Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet houdt vinger aan pols bij jeugdzorg

De provincies gaan de komende maanden minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin laten zien wat ze precies doen om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken. Dat heeft de minister met de provincies afgesproken, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
Rouvoet houdt vinger aan pols bij jeugdzorg

Aan het eind van het jaar moeten de wachtlijsten weg zijn. Rouvoet maakte zich er zorgen over of dit wel ging lukken.Eind vorige week bleken steeds minder jongeren langer dan negen weken op jeugdzorg te wachten, maar Rouvoet ging deze daling lang niet snel genoeg. Na het gesprek met de provincies heeft hij er weer meer vertrouwen in, al wil hij de vinger wel aan de pols houden. Zowel zijn ministerie als de provincies geven tientallen miljoenen uit om van de wachtlijsten af te komen.

Ingrijpen

De Tweede Kamer was kritisch, maar wil Rouvoet en de provincies nog steeds de kans geven eruit te komen. Het CDA vroeg wel om ingrijpen van Rouvoet, maar houdt deze mogelijkheid vooralsnog even achter de hand. De PvdA suggereerde onafhankelijk toezicht op het wegwerken van de wachtlijsten om gegoochel met cijfers voor te zijn.

Bekaaid

Volgend jaar krijgen de provincies een bedrag waarmee ze zichzelf moeten bedruipen wat betreft de jeugdzorg. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag klagen dat ze te weinig krijgen omdat hun jongeren met veel meer problemen kampen dan jongeren in de provincie. Ook Limburg heeft het idee er met de nieuwe verdeling van het budget te bekaaid vanaf te komen. Een onafhankelijke commissie neemt de verdeling nog eens onder de loep, zei Rouvoet. Daarna gaat hij weer met de provincies om de tafel over de financiering.

Model

De Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (CDA, Jeugd) schreef mede namens Amstedam en Den Haag maandag een brief aan de Kamer. De steden verwachten dat de wachtlijsten verder zullen groeien als de Kamer instemt met de nieuwe begrotingsvoorstellen. Bovendien lopen meer jongeren het gevaar uit huis te worden geplaatst, aldus de wethouder.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ontwikkelde een nieuw model om de budgetten voor de jeugdzorg te verdelen. De grote steden krijgen in de nieuwe plannen minder geld.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.