Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vergoeding pleegouders stijgt met 200 euro in 2010

Met ingang van 1 januari 2010 krijgen pleegouders 200 euro meer per jaar per pleegkind. Minister Rouvoet begint met de stapsgewijze verhoging van de pleegzorgvergoeding naar maximaal 1000 euro extra per pleegkind op jaarbasis.
Vergoeding pleegouders stijgt met 200 euro in 2010

Het aantal kinderen dat pleegzorg krijgt, verdubbelde in de afgelopen tien jaar. In 2008 waren het 22.243 kinderen. Dat was een verhoging van 9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor 2009 en de komende jaren wordt een verdere stijging verwacht.

Meer gebruik
Minister Rouvoet wil zich, samen met de provincies, ervoor inzetten dat meer kinderen gebruik kunnen maken van pleegzorg. Het uitgangspunt van de minister is dat een pleeggezin het beste alternatief is als kinderen voor kortere of langere tijd niet bij hun eigen ouders kunnen wonen.

Kleren en schoenen
Rouvoet verhoogt de vergoeding omdat pleegouders vaak moeite hebben om incidentele grotere uitgaven te betalen uit de huidige pleegvergoeding van gemiddeld 6.100 euro per jaar. Het gaat bijvoorbeeld om kleren en schoenen voor kinderen die met bijna niets aankomen bij hun pleeggezin.

Stapsgewijs
Voor de verhoging naar maximaal 1000 euro per kind per jaar zijn wijzigingen nodig in de Wet op de jeugdzorg, de Algemene kinderbijslagwet en de Regeling pleegzorg. Omdat daar tijd mee is gemoeid wordt de verhoging stapsgewijs ingevoerd.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: mininsterie voor Jeugd en Gezin

2 REACTIES

  1. Volgens mij kunnen ze met terugwerkende kracht nog geld terug krijgen. Dit zal dan wel via een rechtswinkel gedaan moeten worden. Deze grootouders zijn dus netwerkpleegouders geweest. Achteraf is dat volgens mij wel te erkennen met getuigen. Ze kunnen hiervoor ook de kinderbescherming inschakelen omdat pleegzorginstanties hier dus gefaald hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. Heel goed dat dit geregeld gaat worden. Maar wanneer wordt er iets gedaan aan de gemakszucht van de organisaties, die pleegzorg kunnen indiceren. Ik ken een echtpaar wiens kleindochter in de problemen zat: de crisisopvang kon nergens opvang regelen. Het meisje is zodoende meegegaan met haar grootouders en heeft er vervolgens zo’n 2 jaar gewoond. Maar GEEN vergoeding voor de grootouders!! Zo hebben zij dus ruim 6.000 euro moeten besteden aan hun kleindochter voor school, OV-vervoerskosten, kleding etc. . Het enige dat gebeurde was het sturen van kastje en de muur: de ene organisatie wees naar Jeugdzorg, die weer zei dat het onderzocht moest worden en dat ze niet achteraf mochten indiceren, De ouders verweten de grootouders dat ze kleindochter hadden opgevangen en meenden dat “omdat het om familiie ging” de grootouders er zelf voor op moesten draaien.
    Mensen, zeker zij die informele/ familiaire pleegzorg geven, moeten niet zoals in het voorbeeld genoemde wijze in de kou blijven staan. Deze grootouders zitten nog altijd met de financiële last van het heben opgevangen van hun kleindochter en zij zijn niet en zullen niet worden gecompenseerd, En daar baal ik wel van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.