Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

De waardevolle samenleving

Iets doen voor een ander: is dat waardevol of kost het vooral tijd? Laatst was ik in het weekend een ontbijtje aan het klaar maken voor mezelf en m’n lief en ik vroeg me af: ben ik nu aan het mantelzorgen? Wat is eigenlijk de definitie van mantelzorg? Want wat is ‘normale zorg’ voor een ander en wat is extra? Is dat dan niet voor iedereen anders? Dat zijn zo van die vragen die me de hele week kunnen bezighouden.
De waardevolle samenleving

Wat ik overal lees en hoor is dat de groep mantelzorgers heel groot is en dat ze het enorm zwaar hebben. Maar hoe ging dat ‘vroeger’ dan? Was het, toen er nog geen computer, skype, robot-stofzuiger en wasmachine was, dan niet nog veel zwaarder?

Lees hier de reactie van Mezzo op deze column >>
 
En wie is dan die mantelzorger? Als jij je oude vader helpt met de steunkousen en je kookt zijn potje (gewoon wat extra’s van wat jezelf kookt voor je gezin of jezelf), is dat dan mantelzorg? Valt daar dan ook het bezoekje op zaterdag of zondag onder? Of valt dat gewoon onder de noemer ‘gezelligheid’? Is een moeder die een baby voor de derde keer in een nacht uit bed haalt om te verzorgen een mantelzorger? De baby is immers zeer kwetsbaar en afhankelijk. Als moeder kan je moeilijk na drie keer uit bed te zijn gegaan zeggen: nee, nu is de maat vol, ik raak totaal overbelast, ik bel de thuiszorg! Als ik die vraag wel eens stel, vragen moeders me of het wel goed met me gaat.
 
Inmiddels ben ik in mijn speurtocht wel wat wijzer geworden. Mijn conclusie is dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld. Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin. Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken. Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander. Dan is je zoon, je buurman of moeder van onschatbare waarde, die absoluut niet te kwantificeren is!

Sabine Uitslag (1973) is sinds 2008 lid van de Tweede Kamerfractie voor het CDA. Zij houdt zich bezig met zorgbeleid (verpleeghuizen, Wmo, Awbz), alcohol- en drugsbeleid en jeugdbeleid. Zij werkte onder meer als verpleegkundige, docent en kwaliteitscoördinator in de zorg.


Sabine Uitslag

Gerelateerde tags

349 reacties

 • no-profile-image

  pandawill

  Your article was a good read, and I like the way you write. By the way, let me recommend you an ainol novo7 as an awesome X-mas gift. Hope you'll like it.

 • no-profile-image

  Esmee

  Oeps, lees dit nu pas! Ik neem aan dat dit als grap bedoeld was? Ondanks dat krijg ik er wel direct *uitslag* van. Geinig dat domme mensen tegenwoordig zo'n aandacht krijgen! Die Britt met IQ van 55 is ook al zo geliefd! Daar kun je tenminste nog om lachen! :(
  Maar eerlijk gezegd lees ik liever een artikel van iemand die ervaring en verstand heeft. Ik ben te dom voor dit soort humor, sorry!

 • no-profile-image

  Mantelmoeder

  Dag en nacht zorgen voor mijn kinderen vind ik normaal. Niet alles kunnen doen, omdat je er voor ze moet zijn, vind ik normaal.
  Elf jaar thuis moeten blijven en niets ontspannends voor mezelf kunnen doen, omdat er niemand was die in de tijd dat ik weg was, voor mijn autistische kinderen kon zorgen, vond ik noodzakelijk, maar niet normaal.

 • no-profile-image

  Lenny

  Zoals zoveel met mij, als ik die reacties lees, heeft dat kind nog nooit voor wie dan ook hoeven zorgen. Kan zij ook combineren, baan met gezin en moeder met Alzheimer? Vraagt het mij af. Voor iemand met Alzheimer zorgen is echt niet hetzelfde als een ontbijtje ' s morgens klaarmaken. Behalve het zorgen moet je het ook geestelijk op weten te brengen. Elke 2 minuten wordt je gevraagd: heb ik mijn medicijnen al ingenomen voor mijn epilepsie. Ja mam, die heb je net nog gehad. Oh ja, ik moet nog boodschappen doen.. Nee ma, we hebben net de boodschappen al gedaan. 2 minuten later, even kijken wat ik vanavond ga eten, moet ik de boodschappen gaan halen. Nee mam, die hebben we net al gehaald. Mijn broer wordt 's nachts uit bed gehaald omdat ze de tijd is vergeten, 3 uur later kruipt hij weer achter het stuur van de bus. Nee mevrouwtje, laat je eerst eens informeren voordat je onzin uit gaat kramen.

 • no-profile-image

  Frank ten Horn

  Ik zag Sabine deze week bij Knevel en van den Brink.
  Het viel me op dat ze er een gewoonte van maakt om de wereld vanuit haar pak 'm beet 80 vierkante meter te bezien.
  Nu weer cannabis tot harddrug verklaren 'omdat ze wil dat HAAR KIND drugsvrij opgroeit'.

  Daar hoef je toch niet de andere 16 miljoen voor droog te leggen?

  Het ontbijtje op bed voorbeeld heeft me het meest gestoord in deze column. Ook een van haar 80 m2 thuisfront.

  Dat serieus voor mantelzorg aanzien is echt een verschrikkelijke belediging voor 'ons' mantelzorgers.
  Heel dom ook, gezien het feit dat de overheid met haar plannen rond de PGB ons mantelzorgers echt HARD nodig gaat hebben. Wij zullen de bezuiniging van 900 of 600 miljoen moeten gaan opvangen, vrees ik.

  Als het CDA de C dan zo vertaald, Categorische minachting voor mantelzorgers, gaat daar geen stimulerende werking vanuit.
  Het zorgcomplimentje dat ik jaarlijks mag ontvangen dekt 3 reisjes; de ander 30 betaal ik zelf.

  Het wordt tijd om hetgeen ik doe maar in natura op te eisen bij de overheid.

  Mijn moeder zegt altijd dat ze met geen zeventien paarden uit haar huiis is te krijgen,.

  Kijk ma een klein onnozel wicht! meer power dan 17 pk in haar peiere eentje vanuit haar 80 m2.

 • no-profile-image

  Nova

  Mmmm, vroeger.... Man werkt, vrouw thuis. Vrouw doet het huishouden, het thuiszorgen en het mantelzorgen. Dus terug naar de ongelijkheid, ongeschooldheid en de spruitjes dan maar? Zegt mevrouw Uitslag dan ook zelf even haar baan met dito salaris op?!

 • no-profile-image

  Kaj Elhorst

  "Hoe ging dat vroeger dan? vraagt Sabine Uitslag heel vrolijk. Dat is niet verkeerd voor iemand die de puberjaren net is ontgroeid. Sabine, lieverd, je bent zeker vergeten dat jij en je ~CDA, de VVD, de PvdA en nog heel veel andere partijen voortdurend wijzen op de noodzaak tot economische onafhankelijkheid. Dat betekent werken...snap je dat? Wie werkt, kan niet tegelijkertijd zorgen...

 • no-profile-image

  Kaj Elhorst

  "Hoe ging dat vroeger dan? vraagt Sabine Uitslag heel vrolijk. Dat is niet verkeerd voor iemand die de puberjaren net is ontgroeid. Sabine, lieverd, je bent zeker vergeten dat jij en je ~CDA, de VVD, de PvdA en nog heel veel andere partijen voortdurend wijzen op de noodzaak tot economische onafhankelijkheid. Dat betekent werken...snap je dat? Wie werkt, kan niet tegelijkertijd zorgen...

 • no-profile-image

  Nina

  Sabine,
  Moge God je verhoede wakker te worden in een lichaam dat niet meer (goed) werkt, waardoor alles wat je daarvoor zelfstandig kon nu overgenomen moet worden door naaste (mantelzorgers huh die ja). En dan heb ik het niet alleen over een ontbijtje maken maar alles!! Alles wat je vroeger zelf kon doen! Denk jij weleens na als je je reet afveegt?! Idd daar heb je dan hulp bij nodig! Niet bij stilgestaan he?!
  Wil je een week de taken overnemen die mijn vriend, beste vrienden en familie doen nadat ik onverwachts op 28jarige leeftijd beperkt raakte na een anafylactische shock! Even voor de duidelijkheid; ook JIJ kan een anafylactische shock krijgen en dus van het een op andere moment gehandicapt worden en afhankelijk zijn van mantelzorgers.
  Een steek in het hart van vele en JE MOET JE DIEP SCHAMEN!
  Graag nodig ik je uit een keertje langs te komen bij mij op de Nieuwmarkt in Amsterdam! Als je tijd hebt domme columns te schrijven dan heb je ook tijd om voor mij een ontbijtje te komen maken!!

 • no-profile-image

  Helga Dulfer

  @Zorgpunt

  De onlangs gepubliceerde beleidsvisie langdurige zorg/AWBZ 2012 van de
  Univé-VGZ-IZA-Trias Zorgkantoren werpt een ander licht op de column van mevrouw Uitslag.

  ‘Vergroting van de eigen regie betekent ook een toename van eigen verantwoordelijkheid.
  Dit betekent dat er een zwaarder beroep zal worden gedaan op zelfmanagement, zelfzorg
  En mantelzorg: van all-in zorg naar doe-het-zelf zorg.’

 • no-profile-image

  T. Jonge Jonge

  Van de uitspraken van deze mevrouw krijg ik spontaan Uitslag.

 • no-profile-image

  Thérèse

  Uit deze uitspraken van mevrouw Sabine Uitslag kan in ieder geval worden afgeleid dat zij zelf nooit enige vorm van mantelzorg heeft verleend. En zeker niet gedurende langere tijd. Anders had zij m.i. nooit tot zulke onbenullige, niet-onderbouwde c.q. niet-beargumenteerde conclusies kunnen komen. Die richting mantelzorgers ook nog eens behoorlijk kwetsend zijn. Maar zelfs dat laatste lijkt zij zich niet te realiseren. Wat doet iemand met zo weinig reflecterend vermogen eigenlijk in de Kamer?

 • no-profile-image

  Hugo

  Vroeger stemden veel mensen vanzelfsprekend CDA, gelukkig is dat ook niet meer zo!

 • no-profile-image

  Tammo ten Berge

  Onthutsend gebrek aan kennis over mantelzorg. Kwetsend voor mantelzorgers. Temeer omdat deze dame zich makkelijk goed had kunnen laten informeren.

 • no-profile-image

  Ria

  Mw Uitslag,

  De voorbeelden die u noemt zijn van toepassing op het ontlasten van de mantelzorger.

  Ria

 • no-profile-image

  Marian

  Aan de enorme aantal reeactie moet de schrijfster van de colum wel tot de conclusie komen dat ze volkomen de plank heeft misgeslagen. Zomaar voor iemand een broodje smeren is heel wat anders dan elke dag het te doen voor iemand die dat vanwege zijn handicap niet zelf kan.
  Sabine weet niet wat het is om iemand in je eigen gezin te hebben met beperkingen! neem van mij aan dat je doen en laten daar helemaal opspert afgestemd!

  Waarom gaf het vroeger geen problemen?
  1. De moeders in de meeste gezinnen werkten niet buitenshuis!
  2. Gehandicapten werden vroeger sneller in een instelling ondrgebraxht"
  3.De medische wetenschap is beter in staat om mensen in leven te houden ten opzichte van vroeger!
  al drie redenen die mij te binnen schoten door gewoon logisch na te denken! Zou Sabine Uitslag ook eens moeten doen! Een andere tip is ga eens praten met een mantelzorger of beter ga er eens een week aan het werk!

 • no-profile-image

  Bert

  Wat een naief meisje.
  Maar niet verassend, want ik heb meisje uitslag wel vaker op een naief beeld van onze gezondheidszorg betrapt. Zorgelijk is dat dit meisje mee beslist over de toekomst van onze gezondheidszorg.

 • no-profile-image

  Resi Heijnemans

  Beste Sabine,

  Voor een volwassen vrouw heb je wel een erg onvolwassen kijk op mantelzorg. Hoe kan je jezelf de vraag stellen of een eitje bakken voor je lief ook mantelzorg is, of drie keer per nacht je baby verzorgen? Dan ben je wel erg blond vind ik.
  Ik ben 58 jaar en ben mantelzorger/pleegouder van een jongen van 5 jaar met een NAH met als gevolg een ernstige meervoudige beperking en volledige zorgafhankelijkheid. Ook hij is een van de "gelukkigen" die bij de 10% horen.

  Ik nodig je bij deze uit om slechts een dag de mantelzorg die wij 24/7 bieden van ons over te nemen zodat ik eens een dag tijd voor mezelf heb. Ik zou nl. willen dat ik een keertje de yoga of wat dan ook moest afzeggen omdat mijn mantelzorg nodig is. Ik heb niets af te zeggen omdat ik nergens lid van ben, simpelweg omdat ik daar de tijd niet voor heb.
  En ja, dankzij het PGB hebben we hulp, want vrijwilligers zijn niet te krijgen, die schrikken van de heftigheid van de aandoening en haken af. Hoezo maatschappelijke stages van jongeren? Die zie ik geen dieetvoeding klaarmaken of luiers verschonen of medicijnen toedienen, of een sonde vervangen als die er weer eens uitligt. Of zuurstof toedienen bij een epileptische aanval en noodmedicatie toedienen om een aanval te stoppen. Die zijn alleen goed genoeg om een blokje om te wandelen en daar hebben wij dan weer liever zelf de tijd voor zodat we zelf ook nog eens buiten komen.
  Erg dom om gespecialiseerde zorg te willen laten uitvoeren door niet geschoolde vrijwilligers en gedoemd tot mislukken want al de zware zorgvragers zullen in een dure instelling hun intrek moeten nemen en hun vrijheid kwijt zijn.

  Bel me dus en maak een afspraak om in de praktijk kennis te maken met mantelzorg Pas dan weet je waar je over praat.

 • no-profile-image

  klerk

  Sabine Uitslag, ga je schamen!!!

  Hoe durf je alle mantelzorg over één kam te scheren en af te doen als naastenliefde waarvoor een vergoeding iets is waar men zich voor moet schamen. De gewone heel gebruikelijke dagelijkse zorg die familieleden en buren elkaar -nog steeds, kijk eens goed om je heen!- bieden staat in geen verhouding tot de betaalde, veelal specialisitsche betaalde 'mantelzorg' die dezelfde buren en familieleden dankzij het PGB veel goedkoper én beter leveren dan dure, zakkenvullende instanties en thuiszorgorganisaties.

