onderzoek ook dat vooral broers en zussen die met justitie in aanraking komen, veel invloed en effect op elkaar hebben. Van de Rakt concludeert dat er speciale aandacht moet komen voor kinderen die in een criminele omgeving opgroeien. Op deze manier kan worden voorkomen dat iedereen in het gezin afglijdt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.