Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Foetus onder toezicht van gezinsvoogd

Ongeboren baby’s van vrouwen met ernstige psychiatrische stoornissen, verslavingsproblemen of ernstige verstandelijke handicaps moeten onder toezicht komen van een gezinsvoogd. Dit zeggen kinderrechters, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg uit Amsterdam.
Foetus onder toezicht van gezinsvoogd

Van deze vrouwen wordt aangenomen dat zij niet in staat zijn voor hun kind te zorgen. Vrijwillige hulpverlening is niet toereikend. Volgens kinderrechters en de Raad voor de Kinderbeschermingis het in zo’n geval beter dat een voogd van Bureau Jeugdzorg zich over moeder en ongeboren kind ontfermt, schrijft De Volkskrant.

Risico’s
Jaarlijks telt de Raad voor de Kinderbescherming in Amsterdam tussen de tien en vijftien van dergelijke ‘risicozwangerschappen’, waarbij voor de veiligheid van het kind wordt gevreesd. Een ongeboren kind kan vanaf 24 weken in aanmerking komen voor een zogenoemde ‘ondertoezichtstelling’, zeggen de kinderrechters. Vanaf dat moment is een foetus levensvatbaar en heeft dus ook juridisch bestaansrecht.

Hulpverleners terughoudend
De meeste hulpverleners aarzelen om al voor de geboorte zo’n maatregel uit te spreken. Die terughoudendheid moeten zij opzij zetten, zeggen Toos Enkelaar en Anne Martien van der Does, kinderrechters van de rechtbank in Amsterdam. Zij kennen deze vrouwen uit hun dagelijkse praktijk. Het zijn zwangere vrouwen met ernstige problemen (een verslaving, een verstandelijke beperking). Zij kunnen niet verplicht worden opgenomen in een inrichting, omdat zij geen aantoonbare psychiatrische stoornis hebben.

Hulp jeugdzorg dwingen
De kinderrechters pleiten er daarom voor om de veiligheid van deze nog ongeboren baby’s te vergroten, door de vrouwen te dwingen hulp te aanvaarden van de jeugdzorg. Een gezinsvoogd kan moeder en kind dan begeleiden. Als het kind tijdig onder toezicht wordt gesteld, kan een voogd de vrouw tot aan de geboorte in de gaten houden, zegt Ank van Meggelen van de Raad voor de Kinderbescherming.

Levensstijl veranderen
Van Meggelen: ‘De gezinsvoogd kan eisen stellen aan de moeder. Zij moet gezond leven, geen drugs gebruiken, een babykamer inrichten. Als de moeder haar levensstijl niet verandert, zal de baby na de geboorte bij haar weg worden gehaald.’ Nu wordt hulpverlening pas in gang gezet op het moment dat het kind is geboren. Als een baby vlak na de geboorte bij de moeder wordt weggehaald, kan dat traumatische gebeurtenissen opleveren.

Verantwoordelijkheid
Als een gezinsvoogd al tijdens de zwangerschap verantwoordelijkheid neemt voor moeder en kind, kan een pleeggezin gezocht worden, of kan worden nagegaan of de baby bij een familielid kan worden ondergebracht. De moeder kan haar kind daarna bezoeken.

Eén gezinsvoogd per gezin
Wiel Jansen van Bureau Jeugdzorg Amsterdam onderschrijft de mening van de kinderrechters en de Raad voor de Kinderbescherming. Hij stelt bovendien voor om bij een gezin met meer kinderen niet voor ieder kind apart een gezinsvoogd aan te stellen, maar het hele gezin onder toezicht te stellen van de jeugdzorg. ‘Als ouders niet in staat zijn goed op te voeden, dan is dat bij een derde kind niet opeens veranderd. Als een vrouw dan toch opnieuw zwanger wordt, is het gezin al bij ons bekend.’

(Bron: De Volkskrant)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.