  Mijn moeder is de 60 ruim gepasseerd, werkt nog altijd fulltime, betaalt belasting, levert na haar werk dagelijks onbetaalde mantelzorg voor haar hoogbejaarde vader van 91: boodschappen doen, wassen, persoonlijke verzorging, 'm overal heen rijden, ookal woont hij in een woning waar zorg beschikbaar is, toch blijkt dat nodig, dagelijks. Daarnaast levert ze als oma betaalde zorg voor onze ernstig meervoudig complex gehandicapte 12-jarige zoon. Daar is ze toe bevoegd want oorspronkelijk is ze opgeleid in wat destijds de 'zwakzinnigenzorg' heette. Daar krijgt ze voor betaald want om dit te kunnen doen is ze 1,5 dag minder gaan werken in haar andere betaalde baan, logisch dat dat gelijkelijk gecompenseerd wordt uit het PGB van mijn zoon (die overigens tot de 'ongelukkige' 10% met een verblijfsindicatie behoort.) Betaalde zorg want specialistische zorg. Of is het met de tillift verplaatsen en persoonlijk en medisch verzorgen van een kind dat niets kan en zeer ernstige epilepsie heeft geen vergoeding waard? Zorg die in instellingen en dagopvang geleverd moet worden door gediplomeerden? Ik heb geen buurman, buurvrouw of familielid die ik deze zorg toevertrouw, vooropgesteld dat die dat zouden willen. Sterker nog: het is zorg die ik niet eens toevertrouw aan iedere dag weer 'n andere onderbetaalde thuiszorgmedewerker, laat staan aan haar meerderen die hun zakken vullen met de rest van het veel te hoge tarief maar die qua zorg zelf de handen nog nooit uit de mouwen gestoken hebben. En u wilt daar scholieren voor inzetten in het kader van hun maatschappelijke stage. Shame! Dat is iets wat je deze scholieren nog minder mag aandoen dan mijn zoon!

  Sabine Uitslag, je bent van harte welkom om een weekje de dagelijkse mantelzorg te komen leveren aan mijn zoon. Ik hoop dat je de tillift kunt bedienen, luiers kunt verschonen bij een spastisch kind, darmspoelingen en klysma's kunt geven, blied kunt prikken, dieetvoeding kunt klaarmaken. Maar dat zal wel want ook jij komt oorspronkelijk uit de zirg dus dat mag ik jou wel toevertrouwen. Je weet vast hoe je een epileptsche aanval moet afbreken en begeleiden om te zorgen dat je hem uit het ziekenhuis houdt. Breng vooral 'n camerapoleg mee, ik denk dat heel Nederland graag ziet hoe jij dit doet.

 • no-profile-image

  Hans

  Hoeveel verdient een kamerlid in Nederland? En hoeveel heb je nou eigenlijk helemaal nodig? Als mevrouw Uitslag van het verschil nou eens een mantelzorger betaalde...

 • no-profile-image

  Dennis

  Lieve Sabine

  Zorgen moet je doen, niet maken.

  Een waardeloze en respectloze column...

 • no-profile-image

  Eric

  Hoe dan ook, het proefbalonnetje van Sabine heeft discussie op gang gebracht.

 • no-profile-image

  HJ Bregman

  Sabine,
  We spraken elkaar in Mei in Vriezenveen waar je die middag de GHB-verslaafden typeerde als 'losers'. Nu zijn het de mantelzorgers die je op hun hart trapt omdat je denkt over hun rug een snedige opmerking te kunnen maken over je 'lief' waarvoor je een eitje bakt.
  "Noaberhulp", jij zou dat toch moeten weten, begint bij het erkennen van de ander en zijn noden. Ik heb je daar noch bij je mening over GHB-verslaafden, noch bij je uitspraken over mantelzorgers op kunnen betrappen. Inmiddels heb ik op mijn weblog 3 stukjes geschreven over de manier waarop jij namens het CDA over de zorg mag praten. http://bornia.web-log.nl/weblog/

 • no-profile-image

  Herman

  Nou Youp, fileren maar!

 • no-profile-image

  Jokezelf

  p.s. lees ik net op de webpagina's van de Twentsche courant Tubantia het volgende:
  Volgens Sabine hebben de lezers van haar column de teneur niet goed begrepen. Het zou in de column juist gaan over de waarde van belangeloos iets voor een ander doen: 'In die zin gaat de column ook over meer dan alleen het fenomeen mantelzorg. Ik heb, zie de titel, willen schrijven over de waardevolle samenleving. Het is prachtig als mensen iets om niet doen. Dát zou meer moeten worden gewaardeerd door de samenleving, zonder dat die waardering altijd maar weer een kwestie van geld is. Ik zou willen dat mensen in de spiegel kijken, dat ze zich iedere dag weer afvragen: wat heb ik vandaag voor de samenleving gedaan, wat heb ik betekend?'

  Hmz,, zou ik, met mijn HBO opleiding Nederlands, mijn Universitaire studie Psychologie, mijn vervolgopleiding en mijn nascholingsactiviteiten nou nog niet kunnen lezen? Dat is kwalijk zeg.

 • no-profile-image

  Jokezelf

  Nounou Sabientje, lieve kind, dit is wel een onthutsende oversimplificatie van het begrip mantelzorg. Ik zou een heel verhaal kunnen houden over wat je allemaal niet begrijpt en hoe weinig eenvoudig het leven van de gemiddelde mantelzorger eruit ziet. Ik zou kunnen vertellen dat het niet gaat om een moeder die een beetje moe is omdat haar baby drie keer per nacht wakker wordt, of om een beetje extra eten koken voor je alleenstaande vader die bij je om de hoek woont. Dat het ook niet gaat om die ene keer in de week een wandelingetje maken met je invalide zus in een rolstoel, of het aantrekken van een paar kousen bij je moeder met vocht in haar benen. Ik zou je kunnen vertellen dat het daarentegen betekent dat je dag en nacht klaar moet staan (wilt staan) voor een familielid dat door lichamelijke of psychische ziekte niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen. Dat je als een soort chinees in het circus probeert om alle bordjes in de lucht te houden, door van het ene naar het andere te rennen, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Dat er naast hulp in de huishouding en verpleegzorg, administratieve zaken geregeld moeten worden, formulieren ingevuld, indicaties aangevraagd, uitleg gegeven. Dat er naast die mantelzorg voor ouders, kinderen, of familielid buiten je eigen huishouden, ook nog een gezin draaiende gehouden moet worden, waar partner en andere kinderen aandacht willen. Dat er in de meeste gevallen ook een werkgever tevreden gesteld moet worden. Dat er soms meerdere volwassen kinderen uit één gezin zwaar overspannen raken door de langdurige dagelijkse steun aan hoogbejaarde, nog zelfstandig wonende, ouders die beginnen te dementeren en voor wie (nog) geen zorgwoning beschikbaar is. Ik zou je kunnen vertellen dat de zorg, de zorgen en de spanning, het overleg met de andere familieleden, de thuiszorg en de andere zorginstellingen, de bezoeken aan artsen en het vele werk (dat je graag doet, natuurlijk graag doet, want het is immers voor familie) na verloop van tijd zijn tol gaat eisen. Juist omdat je ook nog een eigen gezin hebt met alle dagelijkse beslommeringen, een werkgever en graag een eigen sociaal leven wilt hebben.

  Maar gezien alle bovenstaande reacties doe ik dat niet, want ik neem aan dat je daaruit intussen begrepen hebt dat het allemaal niet zo simpel is als het vanuit jouw ivoren torentje wel lijkt. Ik neem overigens aan dat het niet alleen door je torentje komt, maar ook en vooral je jeugd waardoor je nog geen idee hebt van wat het mantelzorgen daadwerkelijk inhoudt omdat je nog nooit geconfronteerd bent geweest met de rauwe werkelijkheid. Misschien is het een idee om eens een paar dagen bij wat mantelzorgers mee te lopen? Of hen in ieder geval bij hen goed te vragen wat mantelzorgen precies inhoudt voordat je zo’n onbezonnen, bijna domme redenering tentoonspreidt.

  En voor wat betreft je vraag hoe dat dan vroeger ging, kan ik kort zijn; vroeger hadden de gezinnen meer kinderen dan nu (vaak wel tien of meer tegenover die ene of twee van tegenwoordig) die allemaal een handje toestaken. Bovendien werkten moeders meestal niet buitenshuis, waardoor ze makkelijker in staat waren om mantelzorg te verlenen aan hun bejaarde vader of moeder. En in het ergste geval was er meestal wel een ongetrouwde oudste dochter die zich opofferde, haar werk opgaf en bij haar ouders ging inwonen om de boel daar te redderen. Willen we daar naar terug?

 • no-profile-image

  mede zorger

  Beste Sabine,

  Nu mag ik hopen dat je de reactes op je artikel leest.
  Jouw artikel was nogal waardeloos te noemen, en het feit dat juist jij, met zo'n beperkte ervaring, mede over het zorgbeleid beslist vind ik schandalig.
  Bij het cda zou je verwachten dat er gekeken wordt naar de kwaliteiten voor een functie, niet naar de incompetentie.

  Lees, leer en ervaar.

  Veel succes.

 • no-profile-image

  Ina D.

  Beste Sabine,

  Bij het simplisme van uw redenatie lopen mij de rillingen over de rug.

  Maar een praktijk verhaal om te onderstrepen dat mantelzorg meer is dan een keertje koken voor je zieke vriendin.

  Ik ben enig kind en heb mijn carrière opgezegd om van 2004 tot 2008 heb ik mijn vader (alzheimer, zwaar diabetes, hart en vaat problemen, exzeem, incontinent en zeer slecht ter been)24 uur per dag verzorgd.

  Zonder PGB was dit onmogelijk geweest en had mijn vader gedwongen moeten worden opgenomen in een verpleegtehuis.

  Gedwongen omdat hij dit zelf niet wilde.

  Het is misselijkmakend om te zien hoe de regeringspartijen om hun geweten m.b.t. deze onzinnige 'bezuiniging' te schonen, de rol van de mantelzorger bagatelliseren.

 • no-profile-image

  Jochem de Vries

  Sabine,

  Mantelzorg is onder andere dat mijn 50-jarige moeder naast haar 36-urige werkweek minstens zoveel tijd aan mijn zieke opa besteedt. Dat compenseert de 2011-stijl van verzorging aan huis een beetje: "zo meneertje, fijne dag vandaag?" *slam* naald in de arm, "en fijne dag nog verder.".

  Groet,
  Jochem

 • no-profile-image

  Helga Dulfer

  @ Piet | 21-07-2011 | 02:17

  'Zaterdag column van Youp: fileren maar'

  Had het hem al gevraagd na de manifestatie tegen de afbraak PGB in Den Haag.

  Helaas.......
  Deed ie nog maar een keer een Bucklertje of T-Mobiletje!

  youp@nrc.nl
  info@hekwerk.nl

 • no-profile-image

  Gertjan

  Pfft, Sabine, van jou had ik toch meer verwacht. Maar om je vraag te beantwoorden, wat is Mantelzorg, daarvoor had je gewoon op de website rijksoverheid.nl kunnen kijken:
  Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd.

  Kortom, wat we vroeger als gewoon helpen bestempelden is nog steeds gewoon helpen. Mantelzorg is echt wel iets meer, en door het de dekwalificeren als iets wat altijd gewoon was steek je de mantezorgers echt geen hart onder de riem.

 • no-profile-image

  Niels

  Sabine,
  Er zijn ongetwijfeld veel mantelzorgers die het erg zwaar hebben. Echter er zullen ook veel mensen zijn die zich mantelzorger noemen en die aanmerkelijk minder lasten ondervinden maar wel profiteren van regelingen die daardoor niet ten goede komen aan mensen die het echt verdienen. Ik ben blij dat je de discussie aangaat en dat je duidelijke kaders wil stellen. Wat is nu een breed gedragen definitie van Mantelzorg? Zelf heb ik geen antwoord. De vergelijkingen met eitjes koken voor je vriend gaan echter volledig mank. De discussie is goed, de manier waarop je het stelt stuit, begrijpelijk, veel mensen tegen de borst. Niet heel tactisch. Overigens zijn een aantal van de reacties erg respectloos en doen die de discussie geen goed.

 • no-profile-image

  Henni van der Zanden

  Ik wil graag reageren op de column van Mw. Sabine Uitslag, “De waardevolle Samenleving.”

  Ik kan u helaas niet onder het kopje “reageer”bereiken dus daarom dit bericht.

  Sabine, als ik je column lees heb je een denkwereld van een 17 jarige.
  Ik heb dat zelf ervaren bij mijn eigen kinderen.
  Zo denken kinderen van die leeftijd en daar kunnen ze wel eens meerdere dagen mee bezig zijn zoals jij
  die er dan kennelijke een hele week over moet nadenken.
  Maar er was gelukkig een zodanige verstandhouding tussen onze kinderen en ons dat we daar over konden praten en er uiteindelijk
  ook een mening uit kwam voor hun waar ze mee konden leven.

  Ik begrijp werkelijk niet dat een vrouw met jouw betrekkelijke denkvermogen in de tweede kamer zit.
  Je hebt, denk ik, nog geen grote levenslessen gehad en geloof me het leven gaat echt niet over rozen.

  En nee, we hadden geen computer en skype, facebook en noem maar op. Je verliest op die manier alleen maar de grip op het echte leven.
  Twitter maar een hoop onzin de wereld in, waar zijn jullie mee bezig, met niksheid. Maak werkelijk contact met je medemens door ze mondeling aan te spreken
  en ze aan te raken, er voor ze te zijn als dat nodig is.

  Ik heb het niet gemist want wij hebben het leven echt meegemaakt, gewoon zoals het is.

  Jammer voor jullie generatie als de klappen komen.
  Je bent er mijns inziens niet op voorbereid.
  Veel sterkte.

  M.v.g.
  H.van der Zanden. • no-profile-image

  Herman

  En nu het framen mislukt is.... met andere worden we wel door hebben dat dit een poging om de "gebruikelijke zorg" op te rekken.... zie post Helga Dulfer 21/7 6.45 ... waar blijft de reactie van het CDA?

  Wat een koude kille partij is het CDA geworden!

 • no-profile-image

  Annemieke Schuuring

  Dit is pas schokkend, dat iemand die over zorgbehoevende beslissingen neemt zo slecht op de hoogte is van de realiteit. Wat is er toch een enorme afstand tussen de tweede kamer en de rest van Nederland.

 • no-profile-image

  Piet

  Zaterdag column van Youp: fileren maar...

 • no-profile-image

  Mineke

  Tot op heden heb ik niet gereageerd. Maar ik zou Mevr. Uitslag een voorbeeld geven van mijn eigen situatie.
  Ik ben een 53 jarige vrouw met spina bivida (open rug). Heb een 23 jarige zoon met een verstandelijke en lichamelijke handicap. Mijn vader is sinds mei opgenomen in een verpleeghuis. (voelt zich erg verloren, dus ben ik daar elke middag) Ik heb een WAO uitkering van 650 euro. Zit in de gemeenteraad en krijg daar een aanvullend inkomen van 200 euro. De meeste tijd ben ik kwijt aan de zorg voor mijn zoon en mijn vader, maar door de WMO heb ik maar recht op 4 uur huishoudelijke hulp (dankzij deze regering).
  Hoelang denkt u dat ik dit nog vol kan houden?
  Dan heb ik het niet over een ontbijtje maken e.d.

 • no-profile-image

  Mineke

  Tot op heden heb ik niet gereageerd. Maar ik zou Mevr. Uitslag een voorbeeld geven van mijn eigen situatie.
  Ik ben een 53 jarige vrouw met spina bivida (open rug). Heb een 23 jarige zoon met een verstandelijke en lichamelijke handicap. Mijn vader is sinds mei opgenomen in een verpleeghuis. (voelt zich erg verloren, dus ben ik daar elke middag) Ik heb een WAO uitkering van 650 euro. Zit in de gemeenteraad en krijg daar een aanvullend inkomen van 200 euro. De meeste tijd ben ik kwijt aan de zorg voor mijn zoon en mijn vader, maar door de WMO heb ik maar recht op 4 uur huishoudelijke hulp (dankzij deze regering).
  Hoelang denkt u dat ik dit nog vol kan houden?
  Dan heb ik het niet over een ontbijtje maken e.d.

