Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FF-Kappe-aanpak in Rotterdam krijgt vervolg

De gemeente Rotterdam kan doorgaan met een speciale aanpak van overlastgevende jongeren. De effecten van deze zogenoemde FF-kappe-aanpak zijn van dien aard dat de proef, die in 2006 werd gestart, doorgaat.
FF-Kappe-aanpak in Rotterdam krijgt vervolg

Dat vinden de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Ernst Hirsch Ballin en Guusje ter Horst. Ze baseren hun oordeel op een onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in opdracht van het ministerie van Justitie.

Strafbaar
Rotterdam wilde met de proef overlastgevend gedrag van jongeren terugdringen. Een groep jongens tussen 12 en 24 tekende vrijwillig een contract waarin ze beloofden geen overlast te bezorgen. Bij een eerste overtreding volgt een bevel van de burgemeester. Als ze dan opnieuw de fout ingaan, zijn ze strafbaar en volgt er vervolging. Tot nu toe is een jongere strafrechtelijk vervolgd.

Resultaten
Volgens het ministerie is met de proef overigens niet bewezen dat overlastgevend gedrag van jongeren daadwerkelijk afneemt. ‘Toch bieden de resultaten van de pilot wel aanknopingspunten voor maatregelen waarmee overlast kan worden tegengegaan’, aldus Justitie. Het ministerie doelt daarmee op het feit dat de politierechter in Rotterdam de gedragsaanwijzing in de vorm van het FF-Kappe-bevel aanvaardbaar vindt.

Verklikken
In de eerste opzet van de aanpak zou de politie de namen vrijgeven van de jongeren die overlast veroorzaken en hinderlijk gedrag vertonen, zoals rondhangen, graffiti spuiten en vandalisme. Zo weten de mensen uit de omgeving van de jongere om wie het gaat, waar ze precies wonen en wat ze niet mogen doen. Buurtbewoners zouden dan de bewuste personen kunnen verklikken bij de gemeente als zij over de schreef gaan. Later liet een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten hiervan af te zien. ‘Daarmee zouden we een stap te ver gaan’, aldus de zegsman

Engeland
Engeland werkt al tien jaar met een vergelijkbare methode , alleen gaan de steden daar nog een stap verder. Jongeren worden niet alleen met naam en toenaam bekend gemaakt aan wijkbewoners, ook wordt een afbeelding van ze gepubliceerd. De posters waarop zij staan, worden op lantaarnpalen geplakt, bij winkeliers uitgedeeld en huis-aan-huis bezorgd.

Vervolgproef
Rotterdam heeft inmiddels aangegeven een vervolgproef te willen beginnen. Hoe die precies wordt vormgegeven is onderwerp van gesprek. Onlangs liet de gemeente weten te onderzoeken of ook contracten kunnen worden afgesloten met overlastgevende groepen jongeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.