Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

‘Weinig communicatie leidt tot crimineel kind’

De kans dat een kind crimineel verdrag gaat vertonen kan groter worden door slechte communicatie met de ouders. Dit blijkt uit onderzoek dat vrijdag bekend werd gemaakt door de Universiteit van Utrecht.
‘Weinig communicatie leidt tot crimineel kind’

Wetenschappers hielden gedurende vijf jaar een studie onder driehonderd gezinnen. Bij 59 procent van deze onderzochte gezinnen was sprake van jeugdcriminaliteit. Daarbij keek men naar de kleinere vergrijpen zoals betrokkenheid bij een vechtpartij, het illegaal stoken van vuur of graffitispuiten.

Vrije opvoeding
De Onderzoekers merkten op dat een vrije opvoeding de jeugddelinquentie bevordert.  Jongeren vertellen steeds minder aan hun ouders over vriendschappen, hun vrijetijdsbesteding en de activiteiten die zij ondernemen. Anderzijds worden de jongeren ook steeds vrijer gelaten door de opvoeders; zij geven hun kind minder regels mee en vragen minder naar wat hen bezig houdt.  Zo neemt de communicatie steeds meer af.

Stimuleren
Volgens onderzoekster Loes Keijsers moeten ouders aangemoedigd worden om te stimuleren dat hun kinderen voldoende met hen delen. Dat kan bijvoorbeeld door interesse te tonen in de wereld van hun tienerkind. Keijsers: ‘Jongeren die een goede relatie hebben met hun ouders, vertellen wel zelf wat relevant is of vragen om hulp.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Madhwie

  Beste Oesha Sanichar,
  Ik had een vraagje aan jou. Mag ik je email-adres.

  Groetjes,
  Madhwie

 • no-profile-image

  Oesha Sanichar

  Beste Loes,
  Graag zou ik ook meer informatie willen ontvangen over uw onderzoek, maar weet niet hoe ik in contact kan komen met u.

  Met vriendelijke groeten,

  Oesha Sanichar

 • no-profile-image

  loes keijsers

  Beste Peter,
  neem even contact met me op, dan stuur ik de publicatie naar je.
  Groeten,
  Loes Keijsers

 • no-profile-image

  peter vis

  graag zou ik meer informatie over uw onderzoek ontvangen. Is er een publicatie? Is die te koop?
  Met groet en dank
  Peter Vis

Of registreer je om te kunnen reageren.