 • no-profile-image

  Johan

  Sabine laat juist zien hoe goed de CDA en VVD bezig zijn om het hele zorgstelsel om zeep te helpen !
  Hulde !!

  Nee, Sabine snapt het wel.

 • no-profile-image

  zorgpunt (laatste keer)

  correctie:
  Niemand heeft de column begrepen, want volgens de uitleg van Sabine uitslag wilde zij juist haar waardering uiten voor mantelzorger. ZIe/hoor radio-interview.

  Ik dus ook niet

 • no-profile-image

  Michael

  Nu weten we waarom CDA het zo slecht doet: met zo'n intellectueel niveau begrijp je niets en ben je een speelbal van de andere partijen.

 • no-profile-image

  Michael

  Nu weten we waarom CDA het zo slecht doet: met zo'n intellectueel niveau begrijp je niets en ben je een speelbal van de andere partijen.

 • no-profile-image

  zorgpunt

  Opvallend: niemand heeft het artikel van sabine begrepen, ook haar medestanders niet. Immers sabne geeft nu aan dat zij bedoeld heeft om de mantelzorgers een hart onder de riem te steken.

  @Helga inderdaad (op het gevaar af van complotdenken), het lijkt op voorsorteren oprekken gebruikelijke zorg.

  Dat framing werkt lekker, mantelzorgen wordt bij een aantal inzenders al gelijk gesteld aan op de borstklopperij en profiteren. Terwijl niet de mantelzorg zichzelf mantelzorg, dikke salarissen noem maar de professionele zorg- en indicatie-instelling je dezet titel meegeven.
  Wat is er aan de hand. waarom wordt deze definitie zo belangrijk? Terwijl hoe ze ook ons noemen wij gaan verder met ons belangrijk werk en zoeken naar oplossingen voor behandeling, inkomen en kwaliteit van leven voor onze dierbaren. • no-profile-image

  Helga W

  Dag Sabine,
  Ook ik ben een verpleegkundige, BIG-geregistreerd en jaren als docent gewerkt, totdat ik 28 jaar geleden de diagnose MS kreeg, nádat ik met een rolstoel verder moest.

  Mijn man is 13 jaar geleden overleden aan een dodelijke ziekte.
  Ik weet heel goed wat mantelzorg is. Het is met geen mogelijkheid te vergelijken met een ontbijtje maken, of kousen aan of uit trekken.
  Was het maar zo simpel! We hebben zolang het kon elkaar verzorgd. Ik vind het vrij natuurlijk om dat voor elkaar te doen. (Bestond het woord mantelzorg toen al?)

  Misschien kan ik je uitnodigen om eens een paar dagen bij mij te komen mantelzorgen. Kunnen we ook eens praten over de veranderingen die plaatsgevonden hebben in ons beroep. Onder het genot van een kopje koffie.
  O ja, ik heb een Senseo, die kun je vast bedienen.
  Ik beloof je dat ik je ’s nachts niet zal storen, daar heb ik een pilletje voor
  Ik hoop dat ik je dan niet dankbaar hoef te zijn voor je bewezen diensten, maar gewoon blij mag zijn dat je naar me geluisterd hebt.

  Voor de technische handelingen roep ik de hulp in van professionele krachten, ik heb een PGB.
  Je baan als Tweede Kamerlid mag natuurlijk niet in het geding komen... want eerst geschoold worden neemt veel tijd.

  Ik hoop dat ik een persoonlijk antwoord van je krijg. Ik weet dat daar, in deze tijd, lef voor nodig is.
  Groet, Helga.

 • no-profile-image

  TJONG

  Titel: De Waardeloze Beleving (van Sabine Uitslag)

  Intro: Iets lezen van Sabine Uitslag: is dat waardevol of kost het vooral tijd?

  Statement: Een waardeloze besteding van tijd, vooral voor mantelzorgers die hun energie beter kunnen gebruiken!

  Conclusie: Politici hebben vaak al een afstand van het thema waarmee zij zich bezig houden: Sabine echter weet niet eens waar ze zich mee bezig houdt.

  Naschrift: Ben benieuwd wanneer Sabine dementerend in haar stoel zit of er nog NAASTEN zijn die haar ontbijtje willen verzorgen (of is dat dan mantelzorg?...)

 • no-profile-image

  Ronald

  Wat respectloos. Blijkbaar heb je behoefte om je steun voor de grove bezuinigngsplannen te legitimeren, palnnen die voor veel mensen desastreus zijn. Wat is er makkelijke dan alles op 1 hoop te gooien en idiote voorbeelden als maat nemen, een inmiddels beproefd populistisch recept, verdiep je niet teveel.

  Als je drie jaar lang je lief bij een ongeneeslijke ziekte hebt begeleidt tot de dood, 's nachts naar de HAP, overdag op intensive care en proberen te werken, meid kom dan nog eens terug.

  Dan realiseer je je waarschijnlijk wat beter wat mantelzorg precies betekent, hoe het sloopt en dan haal je het vast niet meer in je hoofd om zo te praten over dit soort zaken.

 • no-profile-image

  Paul

  Uitslag:
  Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin. Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken. Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander

  Defenitie Wikipedia:
  ''Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

  In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.''

  Dat is wel heel wat anders dan een yogalesje afzeggen om voor een zieke vriendein te koken .Het gaat om langdurige onbetaalde zorg waar men te nacht en ontij voor gebeld kan worden.

 • no-profile-image

  paul

  Door Sabine:

  [quote]Inmiddels ben ik in mijn speurtocht wel wat wijzer geworden. Mijn conclusie is dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld. Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin. Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken. Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander. Dan is je zoon, je buurman of moeder van onschatbare waarde, die absoluut niet te kwantificeren is! [/quote]

  Het is mooi om te lezen dat 1 iemand van de CDA het begrijpt dat mantel zorg een kostbaar iets is voor mensen (dus ook mijn ouders) die zich op latere leeftijd niet meer kunnen helpen en daar hulp krijgen van de (misschien nog) inwonende kinderen.

  vroeger was dit heel normaal. ik heb mijn grootouders, same nmet mijn ouders en vrienden tot aan hun dood verzorgd en nu is het de beurt om mijn ouders te verzorgen.

  En dan is het jammer dat je die gedachten gang, in het kader van het naderende onheil wat huishoudtoets voor uitkeringen heet, niet onder de aandacht van je partij genoten brengt en verder ook niks doet of in protest gaat. Iemand met christelijk normen en waarden was allang aan het protesteren tegen de huishoudtoets, die ook er nu ook voor zorgt dat i.p.v de inwonde kinderen, die hun ouders bijstaan en verzorgen of visa versa (en die nu uit huis gejaagd worden door de huishoudtoets) , dit nu gedaan moet worden door commerciéele zorg instellingen, wat handen vol geld kost.

  En was er al niet een groot tekort aan geld , maar ook mensen in de zorg?????

 • no-profile-image

  tonko

  Beste Sabine,

  Daar zijn geen woorden voor Sabine. Dus verspil ik er maar geen woorden aan.
  Jammer dat jij in mijn partij zit. Denk er hard over om te verkassen.

 • no-profile-image

  Knerp

  Het is treurig te moeten ontdekken hoeveel mensen niet tussen de regels door kunnen lezen om de gedachtegang van Sabine te begrijpen. Het gaat er toch niet om het artikel helemaal taalkundig tot op de komma uit te pluizen. Ik denk dat er veel gereageerd wordt om het reageren op zich zonder de essentie van het artikel te begrijpen. Als we alles zo letterlijk moeten nemen sta ik iedere dag voor de rechtbank iemand aan te klagen.

 • no-profile-image

  maggiemac

  Heftig hoor als iemand uit de politiek (iemand die het land medebestuurt) zo over mantel zorg filosofeert, zeker weinig meegemaakt in haar korte leventje...

 • no-profile-image

  Gerard

  Deze uitspraak van deze "politicus" geeft maar weer eens aan hoever politici van de realiteit en het maatschappelijk leven afstaan. Ik wil niet eens de moeite nemen om haar uit te leggen wat mantelzorg echt betekent. Uit ervaring weet ik dat het een hele opgave is, maar dat je er ook veel dankbaarheid voor terug kijkt. Maar dankbaarheid zal Sabione ook wel niet op waarde weten te schatten, gezien de enorme gages die ze met haar Tweede Kamer lidmaatschap in de schoot geworpen krijgt. En dat soort mensen moet onze bestuurders controleren!!!!

 • no-profile-image

  Helga Dulfer

  Kijk aan, vanuit Italie worden de hulptroepen gemobiliseerd!

  Wie zijn haar kiezers?
  Voorkeursteummers graag een reactie!

 • no-profile-image

  boven

  ehm..... mijn mond valt hiervan open, ben enigszins teleurgesteld. Had nog enig vertrouwen in de toekomst van deze partij. Maar als de toekomst zulke nonsens op papier zet ga ik ook hieraan ernstig twijvelen. Het gaat totaal nergens over. Als dit het niveau is waarin zij onderzoek doet t.a.v. dit onderwerp mag ze zich wat mij betreft diep schamen en weet ze in geen geval waarover ze praat.

 • no-profile-image

  Lean

  Beste Sabine,

  Je slaat de spijker VOL op zijn Kop !
  Top !!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Sanneke

  Meid, ga lekker je nagels lakken en zoek een baan als verkoopster ofzo. Oh, en verdiep je voortaan écht in een onderwerp voordat je iets in een column gaat blaten.

 • no-profile-image

  Helga Dulfer

  Mijn partijgenoot Uitslag stelt zichzelf vragen over mantelzorg. Wat is dit nu precies?

  Ik wijs haar nogmaals graag op de beleidsregels van het CiZ. Hierin staat namelijk zeer nauwkeurig opgeschreven wat (indiceerbare) AWBZ zorg is en wat gebruikelijk zorg. Dit laatste is niet indiceerbaar en hierop doelt mevrouw Uitslag.

  Gezien de bezuinigingen die mijn partij noodzakelijk vindt, wordt er een proefballonnetje opgelaten om het begrip gebruikelijke zorg wat op te rekken.

  Steunkousen (doen) antrekken is nu nog AWBZ zorg. Allen die dit vrijwillig doen zijn daarom mantelzorgers.

  Het woord hiervoor: framing.

  Uiterst treurig word ik van mijn eigen partij.

 • no-profile-image

  Jag huisman

  geachte Sabine,

  Moeten wij hier nog echt serieus op reagen,het is een erg (puberaal) stuk.
  Duidelijk nog niet volwassen!,,,
  Misschien wel wat, IQ maar duidelijk geen EQ!!!
  U bent echt door het ijs gezakt.

  Jag Lups

 • no-profile-image

  Mijnheer Henque

  Dit is geen dom stukje. Dit is vooral een heel gemeen stukje. Als je het zorgen voor een stervende partner vergelijkt met het maken van een ontbijtje voor je vriendje, dan wil je mantelzorgers en de verzorgenden alleen maar veel pijn doen. En je standpunt verdedigen door ongegeneerd mensen diep te raken, dat is een verderfelijke manier die gelukkig goed laat ziet wat een verachtelijk beeld je hebt.

 • no-profile-image

  iscander

  Aan alle reaguurders,

  Snappen jullie nou echt niet dat het vandaag de dag van mantelzorg is en dat mevr Uitslag al haar kracht en intelligentie gebruikt heeft om dat onder de aandacht van de goegemeente te brengen.

  De Here zal haar belonen voor Haar kinderlijke visie op de hedendaagse maatschappij. Want sprak Hij niet "laat de kinderen tot mij komen" .

  Ik ben blij met een Partij des Heren die bevolkt wordt met arme zielen als Zij. Daarmee is het Rentmeesterschap van deze wereld in zeer goede handen.

  Wellicht zal zij Haar beloning snel bij de Here afhalen.

 • no-profile-image

  Bart

  Best Sabine,

  ik snap wel waar dit vandaan komt en je het zo hebt opgeschreven. Het gevaar waar je je nu in bevindt, en je al in bent beland gezien de reacties, is dat je (gelukkig maar) geen enkel benul hebt van wat mantelzorg in houdt. En wat dat met je als persoon doet.

  Zoals hierboven veelvuldig is geschreven: doe het maar eens een jaartje met iemand die ernstig ziek is. Die steunkousen zijn dan bijzaak en die ene yogales ook. Stop maar met Yoga, en een deel van je sociale leven, en je sport en je baan en je.....etc. Dan snap je pas wat mantelzorg in houdt en hoe zwaar dat is.

  Maar beloof me nou 1 ding: doe dit niet weer. Dat is niet goed voor jou als persoon, voor je partij en al helemaal niet voor de mensen die het wel weten.
  Want wat je nu gezegd hebt is alsof je zegt: fietsen? dat is toch net auto rijden zonder motor? Dan kunnen die salesmanagers ook wel een dagje naar amsterdam fietsen. Zo erg is dat toch niet? Je vergeet alleen dat zij dat elke dag doen en er veel voor inleveren.

  groeten uit Enschede

 • no-profile-image

  Tjeerd van Erve

  Beste Sabine,

  Naar aanleiding van uw stuitende onwetendheid heb ik een kleine post aan u gewijd op De Jaap. Daarnaast hoop ik dat u in uw ruime maand vakantie (waardoor u het debat over het PGB mist) de tijd heeft om tot bezinning te komen en mede dankzij de vele welgemeende en verontwaardigde reacties op uw artikel tot andere (wel onderbouwde) inzichten gaat komen. Dit is elke volksvertegenwoordiger onwaardig.

  Voor een uitgebreider commentaar raad ik u vooral aan onderstaande link te volgen.

  http://www.dejaap.nl/2011/07/19/uitslag-mantelzorg-wereldvreemd-of-van-de-pot-gerukt/

  Met vriendelijke groet,

  Tjeerd van Erve

 • no-profile-image

  clara legene

  Een Kamerlid van het CDA, woordvoerder zorg, die in het hol van de leeuw vragen stelt alsof ze voor het eerst van haar leven bij het koken van een eitje heeft staan nadenken over mantelzorg: een aanfluiting voor de kwaliteit van de politiek en van het CDA in het bijzonder.

  Door schijnvragen te stellen over kwantificatie en door met een monster van een drogreden aan te komen (vroeger was het nog veel erger) probeert dit CDA-Kamerlid krampachtig te maskeren wat er werkelijk aan de hand is: het hopeloos tekortschieten van de WMO. (Dit nog los van het om zeep helpen van de PGB's).

  De WMO, voor wie het niet weet, is de eerste en enige wet die door de overheid uitsluitend uitgevoerd kan worden doordat de burger noodgedwongen een deel van de uitvoering op zich neemt. Dat is een unicum. De overheid noemt dit deftig 'participatie' en verhult zo dat het om noodzakelijke zorg gaat die de overheid zelf niet meer kan of wil verlenen. Om zich in te dekken heeft de overheid in de wet opgenomen dat niemand in Nederland recht heeft op zorg, maar wel een beroep op de overheid mag doen indien zorg nodig is.

