Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet-campus moet sluiten

‘Ik hang vanaf m’n twaalfde al op straat. Nou dan weet je wel wat er gebeurt.’ ‘Het leven is gewoon moeilijk.’ Zo klinken de jongeren van de Rouvoet-campus Wyldemerk in Friesland. Volgend schooljaar kunnen deze ‘moeilijke’ jongeren er echter niet meer terecht. Het programmaministerie voor Jeugd en Gezin draait de geldkraan dicht.
Rouvoet-campus moet sluiten

Door Alexandra Sweers – Directeur Louis Altelaar is verbolgen. In 2007 startte Wyldemerk als een van de negen pilotprojecten van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin. In deze 24-uursvoorziening kunnen jongeren terecht die geen regulier onderwijs meer kunnen volgen: voortijdig schoolverlaters met gezinsproblematiek, verslaving en agressieproblemen. Altelaar: ‘Allemaal jongeren die zich op een glijdende schaal bevinden en zonder onze hulp op het criminele pad raken.’

De jongens en meiden wonen op de campus en volgen daar ook een basis-, vmbo- of mbo-opleiding, havo of vwo. Zij blijven zolang het afronden daarvan duurt, maar soms ook langer. ‘Om ze te begeleiden naar een vervolgopleiding en een zelfstandig leven’, legt Altelaar uit.

Uitstroompakketten
Een bezoek van de inspectie maart dit jaar wees echter uit dat er nog enkele kritische punten in het onderwijs op de Rouvoet-campus zijn, vooral als het gaat om de aansluiting van het onderwijs op al deze jongeren met verschillende uitstroompakketten. Ook het garanderen van veiligheid was een aandachtspunt. ‘Allemaal zaken waar wij al plannen voor hadden’, zegt de directeur. Geen redenen om de financiering stop te zetten, vindt hij.

‘Veel mis’
Het ministerie lijkt onverbiddelijk. ‘Het gaat hier om een pilotproject’, zegt de woordvoerder van minister Rouvoet. ‘Proefprojecten, met verschillende methoden om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Als iets niet werkt, dan is dat geen ramp. Die ervaring nemen we mee.’ In het geval van Wyldemerk blijkt er volgens de woordvoerder ‘veel mis’ in het onderwijs en de veiligheid. Aangezien het inspectierapport nog niet publiek is, kan de woordvoerder niet in detail treden. Bovendien heeft Wyldemerk financiële risico’s genomen, stelt de woordvoerder. ‘Men dacht geld te ontvangen voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. Dat is niet het geval. Wij hebben alle begrip voor de teleurstelling in Friesland, maar het gaat hier om verantwoord omgaan met overheidsgeld.’

Indicatie
Alternaar spreekt van ‘een duidelijk voorbeeld van gebrek aan contact met de werkelijkheid’. ‘Het ministerie wil een pilot draaien binnen de bestaande regelgeving. Zo is er geen ruimte om hulpverlening te ontwikkelen. Nu bedienen wij een “te lichte” doelgroep. Terwijl ik een probleem zie dat vraagt om een vraaggerichte aanpak. Of die jongeren nu een indicatie hebben of niet.’

Tij keren
De directeur van Wyldemerk heeft verschillende kamerleden benaderd om het tij nog te kunnen keren. ‘Waarom start het ministerie iedere keer opnieuw verschillende projecten? Geef ons een kleine vijf jaar om ons te bewijzen.’ Wanneer de geldkraan dicht blijft, sluit de campus zijn deuren met ingang van het nieuwe schooljaar, geeft Altelaar aan.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: Wyldemerk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.