Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Rouvoet bezorgd over vlucht voor kinderbescherming

Minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin zal bij zijn Belgische collega nagaan of Nederlandse probleemgezinnen in België goed opgevangen worden. Dat heeft de minister donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het gaat om gezinnen die Nederland ontvluchten omdat ze bang zijn dat hun kinderen uit huis worden gehaald door de kinderbescherming.
Rouvoet bezorgd over vlucht voor kinderbescherming

Aanleiding voor de bezorgdheid van Rouvoet is een uitzending van Netwerk begin maart waaruit zou blijken dat bij sommige gezinnen na hun 'vlucht' helemaal geen zorg meer is. Harde cijfers zijn er niet, maar de indruk bestaat dat het maar om een paar gezinnen gaat. De provincie Noord-Brabant schat dat per jaar maar een paar gezinnen de grens overtrekken, andere grensgebieden spreken over een enkele zaak per jaar.

Ontvoering
De Raad voor de Kinderbescherming en de Bureaus Jeugdzorg geven overigens wel aan dat ze met hun Belgische tegenvoeters contact opnemen over gezinnen die naar het zuiden trekken als ze de kinderbescherming op hun dak krijgen. Zolang er een onderzoek loopt of een kind onder toezicht is gesteld, mogen gezinnen emigreren. Maar als de ouders het gezag over een kind ontnomen is, mag dit niet meer en is er sprake van ontvoering.

Voorlopige voogdij
Als de kinderbescherming of jeugdzorg er lucht van krijgt dat een gezin van plan is de benen te nemen, zal de Raad voor de Kinderbescherming een kinderrechter vragen om een kind snel onder voorlopige voogdij te plaatsen. Dan berust het gezag niet meer bij de ouders.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.