  Het heeft mij vanaf de invoering van de WMO in 2007 verwonderd dat hiertegen geen protest is gekomen. Er is zelfs nauwelijks discussie over geweest. Te begrijpen is het wel. Het gaat bij mantelzorg om je eigen naasten. Het is nogal gênant om jouw eigen rol als mantelzorger daarin ter discussie te moeten stellen. Dat doe je niet. Maar daardoor bleef ook de discussie over de rol van de overheid uit. En over de verantwoordelijkheid die de overheid ook voor de mantelzorger heeft. In wezen is er in geval van mantelzorg namelijk sprake van een dubbele hulpvraag: van degene die zorg nodig heeft en van degene die mantelzorg verleent. Is nauwelijks over gesproken. En dat wreekt zich nu opnieuw.

  Dit is precies wat mij zo laaiend maakt over het stukje onbenul dat dit CDA-Kamerlid heeft geknutseld. Ze wijst ongegeneerd met een beschuldigende vinger naar de mantelzorger en veegt tegelijk het straatje van de politiek nog verder schoon. Noem een mantelzorger gewoon een vrijwilliger (van vrijwilligheid is vrijwel nooit sprake, Sabine), gooi gebruikelijke en noodzakelijke zorg op een grote hoop, noem de burger zelfredzaam en je hoeft over de rol en taak van de overheid niet meer na te denken. Laat staan te discussiëren. Terwijl daar alle reden toe is. Welke gevolgen heeft mantelzorgen voor de economie bijvoorbeeld? Of in hoeverre veroorzaken de mantelzorgers zelf kosten in de gezondheidszorg?

  Rutte, de kampioen van de terugtredende overheid, zal wel trots zijn op Sabine. Wat fijn, een volksvertegenwoordiger - van het CDA nog wel - die het ongevraagd zo prima begrepen heeft. Wat slim om het over naastenliefde te hebben en over kwantificeren. Zeg het maar Sabine, waar kunnen we in de zorg nog meer op bezuinigen? En hoe douwen we het de burgers door de strot?

 • no-profile-image

  Lisa

  Sabine,

  Als ik dit als gewoon burger kan vinden op internet: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-mantelzorg.html

  Dan is dat voor jou als volksvertegenwoordiger toch helemaal een koud kunstje?

  Op die website staat wat een mantelzorger is: [quote]Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Een mantelzorger is geen beroepsmatige zorgverlener, maar geeft zorg omdat hij of zij een persoonlijke band heeft met degene voor wie hij of zij zorgt. [einde quote]

  Dan is het toch zo duidelijk als wat dat een eitje bakken, luier verschonen van de baby, een yogales afzeggen geen mantelzorg is.

  Ook is duidelijk wie er kwantificeert: de rijksoverheid. Die bepaalt de regels.

 • no-profile-image

  mw.m.i.m.bossers

  beste mevrouw Uitslag,
  Met stijgende verbazing heb ik uw artikel over de definitie van mantelzorg gelezen.
  Het spreekt van een zekere naïviteit om te beginnen met een voor u en uw lief zelf klaargemaakt ontbijt.
  'Ben ik nu aan het mantelzorgen ?
  De toon is daarmee gezet!
  U leest en hoot dat 'ze het enorm zwaar hebben'. Wie zijn die 'ze'?
  Zo schrijf je toch niet over je medemens.
  Wie is dan die mantelzorger ? Weer zo'n stereotiep en ongenuanceerd voorbeeld; 'steunkousen en koken voor je oude vader'.
  Ik begrijp de moeders die aan u vragen of het wel goed met u gaat.
  U bent met uw speurtocht wat wijzer geworden.
  Ik waag dit te berwijfelen.
  Uw definitie van mantelzorg mis ik volkomen in uw artikel.
  U komt niet verder dan kwantificeren en... datgene wat vroeger vanzelfsprekend was, is veranderd in het stellen van eisen en moet voldoen aan verwachtingen. Welke?
  Wat vroeger?
  Ik ben het met u eens dat het heel waardevol is om voor een medemens te zorgen. Maar het heeft ook haar schaduwzijde.
  Soms is mantelzorg;
  7 dagen per week,24 uur per dag.
  Soms is mantelzorg;
  Geen enkel contact met je demeterende partner.
  Soms is mantelzorg;
  Eindeloos vechten tegen bureaucratische procedures.
  Soms is mantelzorg;
  Onbegrip van je omgeving.
  Soms is mantelzorg;
  Lees vooral al uw reacties op uw artikel.

 • no-profile-image

  monica warbroek

  Schandalig, geen ander woord voor. Hoop van harte dat je zelf of iemand in je omgeving noooooit, maar dan ook nooit met mantelzorg te maken krijgt. Verpleegervaring is wel even iets anders dan structureel zorg te (moeten) geven aan iemand waar je van houdt. Geen salaris, geen collega's, geen koffiepauze en je kan het ook niet "achter je laten", laat staan een andere baan zoeken. Dus nee, geen appeltje eitje.

 • no-profile-image

  Danny

  Beste Sabine,
  Ik ben benieuwd of u na het lezen van de bijna 300 reacties op uw column uw visie op mantelzorg gaat nuanceren. Ik vind het persoonlijk stuitend dat iemand op een positie als de uwe, zo weinig lijkt te weten van dit belangrijke thema. Hopelijk neemt u de tijd om wat 'feedback' tot u te nemen en tot inzicht te komen. Een inzicht dat meer aansluit op de werkelijke beleving van mantelzorgers. Ik kijk uit naar uw volgende column...

 • no-profile-image

  Berta

  Elke morgen krijgt mijn lief ontbijt op bed.
  Is dat mantelzorg???? Ja!!!!!
  Want.....
  Elke dag zet ik hem meerdere keren in de stalift om te kijken of hij verschoont moet worden. Elke dag moet ik erop letten dat de katheterzak niet vol wordt.
  Elke dag moet ik in de gaten houden of hij zijn drinken opdrinkt, moet ik hem helpen met eten, moet ik hem zijn medicijnen toedienen, moet ik zijn mond en kin meerdere keren afvegen.
  Elke dag moet ik hem begeleiden met zijn dag indeling, moet ik de muziek voor hem aanzetten of zoals nu de Tour.
  Ik moet ook voor elkaar proberen te krijgen dat sommige mensen begrip voor hem op gaan brengen omdat hij niet tegen teveel drukte kan want daar kan een CVA patiënt niet tegen.
  Elke nacht moet ik er een paar keer uit om hem te verleggen en soms ook te verschonen.
  Ja!! Zeker weten dát is mantelzorg.
  En betaal ik mijzelf uit zijn PGB??? Nee!!! Ik ben wel gek, want dan word de eigen bijdrage nog hoger.
  Uit zijn PGB worden alleen de PGB hulpen betaald die hem elke dag in bed leggen en eruit halen. Hem douchen en aankleden. De katheter aanbrengen e.d.
  Nee!!! ik wordt betaald door die heerlijke knuffels die hij mij toebedeelt.

 • no-profile-image

  Antje

  Beste mevrouw Uitslag.

  U krijgt nogal wat reacties, waarvan het merendeel bestaat uit reacties van mensen die vinden dat u geen respect toont voor mantelzorg en mantelzorgers. Dan zijn er enkelen die het voor u opnemen en zeggen dat deze mensen het verkeerd begrijpen en niet goed lezen, u zou vooral bedoeld hebben dat er waarde gehecht moet worden aan vrijwillig voor elkaar zorgen en dat niet alle zorg als mantelzorg betiteld moet worden.

  Nu bent u politica, dit betekent dat het belangrijkste instrument dat u ter beschikking staat, taal is. Ik denk dat u dat heel goed weet, toch heeft u zich er op verkeken. Het geven of krijgen van intensieve zorg, of dat nu mantelzorg is of niet, gaat gepaard met veel en soms tegenstrijdige gevoelens. U weet dit ongetwijfeld, en dit zou er voor moeten zorgen dat u nog zorgvuldiger dan anders formuleert. Want ik neem toch aan dat u mensen die het toch al moeilijk hebben niet wilt kwetsen. Toch is dit gebeurd... Hoe kan dat nu? Laten we uw tekst eens samen doornemen...

  "Iets doen voor een ander: is dat waardevol of kost het vooral tijd?"

  U stelt een vraag: X = A of B? U veronderstelt daarmee dat X niet A en B tegelijkertijd kan zijn. Dus iets doen voor een ander is of waardevol, of kost tijd.

  "Laatst was ik in het weekend een ontbijtje aan het klaar maken voor mezelf en m’n lief en ik vroeg me af: ben ik nu aan het mantelzorgen?"

  Ah! Interessant, hier geeft u een persoonlijke inkijk in uw gedachtengang. U vraagt zich af of ontbijt voor Uzelf (uzelf eerst) en uw lief mantelzorg is.

  "Wat is eigenlijk de definitie van mantelzorg? Want wat is ‘normale zorg’ voor een ander en wat is extra? Is dat dan niet voor iedereen anders? Dat zijn zo van die vragen die me de hele week kunnen bezighouden."

  Juist, hier komen we op de kern van uw betoog. U vraagt zich of waar de grenzen van het begrip mantelzorg liggen en of deze voor verschillende mensen anders kunnen liggen. Ik ben benieuwd naar het antwoord!

  "Wat ik overal lees en hoor is dat de groep mantelzorgers heel groot is en dat ze het enorm zwaar hebben."

  U als politica leest en hoort 'overal' dat de groep mantelzorgers groot is en dat deze het zwaar heeft. Het feit dat u dat 'overal' leest, lijkt mij alleen al om die reden een relevant punt! Ik begrijp dat u dat punt opneemt in uw betoog, ben benieuwd naar het vervolg!

  "Maar hoe ging dat ‘vroeger’ dan? Was het, toen er nog geen computer, skype, robot-stofzuiger en wasmachine was, dan niet nog veel zwaarder?"

  U vraagt zich af of het vroeger zwaarder was dan nu. Ik ben benieuwd of de relevantie van deze vraag later in het betoog nog duidelijk wordt...

  "En wie is dan die mantelzorger?"

  Hier stelt u een variatie op uw eerdere vraag wat mantelzorg is. U geeft een aantal voorbeelden die ik hier niet zal herhalen, maar die ver af liggen van wat de Rijksoverheid als definitie van mantelzorg hanteert, namelijk: 'Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd.'

  "Inmiddels ben ik in mijn speurtocht wel wat wijzer geworden."

  Ok, nu zullen we een begin van een antwoord krijgen op waar de grenzen liggen van wat mantelzorg is en wat niet...

  "Mijn conclusie is dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld."

  Huh? Wacht even... Het gaat me iets te snel... Waarop precies baseert u uw conclusie? U gaf al aan dat dit thema u een week lang kon bezig houden, dus u bent wellicht een gedachtensprongetje vergeten te vermelden... Ik volg het in elk geval niet meer...

  "Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin."

  Juist u hoort en leest niet alleen dingen, u heeft ook een boodschap! Dat is wat wij van een politica verwachten! Alleen... Ik begrijp de boodschap niet zo goed, u was toch op zoek naar waar de grenzen lagen van mantelzorg? En ik neem toch aan dat de basis van deze speurtocht, zoals u het zelf noemt, de definitie is van de Rijksoverheid, ik herhaal deze maar weer: 'Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd.'

  "Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken"

  Nee, dat kan ik me voorstellen, ik heb het zo in elk geval nog nooit bekeken, ik begrijp het eigenlijk ook niet...

  "Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander. Dan is je zoon, je buurman of moeder van onschatbare waarde, die absoluut niet te kwantificeren is!"

  Juist, dank u wel. Maar wat bedoelt u nu eigenlijk te zeggen?

 • no-profile-image

  anne

  sabine,ik krijg overal uitslag van je

 • no-profile-image

  Michiel Nieuwenhuijse

  Madelon schreef: " Geachte Heer Michiel Nieuwenhuijsen. Door boosheid laat u zich lijden en mist u de essentie. "

  Waarvan akte, ik deel die opvatting niet.

  Madelon schreef: "Er wordt geen woord gerept over het zorgen voor chronisch zieken."

  Daar schrijf ik ook niet over. Sabine richt zich tot de 'medemens', dat mensen maar een yogales zouden moeten missen om voor hulpbehoevende mensen te zorgen. Dat is een holle redenatie. Veel mensen 'laten' namelijk al een cursus schieten om mensen die hulpbehoevend zijn te helpen. Sterker nog, veel mensen moeten (!) zelfs zoveel tijd steken om hulpbehoevende mensen te helpen dat zij überhaupt geen tijd hebben voor een yogales.

  Madelon schreef: "Met GEEN enkel beledigend woord wordt er gesproken over de ouders die voor hun meervoudig complex gehandicapt kind zorgen."

  Het voorbeeld van Yoga les missen vind ik denigrerend, met name de context hoe dit gebracht wordt. Met mij pakweg 90% van de mensen die hier reageren. Dat wil niet zeggen dat het ook denigrerend is maar zo wordt het wel opgevat en mijns inziens terecht. Bovendien gaat het helemaal niet over ouders die voor hun meervoudig complex gehandicapt kind zorgen, daar schrijf ik ook nergens over. Het gaat over mensen die in een situatie belanden waarbij zij een persoon die hulpbehoevend is 'moeten' verzorgen omdat anders niemand anders dit doet. Dit is veelal een energie kostende bezigheid en vaak genoeg erg kostbaar bovendien. Dan moet je niet aan komen zetten met een paternalistisch belerende toon dat het "leerzaam" zou zijn.

  Daar trappen, op een enkeling na zo blijkt, weinig mensen in.

  Madelon schreef: "Het gaat om die groep (en helaas voor u ken ik de cijfers niet precies) die vinden dat als zij drie keer per week bij hun vader met cardiomyopathie waardoor er enkeloedeem ontstaat, kousen aan moeten trekken mantelzorgers zijn. Zij strijken wel het mantelzorgcomplimentje op."

  En de oplossing hiervoor? Die lees ik nergens terug in de column. Waar u en Sabine, voorts volledig aan voorbijgaan is dat een 'nog veel grotere groep mensen' die 'wel' recht hebben op een vergoeding hier vrijwel niets mee kunnen omdat die vergoeding de daadwerkelijke kosten helemaal niet dekt! Holle retoriek dat het "leerzaam" is om iemand te verzorgen lost dat probleem niet op. En dat probleem is reëel. Maar daar hoor ik u niet over. U blijft steken in het afgeven op een groep die ongetwijfeld bestaat maar eigenlijk helemaal niet terzake doet, al helemaal niet als je kijkt naar situatie waar sprake is van een chronisch gebrek aan geschoold personeel en de enorme kosten die verzorging met zich meebrengt, waar, lees nogmaals, de grootste groep mee te maken heeft.

  Madelon schreef: "Door deze groep verdwijnt straks het mantelzorgcomplimentje en het pgb."

  Een mooi excuus om maar niks aan zorg te doen omdat een paar mensen misbruik maken van de regeling. De omgekeerde wereld, makkelijker kan een politicus het niet voorgeschreven krijgen. Nog een leuke drogreden voor u, schaf de politie af! Want die criminelen verpesten het voor de mensen die niks jatten! Nog eentje dan, schaf de WW af, lullig voor mensen die zonder werk op straat komen te staan maar ja, het zijn die uitbuiters hè?
  Uw kromme redenaties ten spijt gaat u voorbij aan het feit dat mensen die mantel-zorgpremie niet alleen nodig hebben maar dat deze veel hoger zou moeten worden! Natuurlijk kan het helpen misbruik aan te pakken om de kosten te besparen en die besparing kan dan weer besteed worden aan de mensen die dit daadwerkelijk nodig hebben maar het kan niet zo zijn dat omdat er sprake is van fraude dit als excuus kan gelden voor rigide maatregelen wat platvloers gezegd gewoon neerkomt op asociale bezuinigingen.
  Kom liever met een goed onderbouwd verhaal vol, lees, concrete maatregelen om misbruik tegen te gaan en breng de fraudeurs concreet in kaart mocht Sabine deze groep mensen daadwerkelijk willen aanpakken.
  Een groep die bovendien u, noch Sabine, bij naam kan noemen en waarbij het percentage een uit de lucht gegrepen veronderstelling betreft. En waarom? Gewoon, omdat u "denkt" dat het wel zo zal zijn; namelijk meer dan één procent. Met zo'n onderbouwing haal je nooit een voldoende Madelon!

