Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Extra geld voor campussen probleemjeugd

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) trekt 4,3 miljoen euro extra uit voor de negen proefprojecten met campussen voor probleemjongeren. Met dat geld wil de bewindsman de proefprojecten ondersteunen tot de zomer van volgend jaar. Tot nu toe heeft Rouvoet 14,7 miljoen in de campussen geïnvesteerd.
Extra geld voor campussen probleemjeugd

Volgend jaar moet dan op basis van een eindevaluatie besloten zijn met welke nieuwe vorm van jeugdzorg de overheid verdergaat. Rouvoet maakte dat woensdag bekend tijdens een debat met de Tweede Kamer over tekorten op de begroting over 2009 bij de Friese campus Wyldemerk.

Geldkraan
In 2007 startte Wyldemerk als een van de negen pilotprojecten van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin. Dit jaar besloot het ministerie de geldkraan voor het campusproject dicht te draaien. Naar aanleiding van een inspectiebezoek in maart, zei een woordvoerder van het ministerie van Jeugd en Gezin tegen Zorg + Welzijn dat er bij de campus ‘veel mis’ was op het gebied van onderwijs en veiligheid. Bovendien heeft Wyldemerk financiële risico’s genomen, aldus de woordvoerder.

Creatief meedenken
Rouvoet zei tijdens het debat dat de Friese campus tijdig is gewaarschuwd voor financiële problemen. Het oplossen daarvan is volgens hem een verantwoordelijkheid van het Wyldemerk-bestuur. Die verantwoordelijkheid wil het bestuur volgens hem ook op zich nemen. Wel zegde hij aan coalitiepartners CDA en PvdA toe dat hij ‘creatief zal meedenken’.

Criminele circuit

Eind 2007 zijn de negen proefprojecten begonnen om jongeren te helpen die tussen wal en schip zijn gevallen in het onderwijs en de jeugdzorg. Om te voorkomen dat ze afglijden in het criminele circuit, wordt alsnog geprobeerd ze aan een diploma en/of werk te helpen.  Wyldemerk biedt daarbij 24-uursopvang, terwijl het bij de andere campussen bijvoorbeeld om een halve dag ondersteuning of enkele uren zorg per dag gaat.

Zorg + Welzijn, Rouvoet-campus moet sluiten, 13 juli 2009

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Z+W

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.