Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Huwelijksdwang harder bestraft

Het kabinet wil mensen die zich schuldig maken aan huwelijksdwang harder gaan bestraffen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil de maximumstraf optrekken van negen maanden naar twee jaar.
Huwelijksdwang harder bestraft

Een woordvoerder van het ministerie bevestigde maandag een artikel hierover in dagblad Trouw. Huwelijksdwang gaat vaak gepaard met zware psychologische druk of (bedreiging met) geweld.

Hechtenis
Als het aan Opstelten ligt moeten rechters ook een een voorlopige hechtenis kunnen opleggen in deze situatie. Normaal kan dat alleen bij misdrijven waar een minimumstraf van vier jaar op staat. Het tijdelijk vastzetten van een verdachte kan voorkomen dat de zaak escaleert, aldus de minister.

Kinderen
Omdat het vaak kinderen zijn die slachtoffer worden van huwelijksdwang, wil Opstelten ook de verjaringstermijn verlengen. De termijn van zes jaar moet volgens de minister pas ingaan als het slachtoffer achttien jaar wordt. Zo krijgen zij meer tijd om als volwassene na te denken over het doen van aangifte.

Volgens het ministerie zijn er jaarlijks enkele tientallen gevallen van huwelijksdwang. Exacte cijfers zijn er niet, omdat aangifte vaak uitblijft. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Trouw/Foto: Stock.xchng

Foto

  • Huwelijksdwang harder bestraft

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.