  Madelon schreef: "En dan, dan heeft Sabine Uitslag het toch niet zo bij het verkeerde eind gehad. Dan ineens hadden we moeten luisteren naar haar column. Dit onderwerp moet serieus eens goed onder de loep genomen worden in de tweede kamer."

  Het betreft holle retoriek. Daar hoef ik geen cursus communicatie voor te volgen. Nogmaals, onderbouw de suggestieve aanname dat een 'grote' groep misbruik maakt van de mantelzorg-regeling en nog belangrijker, eenmaal onderbouwd, aan de hand van 'feiten' zou ik graag horen hoe dit dan aan te pakken. Maar bespaar me holle retoriek, daar ben ik serieus niet van onder de indruk.

  Madelon schreef: "Ik denk dat Sabine Uitslag inmiddels met een glimlach van oor tot oor achter haar computer zit,"

  Over denigrerend gesproken, verder is dat volledig irrelevant.

  Madelon schreef: "wat een reacties. Hieruit kan zij onderbouwt concluderen dat er echt mensen zijn die denken aan mantelzorg te doen. Naast je vrouw zitten tijdens nierdialyse is geen mantelzorg , dat doe je omdat je getrouwd bent, uit naastenliefde: In ziekte en in gezondheid! "

  Ik mis de alt-violen bij uw theatraal uiteengezette relaas. Deze demagogie van een bedenkelijk niveau is werkelijk tenenkrommend. U schetst een denkbeeldig, en een zeer eenzijdig, beeld en impliceert dat dit de dagelijkse realiteit zou zijn. Zelfs in de door uzelf geschreven voorbeeld maakt u hier een misser. Ook aan bed blijven zitten met je moeder heeft als consequentie dat je geen full-time baan op na kunt houden en levert zelfs een part-time baan vaak een moeilijk te combineren situatie op. Is dit erg? Gezien de reacties is het antwoord eenduidig: nee. Veel mensen hebben dit ervoor over, maar de kosten worden er niet minder op. Maar daar hoor ik u en Sabine niet over.

  Madelon: En hierbij kan zij concluderen dat de mensen die echt aan mantelzorg doen, het zwaar hebben en hun mantelzorgcomplimentje en hun pgb niet kunnen missen.

  Onjuist, mensen die echt aan mantelzorg doen hebben het sowieso al zwaar! Een saillant doch cruciaal verschil met de eenzijdige visie die u hier tentoonstelt. Want al zou niemand "frauderen" de kosten voor de mantelzorg zijn en blijven al een lachertje. Maar dat zou u weten als u wist waarover u sprak.

  Madelon:’’wie zonder zonde is werpe de eerste steen’’ Betekenis: Laat maar eens zien of je wel zo eerlijk en juist bent. Precies, laat de tweede kamer maar eens kijken of iedereen nog wel recht heeft op dat mantelzorgcomplimentje.

  Hoe? Sabine = kamerlid. Waarom blijft zij samen met u steken in holle retoriek en denigrerend taalgebruik; "mantelzogcomplimentje". Het is te simplistisch en weinig inhoudelijk.

  Madelon schreef: Conclusie, ook u vind dat er beter gekeken moet worden naar wie het pgb en complimentje gaan. Zitten we toch op één lijn….

  De enige overeenkomst die ik concludeer is dat u samen met Sabine geen kaas heeft gegeten van hoe zwaar mensen die terecht gebruik maken van de mantelzorg het daadwerkelijk hebben; ongeacht de mensen die hier misbruik van zouden maken. Kom niet aanzetten met denigrerende holle retoriek maar met concrete oplossingen om misbruik te voorkomen en erken dat mensen die terecht beroep doen op de mantelzorg er bekaaid van afkomen met een lachwekkend kleine vergoeding. Dan geeft u tenminste blijk te begrijpen waar mensen die nu aanspraak maken op de mantelzorg vergoeding daadwerkelijk mee te maken hebben.

 • no-profile-image

  minydamhuis

  Beste Sabine,
  Dat er een discussie komt over de vraag wat is nu eigenlijk mantelzorg, ben ik het helemaal met je eens. Terwijl ik een man thuis heb met vele kwalen die ik de hele dag en nacht door, moet verzorgen. Dus in mijn optie ben ik wel degelijk een mantelzorger. Maar nu een ander aspect.
  De afgelopen jaren heb ik veel uren moeten inleveren op mijn werk om toch te blijven zorgen voor mijn man. Wat wil de regering nu eigenlijk:; de chronisch zieke zolang mogelijk thuis houden en de vrouwen of mannen die op wat voor manier dan ook moeten (!) zorgen, moeten ook nog blijven werken, zoals het er nu voorstaat zelfs tot hun 67e.
  Ja, ik probeer al jaren om mij in tweeen te splitsen en het lukt mij nog steeds niet. Met het risico dat ik vandaag of morgen zelf hulp nodig heb door allerlei klachten.
  Kaart dit ook eens aan.
  M.v.g. Miny

 • no-profile-image

  Marianne van Waterschoot

  Wat jammer, dat je vanuit een theoretische situatie mijmert over wat is en wat niet en voorbij gaat aan al die mensen die zich dag in dag uit uit de naad werken om een ander te helpen. Grotendeels onbetaald. Zowel de gezelligheid als de concrete zorg.

  Het is enorm tekenend hoe er vanuit ivoren torens en vanuit dure woningen, goede salarissen en wat dies meer zij, gesproken wordt over mensen alsof het 'tweedimensionaliteiten ver van mijn bed show' betreft. Dit is intens triest...

 • no-profile-image

  Helga Dulfer

  @Madelon

  ‘Het gaat om die groep (en helaas voor u ken ik de cijfers niet precies) die vinden dat als zij drie keer per week bij hun vader met cardiomyopathie waardoor er enkeloedeem ontstaat, kousen aan moeten trekken mantelzorgers zijn. Zij strijken wel het mantelzorgcomplimentje op’

  Ter uwer informatie: om voor het mantelzorgcompliment in aanmerking te kunnen komen, moet er sprake zijn van een geldige indicatie voor AWBZ zorg. Het is een kleine waardering voor het feit dat mantelzorgers taken uitvoeren waarvoor anders professionele/ lees betaalde hulp nodig is.
  http://www.svb.nl/int/nl/mzc/wat_is_het_mantelzorgcompliment/wat_is_het_mantelzorgcompliment/index.jsp

  Voor alle duidelijkheid mantelzorgers van cliënten met alleen een Wmo indicatie, ontvangen geen mantelzorgcompliment.

  Dat het mantelzorgcompliment afgeschaft zal worden heb ik nergens vernomen.

 • no-profile-image

  Madelon

  Geachte Heer Michiel Nieuwenhuijsen,

  Door boosheid laat u zich lijden en mist u de essentie.

  Er wordt geen woord gerept over het zorgen voor chronisch zieken. Met GEEN enkel beledigend woord wordt er gesproken over de ouders die voor hun meervoudig complex gehandicapt kind zorgen.
  Het gaat om die groep (en helaas voor u ken ik de cijfers niet precies) die vinden dat als zij drie keer per week bij hun vader met cardiomyopathie waardoor er enkeloedeem ontstaat, kousen aan moeten trekken mantelzorgers zijn. Zij strijken wel het mantelzorgcomplimentje op.

  Door deze groep verdwijnt straks het mantelzorgcomplimentje en het pgb. En dan, dan heeft Sabine Uitslag het toch niet zo bij het verkeerde eind gehad. Dan ineens hadden we moeten luisteren naar haar column. Dit onderwerp moet serieus eens goed onder de loep genomen worden in de tweede kamer.

  Ik denk dat Sabine Uitslag inmiddels met een glimlach van oor tot oor achter haar computer zit, wat een reacties. Hieruit kan zij onderbouwt concluderen dat er echt mensen zijn die denken aan mantelzorg te doen. Naast je vrouw zitten tijdens nierdialyse is geen mantelzorg , dat doe je omdat je getrouwd bent, uit naastenliefde: In ziekte en in gezondheid!
  En hierbij kan zij concluderen dat de mensen die echt aan mantelzorg doen, het zwaar hebben en hun mantelzorgcomplimentje en hun pgb niet kunnen missen.

  ’’wie zonder zonde is werpe de eerste steen’’ Betekenis: Laat maar eens zien of je wel zo eerlijk en juist bent.
  Precies, laat de tweede kamer maar eens kijken of iedereen nog wel recht heeft op dat mantelzorgcomplimentje.
  Conclusie, ook u vind dat er beter gekeken moet worden naar wie het pgb en complimentje gaan.
  Zitten we toch op één lijn….

 • no-profile-image

  Mandy

  Kijk, daar komen de ware normen en waarden van het CDA die ze jarenlang zo fel hebben gepreekt vanonder het antieke tafelkleed gekropen.

  Ieder voor zich en God voor z'n allen!

  Iedereen kan nu wel over deze jonge, onervaren politica vallen die duidelijk een gebrek aan levenservaring heeft. Maar uiteindelijk is het aan de kiezer of zó iemand het voor het zeggen krijgt in ons land. Maar het is verdorie wél de keuze van de kiezer geweest! Het CDA krijgt al járen stemmen bij gebrek aan beter en bij twijfel van niet rechts durven stemmen, maar links is het ook niet, dan maar naar boven kijken. En zie wat er van komt!

  Deze jonge dame zegt het allemaal wat onhandig naar de zin van het CDA. Zo was het vast niet bedoeld. Ze heeft vast een reprimande gekregen, moet haar excuses maken en het CDA hoopt dat het stof gauw weer neerdwarrelt. Ze komen vast gauw met een sympathieke tegenactie om de pijn te verzachten. Maar ondertussen is wat deze politica zégt wel precies wat de regering DOET. Zij is alleen zo dom om het ook daadwerkelijk te benoemen.

  Mensen, dít is de politiek van dit moment. Je kunt er iets aan doen! Door na te denken en te kiezen voor wat wérkelijk belangrijk is. Van die normen en waarden van het CDA mag al lang duidelijk zijn dat ze direct na het uitspreken tot stof vergaan. En wat ze er eigenlijk wérkelijk mee bedoelen. Ieder voor zich en God voor z'n allen.

  Laten we het nu bij de volgende verkiezingen eens anders doen en ons niet laten verblinden door bangmakerijen, maar kiezen voor zorg voor onze oma's, opa's, buren, kinderen...en voor onszelf. Want, vroeg of laat zijn wij zelf en onze kinderen ook afhankelijk van de zorg.

 • no-profile-image

  Paul Jan Petersen


  Verschrikkelijk, je vraagt je toch werkelijk af hoe zulke asocialen in het CDA zijn beland!

  Het nieuwe CDA!
  Eerst ik dan ik en daarna ik...

 • no-profile-image

  Jos Swart

  Wat jammer Sabine,

  De Column doet geen recht aan de mantelzorg die mensen leveren of aan de inhoud van wat mantelzorg is.

  Ik ben afhankelijk van mantelzorg en lid van het CDA.

  Van deze column neem ik toch echt afstand!

 • no-profile-image

  Roseanne

  Ik ben verbijsterd!! Deze column plus de storm aan reacties vragen om een directe reactie van de schrijfster en van het CDA/de Tweede Kamerfractie van het CDA. Zoiets kun je NIET uitstellen tot na het reces!

 • no-profile-image

  Anja Sietsema

  De mensen die pro-Sabine zijn moeten zich realiseren dat het merendeel van de mantelzorgers mannen of vrouwen zijn die door hun onbaatzuchtige hulp en zorg die zij verlenen, geen normale inkomsten kunnen verwerven vanwege de tijd die ze kwijt zijn aan het verlenen van zorg aan hun naaste.

  Dat er dan een PGB wordt ingevoerd is het minste wat de overheid kan doen als men een falend beleid hanteert op het gebied van zorginstellingen en thuiszorg.

  Met het afschaffen van de PGB zal de overheid tenminste 40% duurder uit zijn dan met de huidige situatie, waarbij we het dan nog niet hebben over de kwaliteit van de zorg.

  Maar de column van Sabine getuigt van gebrek aan inzicht, en dat is zeer te betreuren voor een Kamerlid met een dergelijke portefeuille. Misschien dat ze wat anders kan gaan doen, want nu heeft het geen enkele zin meer als woordvoerder van het CDA op te treden als het om (aanverwante) zaken gaat die alles te maken hebben met de zorg van chronisch zieke of gehandicapte mensen.

 • no-profile-image

  zorgpunt

  Uit de media:

  Sabine Uitslag zelf is verbaasd over de ophef die is ontstaan over de column die ze heeft geschreven voor de website zorgwelzijn.nl. Bij RTV Oost zegt ze dat ze met haar column juist aan wilde geven dat mantelzorg zwaar is en dat mantelzorgers heel belangrijk werk doen.

 • no-profile-image

  Gijs

  Sabine,
  Lekker doorgaan zo! Het lijkt me wel aardig als 1/3 van de kamerleden het toneel moet verlaten, nu helemaal. Mijn voorstel is om dan kamerleden weg te stemmen, mijn stem krijg je dan van harte. Meisje ik zal je niet vermoeien met mijn persoonlijke situatie als mantelzorger, daar heb je toch geen interesse in. Hoe lang nam het je trouwens om het ontbijtje aan jouw lief te voeren? Nu stop ik maar want ik merk dat ik toch wat boos ben. Hoewel na alles wat er tegenwoordig uit het CDA komt helpt dit natuurlijk wel goed bij de verdere afbouw van onze rentmeestersclub, succes verder!

 • no-profile-image

  Annette

  Sabine Uitslag!
  Dit is de zoveelste keer dat je van de domme uitspraken namens het CDA publiceert. Weet je nou echt niet wat het verschil is tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk? Nou dan ben je echt dom bezig en nog erger jij beslist ook nog mee in het niet behouden van het PGB. Je moet je nu doodschamen ten opzichte van alle ja alle chronische zieke mensen die dagelijks afhankelijk zijn van zorg. En jij praat over een ontbijtje klaarmaken voor je liefje. Jij hebt geen enkel idee wat mantelzorg inhoudt. Mantelzorg is elke dag opnieuw zorg verlenen. Ja ook handen aan het lijf, persoonlijke verzorging en ook de structurele zorg in de huishouding en vele andere taken dag in dag uit. De langdurige chronische zieken oud en jong hebben niet voor niets een indicatie van het CIZ. Ik zou zeggen informeer even bij het CIZ dan kom je te weten wat gebruikelijke zorg danwel ongebruikelijke zorg is. Volgens mij kun je beter in een muziekband gaan spelen in plaats van te oordelen over zorg. Zelf zorg ik voor mijn twee bejaarde ouders dag in dag uit. Je kiest hier niet zomaar vrijwillig voor, want het is structureel. Het is niet even ik haal een boodschap voor mijn buurvrouw die ziek is. Je begrijpt er niets van.De CDA zal nog veel meer zetels verliezen door mensen op portefeuilles te zetten, die er totaal geen verstand van hebben. Ik zou graag zien dat de mantelzorgers meer respect krijgen van het CDA. Wat ze nu doen is appels met peren vergelijken.

 • no-profile-image

  Mirjam

  Helemaal eens met Sabine!

 • no-profile-image

  Paul

  Jammer dat zoveel mensen aan dit leuke koppie hun stem hebben gegeven, empathische inhoud zit er niet in.

 • no-profile-image

  Gert

  Hoi Sabine,

  Beetje stommertje spelen, daar heb ik zo'n hekel aan... Neem je verantwoordlijkheid of rot op!

  Gert

 • no-profile-image

  Paul

  Sabine Uitslag werd met voorkeursstemmen in de Kamer gekozen,de CDA fractie had haar op een onverkiesbare plaats gezet.
  Een van de weinige keren dat ik het met de CDA fractie eens ben geweest.

  Wikpedia:
  ''Uitslag groeide op in Vriezenveen en doorliep het Christelijk Lyceum in Almelo. Vervolgens studeerde zij verpleegkunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede.''

  Die laatste opleiding heeft dan niet geleid tot heldere inzichten in de praktijk bij mw.

 • no-profile-image

  Marian Prins

  Ha Sabine,
  Zullen we een paar weken ruilen? Jij mijn zoon van 13 adhd en autist ik jouw liefje een boterham smeren??Lijkt me heerlijk, als alle mantelzorgers zo mantelzorgers zouden zijn , hoorde je niemand.Wat ik hierboven al gelezen hebt je krijgt ( als je mazzel hebt) cursusen van jeugdzorg ALS JE MAZZEL HEBT ik heb ze zelf MOGEN BETALEN omdat de instellingen het NIET NODIG vonden. Heb jij dat nodig om je LIEFJE z'n boterham te smeren? Daar komt bij jij hebt geleerd voor verpleegster hoeveel jaar heb je daarvoor gekregen ?? Wij moeten het in een hele korte tijd leren en dan kunnen we als een gediplomeerd IEMAND voor ons ( kind,ouder enz)zorgen. Kan mijn kinderen 8 en 13 jr. niet alleen laten als ik boodschappen gaat doen,hond uit laten, medicatie halen enz. En zo moet ik altijd met mijn 13 jarige mee naar tandarts huisarts cesar therapeute enz.Moet jij dat ook met je LIEFJE ??? Denk na als je dom weg iets roept of als dit een stunt is om ze in de 2de kamer wakker te laten worden laat ze dan eens een paar maanden mee lopen met een mantelzorger

 • no-profile-image

  Toon

  Ik snap niet dat iemand op zo'n functie kan zitten wanneer je dergelijke naieve vragen stelt over materie waar je juist meer dan gemiddeld kennis van moet hebben. Wat mij betreft excuses aanbieden aan de mantelzorgers in Nederland, vertrekken en hopen om zo snel en lang mogelijk afhankelijk te worden van een mantelzorger. Krijg je zo mogelijk ook wat empathisch vermogen.

 • no-profile-image

  Mirjam

  Wat een wereldvreemde reactie. Ben ik blij dat ik NIET op et CDA stem. Ik ben het volledig eens met Aad!

  Na 15 jaar mantelzorg voor mijn meervoudig gehandicapte dochter, die totaal verzorgingsafhankelijk is, zonder hierbij hulp te hebben weet ik echt wel wat mantelzorg is. Mijn dochter is op 23 jarige leeftijd uit huis gegaan. De laatste jaren hebben wij ondersteuning gehad. Hoezeer ik in overleefstand heb gestaan merk ik pas nu wij een goede plek hebben gevonden.

  U heeft geen idee wat mantelzorg is.

  U zwengelt geen discussie aan, u kleineert mensen en zet ze in een hoek.

  U zet mij ook aan tot iets. Het publiceren van een eerder geschreven verhaal over het leven van ons gezin met onze dochter.

  Ik vraag mij af waarom de C nog in uw partij staat. Voor mij is het een T van teleurstellend. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.

 • no-profile-image

  Mirjam

  Wat een wereldvreemde reactie. Ben ik blij dat ik NIET op et CDA stem. Ik ben het volledig eens met Aad!

  Na 15 jaar mantelzorg voor mijn meervoudig gehandicapte dochter, die totaal verzorgingsafhankelijk is, zonder hierbij hulp te hebben weet ik echt wel wat mantelzorg is. Mijn dochter is op 23 jarige leeftijd uit huis gegaan. De laatste jaren hebben wij ondersteuning gehad. Hoezeer ik in overleefstand heb gestaan merk ik pas nu wij een goede plek hebben gevonden.

  U heeft geen idee wat mantelzorg is.

  U zwengelt geen discussie aan, u kleineert mensen en zet ze in een hoek.

  U zet mij ook aan tot iets. Het publiceren van een eerder geschreven verhaal over het leven van ons gezin met onze dochter.

  Ik vraag mij af waarom de C nog in uw partij staat. Voor mij is het een T van teleurstellend. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.

 • no-profile-image

  lidy van lankeren

  Gisteren belde een meisje van informele zorg. Dat hun naam was veranderd en er sinds 2009 met ons geen contact meer was geweest i.v.m. mantelzorg. Ik legde haar uit dat de geboorte van de jongste 26 jaar geleden het begin was van mantelzorg, maar dat als je door het ciz bent geïndiceerd voor awbz en wmo hulpbehoevend voor de oudste je kunt kiezen om dat als mantelzorger te doen en daar bovenop hulp bij te vragen als zorg-in-natura of de persoon in kwestie kiest voor pgb. Ik legde haar uit dat respijtzorg als moeder nooit kan worden vervangen. Als mantelzorger kun je die twee niet splitsen, maar een buur die de vuilniszak in de container gooit of een keertje jou vervangt als chauffeur en als boodschappen-in-de-keuken-brengen dat is welkom. Maar een stoma mag niet door vrijwilligers overgenomen worden als respijtzorg. Dus moet er wel een juist indicatie hebben plaatsgevonden om respijtzorg te kunnen aanvragen bij de thuiszorg. Een stoma die enorme lekkages met zich meebrengt en dus bij oproep plots moet opdraven wordt voor 3 uur betaald en had zo dus moeten geindiceerd zijn. Dus heb ik de afgelopen jaren dag-in-dag-uit die taak op mij genomen zonder dat deze kon worden overgenomen. Dit is mantelzorg, die dingen overnemen die de ander niet meer kan en de rest van het leven door anderen moet laten doen. Ik kon de maatschappij daardoor niet meer in en vandaar dat er een pgb volgde. Zo blijf ik in leven en is mijn oudste gered. Dit is niet alleen 25% goedkoper, maar anders had de indicatie moeten worden bijgesteld en nog eens 3x duurder geweest. Mijn leven is daardoor heel klein geworden. Het meisje leerde meer van mij dan u ooit heeft begrepen van wat mantelzorg is. Je huisgenoten eens lekker verwennen of een huilende baby troosten, dat is eenmalig of in ieder geval van tijdelijke aard. En daar zit hem de cruquius. Meestal is mantelzorg ook geen gunst en graag-gedaan meer maar een verplichting waar je niet meer onderuit kunt, want dan laat je die ander in de steek. Even gezellig moeder zijn is er dan helaas niet meer bij. En dat is ook de reden dat je het niet meer kunt 'afzeggen'. Je verliest er dan ook de geloofwaardigheid als moeder (in mijn geval) mee.

 • no-profile-image

  bart peeters

  Beste Mevrouw Uitslag, verbijsterd ben ik over Uw collum, Voordat je de discussie over mantelzorg aan wil zwengelen lijkt het me handig om je goed te informeren over de materie, Ik zorg al 9 jaar samen met mijn partner voor een verstandelijk gehandicapte pleegdochter met het syndroom van down, daarnaast is zij slechtziend en haar gehoor is niet goed. Het meest lastige is echter haar gedrag, zij vertoont moeielijk te verstaan gedrag en dat betekent dat zij altijd een lijn moet hebben met een ander die haar ondersteund, dit gaat 7 dagen per week 52 weken per jaar zo door. Het pgb heeft enige soelaas gegeven, nu logeert ze af en toe in een zorginstelling en dat geeft mij en mijn partner tijd en gelegenheid om er ook af en toe te zijn voor elkaar. In mijn omgeving zie ook vele andere vormen van mantelzorg, zoals mensen die zorgen voor een dementerende partner en dan niet met een riant salaris. Bij de zonnebloem waar ik af en toe wat doe zie ik vele mensen die mantelzorg bieden en die even een 6 tal dagen vrij kunnen zijn van alle zorg als diegene die mantelzorg ontvangt een weekje mee kan met een vakantie. Een ontbijtje maken voor je lief is meestal als je relatie klopt een 2 zijdig verhaal, volgend weekend de rollen omgedraaid etc. Mantelzorg is zorg die niet zomaar omgekkerd kan worden er ontstaat een relatie waarbij de ene partner, ouder veel in een richting mot ondersteunen. Ik hoop van harte voor u en het cda dat jullie nog eens goed nadenken over mantelzorg en ondersteuning van de mantelzorger.
  Je trekt een vergelijking met vroeger, die gaat volslagen mank, vroeger werd er door arbeiders, boeren en huisvrouwen hard geploeterd om het hoofd boven water te houden. In die tijd kwam ik als misdienaar maandelijks bij vele zieken en gehandicapten als daar de communie werd gebracht, hoe die mensen hun leven sleten, vaak gekluisterd aan bed gun je anno 2011 niemand meer. In een welvarend land als het onze verdienen we een politiek die zich bekommert om mensen die het minder hebben en geen politiek die er is voor de happy few.

  Bart Peeters

 • no-profile-image

  Joke L.

  "Gebruik maken van mantelzorg" wat is dat?

  Mensen worden bang om een zieke buur te helpen, uit angst dat ze als mantelzorger gekwalificeerd worden. Dan wordt even helpen: moeten.

 • no-profile-image

  Risky

  Zelf ben ik al 10 jaar zwaar chronisch pijn patiënt waarvan ik de laatste 5 jaar voor 95% van de dag op bed lig. Dit is mij overkomen door onvoorziene complicaties bij een operatie.
  Hierdoor ben ik zeer beperkt in mijn bewegingen en heb hiervoor een PGB maar gelukkig ook veel mantelzorg.

  Deze mensen staan ALTIJD belangeloos voor je klaar, maar luister...WEL altijd en dan wordt het een zware opgave.

  Het stopt niet met een kopje thee...ik zou voor de smakelijkheid niet verder in details treden maar u bent van harte welkom om mijn mantelzorger voor een jaar te ontzien terwijl u zijn/haar werkzaamheden doet.

  Kijken of dat u dan een andere visie heeft op dit onderwerp.

  vrg,

  Risky

 • no-profile-image

  Esther

  Nogal moeilijk. Wij moeten met zijn allen langer werken. Als je alleen kostwinner bent waar haal je de tijd vandaan, ook al zou je graag voor je lieve dierbaren willen zorgen. Vroeger lag dat toch even anders. Ouders woonden bij je in huis. Om te kunnen werken moesten anderen voor de oudjes zorgen. Het antwoord werd de verpleeghuizen en verzorgingstehuizen; de instituten! Nu het te duur wordt, terug grijpen naar wat eens mogelijk was, is ronduit kortzichtig te noemen. Ik denk dat sabine ws naast haar vader woont en een goed inkomen heeft waardoor werken voor haar geen must is maar een extraatje.

 • no-profile-image

  Aad

  Wat ik nog vergeet:

  Het is niet vanzelfsprekend dat je zoon invalide wordt gereden en dat je je hele leven voor hem moet zorgen, dat stopt normaal gesproken als hij een jaar of 18 is en uit huis gaat. Het is niet vanzelfsprekend dat je ouder op 50 jarige leeftijd dementeert, als dat al normaal zou zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat een kind of ouder door een ernstige of minder erge ziekte in een rolstoel beland. Wat wel vanzelfsprekend is dat een dag 24 uur kent, dat in die dag geslapen, gewerkt (welk werk dan ook) en aandacht gegeven moet worden aan iedereen (!) om je heen die die aandacht verdiend (ouders, kinderen, vrienden, noem maar op). Deze aandacht oprecht en eerlijk verdelen is de grootste uitdaging waar manterzorgers voor staan... want de omgeving verwacht (!) dat ze zorg voor die ene vooral vanzelfsprekend is maar het is vele malen gecompliceerder dan dat. Want begrip en gevoel lopen hier dwars door elkaar heen.

 • no-profile-image

  Michiel Nieuwenhuijse

  @Madelon

  Ik begrijp uw commentaar maar u slaat, net als Sabine, de plank volledig mis. Natuurlijk zijn er mensen die 'misbruik' maken van de mantelzorg; een dooddoener. Maar laat Sabine dit fenomeen dan eens concreet onderbouwen. In haar column lees ik voornamelijk negatieve verdachtmaking waarbij een stigma wordt geplakt op de mantelzorg onder het mom dat mensen liever geen 'yogales' zouden willen missen ten gunste van een hulpbehoevend persoon, de toon is gezet. Ongetwijfeld niet de bedoeling van Sabina maar zo staat het wel geschreven.

  Ik ben een nuchter mens, mijn eerste reactie op deze column betrof boosheid. Ik begrijp nu nog beter waarom. Sabine strooit met dooddoeners en algemeenheden hetgeen binnen de muren op het binnenhof tegenwoordig een populaire bezigheid betreft. Nergens zie ik een gedegen onderbouwing in haar column. Met retorische vragen werpt zij een uit de lucht gegrepen vermeende conclusie op, namelijk, ik citeer: "dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld". Waar baseert Sabine deze conclusie op? Ik citeer: "Inmiddels ben ik in mijn speurtocht wel wat wijzer geworden.". Welke speurtocht? Onderbouwing is wat hier ontbreekt.

  Simpel vertaald, Sabine fundeert haar 'conclusie' op de onderbuik. U ook. U komt louter met negatieve persoonlijke argumenten aanzetten. Zo stelt u dat meer dan één procent van de mensen die gebruik maken van de mantelzorg hier misbruik van zouden maken. Onderbouwing? Wellicht heeft u gelijk, maar ik mis de relevantie en, nogmaals, de onderbouwing. U, Sabine incluis, roepen maar wat.

  Als het voorts zou kloppen dat meer dan één procent misbruik zou maken van de mantelzorg lees ik liever concreet wat hieraan kan worden gedaan. Ik raak niet onder de indruk van iemand die met paternalistisch vingerwijzen en met moraliserende generalisaties de suggestie oproept dat 'de Nederlanders' gemakzuchtig zouden zijn en liever geen 'yogales' zouden willen missen. Te gemakkelijk. 'De Nederlander' is egoïstisch, u heeft de strekking van Sabine haar column schijnbaar begrepen. En nu? Wat is de relevantie van zo'n generaliserende op emotie berustende conclusie nu eigenlijk? En nog belangrijker, wat valt hieraan te doen?

  U claimt het antwoord te weten, het zou te maken hebben met de zogenaamde teloorgang van onze normen en waarden. Opvallend, want dat is ook waar Sabine op mikt. Saillant detail is echter dat Sabine vertegenwoordigster is van een partij die gedoogsteun verleend aan de PVV, de partij die letterlijk stelt dat Nederlandse Moslimjongeren hier 'te gast zijn' en geen volwaardig Nederlander zijn (opmerking van Hero Brinkman: bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/996121/2010/05/30/Hero-Brinkman-tegen-moslimjongeren-Jullie-zijn-hier-te-gast.dhtml ). En dan komen met teloorgang van normen en waarden, je moet maar durven. Zegt de zin: "wie zonder zonde is werpe de eerste steen" u iets?
  Ik maak deze zijsprong om iets duidelijk te maken. Wanneer U en Sabine begint over vermeend verval van het moraal is mijn eerste reactie: wees eens zelfkritisch. Het is evident dat middels veralgemenisering, retorische vraagstelling en vermeende conclusies die funderen op de onderbuik geen enkel "probleem" wordt opgelost.

  Het zou Sabine sieren als zij haar excuses zou aanbieden. Maar telkens als ik haar column lees krijg ik opnieuw de indruk dat zij erg vol is van haar 'eigen gelijk'. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen zal hier dan ook geen belletje doen rinkelen.

 • no-profile-image

  zorgpunt

  O ja 7 dagen per week voor je vader koken en 's morgens en 's avonds de steunkousen aan en uit (21x per week bij je vader langs) is mantelzorg. Maar het gros van de mensen in Nederland worden hier niet voor betaald, al wil je iedereen graag laten geloven dat dat wel zo is.

 • no-profile-image

  Aad Brinkman

  Beste mevrouw Uitslag, Lieve Sabine,

  In je eerste zin staat je eerste fout. Iets doen voor de ander is dat waardevol OF kost het vooral tijd. Iets doen voor een ander kan heel waardevol zijn EN kost altijd tijd. Mantelzorgers doen iets wat heel waardevol is maar dat kost altijd tijd en die tijd kan niet besteed worden aan iets anders wat zeker zo waardevol kan zijn. Die keuzes maken gaat heel wat verder dan eten koken of de steunkozen aandoen bij je oude vader. Hoe vaak, Sabine, heb jij de kleren uitgewassen van je oude ouder als deze in de broek geplast heeft? Niet omdat deze incontinent is maar gewoon te langzaam om op tijd de WC te halen. Hoe vaak, Sabine, nam je nat beddengoed mee naar huis, stinkend naar de urine dat je auto er naar stinkt en je eigen was er van gaat ruiken? Hoe vaak, Sabine, is een ouder van je overleden omdat deze als manterzorger van de ander en de gebrekkige overheidssteun zichtzelf letterlijk kapot werkte uit liefde voor de ander? Hoe vaak, Sabine, heb jij voor een kind gezorgd, je eigen kind dat door een dronken bestuurder letterlijk kapot is gereden zodat alle aandacht nodig is en je andere kinderen daardoor regelmatig aandacht te kort krijgen. En, lieve Sabine, wanneer heb jij voor het laast je eigen partner een luier aan moeten doen, of moeten voeren omdat zelf eten niet mogelijk is. Wanneer heb je voor het laatst je partner uit moeten kleden (en NEE Sabine, niet voor de SEX) en de volgende dag weer aan moeten kleden. Zijn penis vast moeten houden omdat net meer zelfstandig kan plassen? Lieve Sabine, al deze mensen doen dat met liefde en doen allemaal zeer waardevol werk maar Sabine, je hebt werkelijk geen enkel idee waar je het over hebt. En godzijdank, ik ook niet.

 • no-profile-image

  Hans

  Gezien de hevige aanval van diarree die de CDA woordvoerster zorg , Sabine Uitslag (what's in a name) hier tentoonspreidt, lijkt me intensieve mantelzorg voor haar op z'n plaats.

 • no-profile-image

  F. Nimweghen

  Het is aandoenlijk te lezen dat er mensen zijn die Sabina Uitslag napraten, haar steunen en een hart onder de riem steken, terwijl ze zelf een dolk in de rug steekt van de mantelzorger met haar gezwets over wat mantelzorg nu eigenlijk is.

  Deze mensen zijn ziende blind en horende doof om maar eens een citaat uit de bijbel te halen, een boek dat destijds nog een rol van betekenis had binnen het CDA, maar thans onaangeraakt onder het stof zit.

  Decennia lang heeft het falend beleid van het CDA gezorgd voor wantoestanden binnen de zorg in het algemeen en in het bijzonder de kostenbeheersing.

  Het is nota bene de VVD (Erica Terpstra) die met een wet aan komt zetten om de mantelzorger volwaardig te maken omdat de overheid zelf niet in staat is de individuele zorg te verlenen aan mensen die op een of andere manier hulp en verzorging nodig hebben.

  De gedachten die Sabina erop nahoudt aangaande mantelzorg in het algemeen laat in ieder geval zien dat je al met weinig kennis van zaken in de Tweede Kamer terecht kunt en dat is op zich al een devaluatie van het parlement, de volksvertegenwoordiging.

  Duidelijk is wel dat Sabina geen pleitbezorger is voor de mantelzorgers, maar als een rekenmeester bezig is elk dubbeltje om te draaien in plaats van te zorgen dat patiënten worden verlegd om doorliggen tegen te gaan.

  Ga maar lekker je lief een eitje bakken, Sabina en mantelzorgertje spelen...

 • no-profile-image

  Johan

  Ik vraag me af wat het vak politicus in houd eigenlijk .Belangen verstrengeling, $$$$tekens in de ogen hebben ?En op de gewonen man maar willen bezuinigen .Dat Sabine zich druk maakt om mantelzorg die vaak vrijwillig hun werk doen zegt toch genoeg mensen ?Mantelzorg is in het leven geroepen omdat van die halsstarrige werkgevers hebben die zo moeilijk doen met vrij geven als iemand zorg wil verlenen aan een naaste .Vaak worden vakantiedagen ect opgenomen dus ik vraag me af wat haar probleem er nou mee is.

 • no-profile-image

  karin

  @ mevrouw Helga Dulfer,

  In plaats van treurig zou ik maar een trots zijn op uw partijgenote.

  Sabine heeft zo te lezen meer dan voldoende kennis en inzicht in de materie. De kracht is om het in dusdanig begrijpelijke woorden en situatieschetsen te vertalen dat anderen ook kennis en inzicht in de materie krijgen. En dat is haar meer dan gelukt met dit blog. Want het heeft overduidelijk een hoop mensen aan het denken gezet.

  Je hoeft toch niet blond te zijn om dat te begrijpen wel?

 • no-profile-image

  Astrid

  en ja ik weet dat mantelzorg vrijwilligerswerk is. Het gaat in mijn reactie om de algemene gedachtengang, namelijk dat mensen zich al gauw heel goed voelen als ze eens iets voor een ander doen. Terwijl het in veel gevallen eigenlijk doodnormaal is.
  De dollartekens en de pecunia waren overdrachtelijk bedoeld.

 • no-profile-image

  Astrid

  Go Sabine, go!


  Wat een fantastisch stuk is dit, zeg. Je slaat de spijker helemaal op zijn kop.
  Ik vind het echt waar een topstuk!
  Wat jij in feite zegt is dat we in de maatschappij zijn verkild en niet meer zonder meer gewoon iets voor een ander over hebben. Gewoon naastenliefde om niet wordt tegenwoordig al gauw als ouderwets gezien. Je verwoordt het zo mooi: Als jij een ontbijtje maakt voor je lief doe je dat wegens altruisme: Je wilt iets liefs doen voor hem en dat doe je niet met dollartekens in je ogen.
  Naastenliefde gaat over er zijn voor een ander en niet om keiharde pecunia.

  En natuurlijk kun je je afvragen waar de grens ligt. Er komt natuurlijk een punt waarop het zoveel inspanning gaat kosten om die ander een menswaardig(er) bestaan te geven dat je langzaamaan kunt spreken van mantelzorg.
  Als het bijvoorbeeld haast een dagtaak wordt of als het buitensporig veel inspanning kost.

  Maar eens iets doen voor een ander, omdat je van hem houdt, of om hem te vertroetelen, geeft voldoening en die is niet in geld uit te drukken.

 • no-profile-image

  Jan Willem

  Mevrouw heeft een spannende nacht gehad met haar lief en als beloning maakt ze hem een ontbijtje. Helemaal prima. Maar als je dat durft te vergelijken met mantelzorg hoor je geen volksvertegenwoordiger te zijn.

 • no-profile-image

  Jan Willem

  Dat een politica structurele mantelzorg durft te vergelijken met het incidenteel maken van een ontbijtje voor haar lief, maakt wel duidelijk dat ze een heel verwrongen kijk heeft op de situatie.

  Incidenteel een ander helpen is fundamenteel anders dan structureel de zorg voor iemand op je nemen.

 • no-profile-image

  Karin

  En ik vergeet nog iets voor Riemer, met je prachtige stuk uit de bijbel...

  "Want ik [die "ik" is Jezus, de Zoon van God] had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.”

  Wat denk je dat het antwoord van "jullie" was? "Nou meneer Jezus, alleen als de regering het betaald geef ik je eten, drinken en kleding".................................................................................................................................................

 • no-profile-image

  Karin

  En voor Riemer die zo'n prachtig stuk uit de bijbel aanhaalde:

  "Want ik [die "ik" is Jezus, de Zoon van God] had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.”

  .... Riemer, wie zijn die JULLIE? De mensen in zijn omgeving of de regering van het betreffende land!??? Luister eens in GODSNAAM naar Jezus en laten we weer eens voor elkaar gaan zorgen zonder verwachtingen en zonder het af te schuiven op anderen... Amen

 • no-profile-image

  madelon

  Beste Marrit Smeenk en Michiel Nieuwenhuijse,

  De essentie van deze column is dat er serieus mensen zijn die misbruik maken van het woord mantelzorg. (En dat is meer dan 1%)
  Er zijn mensen die vinden dat een ontbijtje brengen valt onder mantelzorgen en zij verwachten ook nog betaald te krijgen via het mantelzorgcomplimentje.

  Deze column heeft niets te maken met uw verhaal. Uw man werkt hard voor de kost en daarbij de zorg voor zijn gezin.
  Gelukkig bestaat er dan iets als een pgb en mantelzorgcomplimentje.
  Alleen de mensen die misbruik maken van dit potje gaan het heel moeilijk maken om deze potjes ook te behouden.

  Het gaat dus niet om de mensen die daadwerkelijk 24/7 voor hun chronische zieke zorgen, het gaat om de mensen die denken dat een keer extra te koken ook mantelzorgers zijn en daarvoor betaald willen worden.

  En laten we wel zijn wij Nederlanders zijn erg egoïstisch, voornamelijk Me Myself and I.
  Liever biefstuk op ons bord dan een stukje kipfillet.

  Kijk naar de Marrokanen, Turken, Surinamers ect. daar is het een ongeschreven regel dat je zorgt voor de ouderen die voor jou gezorgd hebben. Deze culturen zal je nooit horen zeggen dat zij geen tijd hebben voor hun ouderen of zieke. Deze mensen hebben zo'n enorm groot respect voor de ''oudere mens'', ziek of niet ziek.

  Onze normen en waarden zijn zo enorm veranderd, wij vinden het niet zo normaal om te zorgen.
  Ik zou willen dat wij wat meer van die culturen hadden. Dat het iets normaler zou zijn om voor elkaar te zorgen.

  Dat is wat er bedoeld wordt met deze column, mensen die aan de haal gaan met het mantelzorgcomplimentje waardoor de mensen die echt mantelzorgen straks geen extraatje meer hebben.
  Daar moet dus serieus naar gekeken worden.

  Zoals de quote van Riemer:
  ‘’Mattheus zegt namelijk aan ons in het 25e hoofdstuk:
  Want ik (die ik is Jezus, de zoon van God) had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op, ik was naakt en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe’’

  Dit alles is gedaan uit de goedheid van hun hart. Met liefde voor de mensheid. Zorgen hoort bij het leven.
  Met een kleine hand toereiking van het mantelzorgcomplimentje en het pgb. Waar geen misbruik van gemaakt hoort te worden.

 • no-profile-image

  Theo

  We mogen niet vergeten dat de bron van het gedachtengoed van deze vrouw dezelfde is als die van haar katholieke voorvaderen die straatarme vrouwen aanspoorden jaarlijks een kind te nemen en zo'n vrouw dan een cent uit het offerblok meegaven. Rustig laten raaskallen zo'n meisje. Gaat wel een keer over.

 • no-profile-image

  Karin

  Zo te lezen word het hoog tijd dat iedereen in Nederland eens wakker wordt! Kunnen we even terug naar de realiteit? Het is heel normaal dat een ouder voor zijn kind zorgt, het is heel normaal dat een kind voor zijn ouder zorgt. Het is NIET normaal dat een regering daar voor moet betalen!!!!

  Volgens mij is Nederland het enige land ter wereld wat "mantelzorg" kent. En het is niet voor niets dat alleen Nederland het kent. Het is namelijk niet normaal!!! Nederland is een verzorgingstaat en we zijn oververzorgt! Heb dat nou toch eens door lieve mensen. Het is onze TAAK en niet ons beroep (als je iets doet en je wordt er voor betaald dan is het werk!!) om voor elkaar te zorgen. Net zoals het de taak van Sabine is om als kamerlid vragen te stellen - en dat doet ze geweldig met dit blog, is het onze taak om voor elkaar te zorgen; en ja daar moet je tijd en geld voor opofferen, zo werkt dat nou eenmaal.

  Hebben jullie enigszins besef van het feit dat als we alles maar op de regering blijven afschuiven, we alle verantwoording uit handen geven en daarmee zo afhankelijk worden als ik weet niet wat?

  Hoe zit het met onze zelf redzaamheid? Ik vraag me werkelijk af wat er gaat gebeuren met het Nederlandse volk als we echt een keer door "een ramp" worden getroffen. En denk niet dat rampen alleen in Japan gebeuren. Het is slechts een kwestie van tijd dat wij aan de beurt zijn... Dus zet je computer eens wat vaker uit (wedden dat je dan ineens een hoop tijd over hebt die je kunt besteden aan je medemens) en kijk zoals Sabine eens naar de realteit!!!!

 • no-profile-image

  patries

  Sabine heeft een achilleshiel geraakt. Maar ze heeft wel een punt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen - de reacties getuigen ervan. Soms is mantelzorg echter gewoon een vorm van naastenliefde, door mensen die dat belangenloos en zonder overheidssteun doen. Die hoor je echter niet op sites als deze. Want die hebben wel wat anders te doen.

 • no-profile-image

  G-J

  domme blondjes kunnen best gevaarlijk zijn als ze zichzelf serieus nemen !

  Sabine zou ons allen een groot plezier doen door uit de politiek te stappen en verder te gaan met haar schijnbaar verwent luxe leventje!

  G-J

 • no-profile-image

  Riemer

  Goedendag Sabine;

  Eigenlijk zou ik geen woorden vuil moeten maken aan de onzin in je collumn maar iets maakt dat ik het toch doe.
  Dat "iets" heeft te maken met mijn zoon, een jongen van 16 jaar met Asperger die zich meer en meer ergert aan mensen als jij en je collega's.
  Elders al meldde ik dat hij de link gelegd had naar het "untermenschdenken" wat in een bepaalde periode speelde.
  Jij schrijft nogal laconiek over mensen, hebt kennelijk geen mensen in je sociale omgeving die zorg nodig hebben.
  En ach, een keertje Yoga afzeggen voor een doodzieke vriendin, tja, dat doe jij wel.
  Maar wat als ouders en familie helemaal geen tijd hebben voor Yoga?
  Ik heb de afgelopen jaren als ouders van een kind met een beperking geen vrije tijd gekend.
  Jij kunt kennelijk naar Yoga, ik kan bij tijd en wijle niet eens naar de supermarkt om een boodschap te doen.
  Jij kunt kennelijk vrienden onderhouden, mijn leven wordt gevuld door kinderen met een beperking. Vrienden? Weinig, geen tijd voor omdat mijn kinderen aandacht en zorg vragen.

  Jij hebt een vriend die een ontbijt op bed wil, nou Sabine: er zijn duizenden mantelzorgers die dat ook wel eens willen.

  Mogelijk lig jij na een sfeervolle nacht tot laat op de ochtend in bed: voor mantelzorgers is dat niet weggelegd omdat de zorg er altijd is.

  Jij hebt kennelijk een vriend die zich wil laten verwennen, onze familieleden met een beperking kiezen er niet voor om verzorgd te worden, zij KUNNEN niet voor zichzelf zorgen.

  Jij hebt een lang reces van de 2e kamer, mantelzorgers hebben nooit "reces" omdat de zorgvrager altijd in hun wereld is.

  En ja hoor, dan is het heel realistisch om zaken als een PGB te vermoorden.
  1% fraude is dan ineens een probleem.
  In het politieke wereldje waarin jij leeft is er allicht een hoger percentage aan declaratiefraude te ontdekken.....

  Wanneer wordt JIJ wakker naast een mens (want het zijn MENSEN !!!!) met een beperking?
  Ben jij wel eens om 3 uur 's nachts je bed uit gegaan omdat je kind de wereld niet meer begreep?
  En kun jij je voorstellen dat er mensen zijn die dat meermalen per week hebben?
  Soms ELKE nacht?

  Ik zorg met 10000000000% lol voor mijn zoon en heb amper AWBZ zorg nodig omdat ik het gezien mijn opleiding zelf kan en wil doen.
  Mijn partner idem dito.
  Maar zonder onze inzet had onze zoon toch echt in een instelling moeten wonen.

  Ach, mantelzorg is een ontbijtje maken.

  Zullen we ruilen?
  Ik in den Haag op jou pluche en jij in mijn woonplaats op mijn plek?

  Mijn partner vraagt niet eens om een ontbijt op bed omdat we eten met zoonlief om de dag te ordenen.

  Diep in mij zegt iets "wens haar een vriend met een beperking toe".
  Ik wil het je partner niet aandoen, zeker niet gezien jou mening over mantelzorg.
  Jij zou namelijk zijn kont niet vegen, zijn drek niet opruimen en zijn beperkte spraak niet verstaan.
  Want jij denkt nog steeds dat je met een ontbijtje ook mantelzorg biedt.

  Schaam je.

  En overigens, is dit christelijk?
  mag ik je wijzen op een oud boek genaamd Bijbel waar we in Mattheus 25 van alles lezen over omzien naar de ander?
  Ik denk dat je dat boek niet kent, leen het even in de bieb zou ik zeggen.
  En lees dan met mij mee wat de Christelijke taak is volgens Gods Boek voor de mensen:

  Mattheus zegt namelijk aan ons in het 25e hoofdstuk:
  "Want ik [die "ik" is Jezus, de Zoon van God] had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.”

 • no-profile-image

  Niet te geoven.

  En dit moeten we van een politicus nota bene lezen. U moet zich schamen over wat u geschreven heeft. U heeft totaal geen idee wat mantelzorg inhoudt!


  EENS.

 • no-profile-image

  Pleegmama

  Beste Sabine!
  OMG!!!! Wat n in en in trieste, kortzichtige, domme collumn. Ga maar lekker n beschuitje smeren voor je vriend en daarna lekker yoga-en. Ik zit al n jaar lang bijna elke nacht bij mijn ernstig zieke pleegdochter aan haar bedje en doe overdag ook alle (medische) zorg. Daarnaast werk ik nog. Wil al jaren yogales volgen om n beetje rust te vinden. Maar ja... Ik zorg zonder klagen onbaatzuchtig voor mn pleegdochtertje....Dus als je een keertje zin hebt om hier te komen zorgen., zodat oker 's naar yogales kan...graag!

 • no-profile-image

  Ype

  Hoi Sabine,
  Ik heb je een keer mogen horen spreken op een VAR bijeenkomst in Leeuwarden als verpleegkundige in opleiding. Toen dacht ik nog, die vrouw heeft het goed in haar koppie. Ze valt in iedergeval niet in het stereo typ van de kleuren van haar haren.
  Maar nu sla je de plank toch helemaal mis. Zeker als lid van het CDA. terug grijpen op vroeger is wel een heel goedkoop. We leven in 2011. Een hectische en drukke maatschappij die niet meer te vergelijken valt met "vroeger". Was het nog maar zo, dan was het allemaal veel eenvoudiger en (voor belang van de overheid) veel goedkoper.
  Nee mevrouw Uitslag, u slaat de plank dit keer goed mis, en ik schaam me dat ik CDA heb gestemd. (dat doe ik trouwens al lange tijd)

 • no-profile-image

  Marjolein Walinga

  Beste mevrouw Uitslag,

  Ik begrijp dat de problematiek rondom mantelzorg voor u nog wat onduidelijk is. Vandaar waarschijnlijk uw bespiegelingen. Ik zou u graag willen helpen in het vinden van een helder beeld van de benodigde zorg van mensen en kinderen met chronische psychische problemen. Ik werk als ambulant begeleider voor mensen en kinderen met een PGB. Wellicht kunt u een dagje met me mee op pad zodat u kunt zien welke taken de mensen in de omgeving van mijn cliënten verrichten op het gebied van mantelzorg en waar vervolgens mijn werk een aanvulling is op die mantelzorg. Overigens, u vraagt zich af wanneer een taak valt onder 'normale zorg' en wanneer niet. De indicatiecommissies van het CIZ en BJZ hebben hier hele concrete richtlijnen voor. Helaas moeten zij dit ook kwantificeren. Het is heel terecht dat u dit ergerlijk vindt; zorg is inderdaad maar moeilijk te kwantificeren. Daar zouden we eens mee op moeten houden, daar heeft u helemaal gelijk in.
  Nogmaals; u bent van harte uitgenodigd om eens een kijkje in de keuken te nemen van het PGB maar dan vooral op de plek waar het zich allemaal afspeelt. Dan kunt u daarna uw beeld van (mantel)zorg wellicht wat makkelijker vormen. Dit aanbod is een serieus aanbod, ik hoop dat u er ook op die manier mee omgaat.

  Vriendelijke groet,

  Marjolein Walinga

 • no-profile-image

  Moeder

  Mijn opmerking net over hulpverleners die wegbezuinigd moeten worden heeft nog toelichting nodig. De hulpverleners die uit het PGB betaald werden omdat de wachtlijsten GGZ zo lang zijn, gaan er zeker uit. de gemeenten worden verantwoordelijk voor het inkopen van GGZ-zorg voor kinderen. De gemeenten hebben hier veel te weinig geld voor en zullen dan veel te weinig zorg kunnen betalen. Dus ook hier hulpverleners er uit.

 • no-profile-image

  Ilona

  Mevrouw Sabine is heel hard op weg om haar partij zetels te reduceren tot nul! Het word tijd dat ze gewoon maar weer gaat zingen in har kerk koor,want haar empathie is ver te zoeken. Hoe heeft zij in Gods naam als verpleegkundige kunnen functioneren! God zij met u als als je ooit in zo'n situatie terecht komt. Niet piepen ,want ook jij word niet overgeslagen.

 • no-profile-image

  Moeder

  Mantelzorg bij autisme.
  Is bij acht scholen op de knieën liggen voordat een school jouw kind wil hebben. Maar dat is met het rugzakje. Zonder rugzakje ziet geen enkele school het nog zitten, let maar op. Hoe veel plichten de regering ook gaat opleggen. Want niet gaat, gaat eenvoudigweg niet. Zorg bij autisme is meer dan topsport, ook voor leraren.
  Mantelzorg bij autisme is als doodgewone ouder functioneren op het niveau van een zeer ervaren orthopedagoog, nadat je vele opvoedcursussen hebt gehad. En dat gratis en voor niets. Maar die hulp moet er wel zo'n zestig uur per week zijn, want een kind met autisme heeft vakkundige begeleiding nodig. Dus je zegt je baan op.
  Opvoeden bij autisme is afzien van alles dat spannend is, want Sinterklaas maakt soms zelfs al uithuisplaatsing nodig. Een kind met autisme kan al volledig van slag raken als hij een cadeau voor iemand opspaart. En je komt er niet achter waarvan. En intussen kijkt iedereen je met de nek aan, omdat het wel 'aan moeder zal liggen'. Dat doet het niet, want de meeste kinderen blijven relatief rustig als ze zelf een cadeau opsparen.
  Mantelzorg bij autisme betekent helemaal nooit met je partner praten, omdat je kind niet begrijpt dat jij ook rechten hebt. Dit kun je natuurlijk je kind wel aanleren. Maar dat kost vijf jaar, want een kind met autisme leert sociaal gedrag heel langzaam. En hier heb ik het over ouders die heel goed geleerd hebben hoe op te voeden.
  Opvoeden bij autisme, waarom hoorde je dat vroeger niet? Omdat kinderen vroeger soms ook niet op te voeden waren, en het kind kwam dan in een 'tehuis' terecht. En de moeder zweeg erover in alle talen, omdat ze zich kapot schaamde.
  Autisme ligt niet aan de ouders, een kind begrijpt niet wat je zegt. Het is alsof je de hele dag Chinees praat tegen een kind en het kind ziet jou als een voorwerp. Dus wat je zegt is voor hem niet belangrijk.
  Het kind wil zo ontzettend graag lief gevonden worden, maar het kind begrijpt anderen niet. Zeker als het kind van binnen zeer onrustig is begrijpt niemand hoe ongelooflijk het kind zijn best doet, en de ouders erbij. Als ze goed functioneren, met ongelooflijk doorzettingsvermogen en vindingrijkheid, noemt men de ouders 'belabberd', terwijl ze de top van de mogelijkheden van het kind benutten. En het kind wordt ook raar aangekeken, terwijl hij zo zijn best doet. Hoe meer een kind zijn best doet, hoe meer het kind scheef wordt aangekeken als het een keer niet lukt. Terwijl een kind met autisme ontzettend gauw uitgeput raakt, omdat hij alles twintig keer intenser voelt en hoort dan een ander.
  Arm kind. Leraren die het goede in het kind zien en het maximale benutten, moeten massaal ontslagen worden. De hulpverleners die door ouders worden ingehuurd als zij de wanhoop nabij zijn ook. Het CDA wil blijkbaar dat deze kinderen kapot gaan. Ja, vroeger kon je het kind nog bij de buurvrouw stallen, dat is waar. Maar zij moet ook knokken om haar kinderen in dat ene uurtje dat zij niet hoeft te werken uit de games te plukken, en aan het huiswerk te zetten, en naar hen te luisteren. Terwijl ook zij doodmoe is. Snapt mevrouw Uitslag het dan? Ik vrees dat dat alleen zo ver komt als zij ooit een heel goede vriend of vriendin krijgt die in deze ongelooflijk moeilijke situatie terecht komt.
  Ik ga dood van ongerustheid als mijn man het kleinste klusje voor me doet, omdat ik weet dat hij al volkomen uitgeput is van de zorg voor ons kind (naast zijn baan en de zorg voor zijn moeder). Ik doe het liever zelf allemaal, al kan ik amper nog op mijn benen staan omdat ik en passant ook een zieke moeder heb om voor te zorgen. Maar ik prijs me zeer gelukkig.
  Ooit dacht de dokter dat ik doodziek was, dat bleek enigszins mee te vallen. Maar een moeilijke situatie komt nooit enkelvoudig. Er zijn altijd mensen die ook nog ziek zijn en al deze taken hebben. Wie moet werken kan niet eens voor een kind met autisme zorgen. Het is topsport die zo'n zestig uur per week in beslag neemt, bovenop de gebruikelijke zorg voor een kind. Vraag het maar na bij de ouderverenigingen. Wil mevrouw Uitslag dat niet? Dan steekt u actief het hoofd in het zand.

 • no-profile-image

  Adrie

  Jammer dat je deze inzichten koppelt aan het woord mantelzorg. Onze samenleving zou soms best wat meer saamhorigheid kunnen gebruiken, maar mensen die 24/7 mantelzorg bieden, voelen zich door de koppeling aan het woord mantelzorg terecht in de kou gezet.

 • no-profile-image

  Irene

  Even googlen op 'definitie mantelzorg' en je hebt het antwoord op de vraag Sabine Uitslag hier stelt:

  Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.

  Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.

  Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor, bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind.

  Dus inderdaad niet een soepje brengen aan een zieke vriendin, of een paar keer per nacht opstaan voor een huilend kind, maar wel LANGDURIGE zorg voor iemand met wie ze een persoonlijke (familie)band hebben. Respect voor alle mensen die DAT doen.

 • no-profile-image

  Inge

  Aan Sabine, Veel mensen leggen je hier uit wat je uitspraak teweeg brengt. Ik herken daar veel van. Wat ga je hier kort door de bocht, en wat zet je de mensen bij wie de echte ZORG terecht komt in hun hemd. Niemand neemt je kwalijk dat je niet de ervaring hebt die zij hebben, dat hoopt niemand voor een ander. Maar hoe jij je leventje met alle vrijheden die je geniet neerzet en doet alsof een ander ook 'zo d'r even wat bij kan doen'. Dat is namelijk precies zoals je hierboven leest: onophoudelijk verantwoordelijk zijn voor mensen die afhankelijk zijn van jouw zorgen. Je kunt dan niet een keer iets van jezelf aan de kant zetten, maar er blijft niets meer over voor jezelf. Je leeft niet meer, maar wordt geleefd. Heel verdrietig dat je niet schijnt te begrijpen dat ieder mens een balans zoekt tussen belasting en ontlasting, en dat jij zonder kennis van zaken de weegschaal zonder blikken of blozen uit balans mept, en daarbij trotse, fiere mensen verwacht. Ik zit hier gewoon hoofdschuddend achter mijn computer. Onvoorstelbaar, dat dit de gedachten zijn die mensen in de politiek bezig houden. Dan snappen ze er daar inderdaad niets van.

 • no-profile-image

  Helena109

  Oei oei … Ik vind vooral de zogenaamde quote 'nee, nu is de maat vol. Ik raak totaal overbelast. Ik bel de thuiszorg!' tekenend. Vind zij dat typisch iets voor een mantelzorger om te roepen? (Je hoort het haar al zeggen, een beetje met de ogen rollend bij het woord ‘totáál’). Aanstellers dat we zijn …

 • no-profile-image

  zorgpunt

  Lees net op twitter dat Sabine van 1 juli tot en met 8 augustus op vakantie is, dus reactie zal wel uit blijven. Tenslotte is iets goeds voor jezelf doen en daar de tijd voor nemen ook heel waardevol.

 • no-profile-image

  Hanneke

  Beste Sabine,

  Als mantelzorg zo makkelijk was dat ik er "af en toe een yoga lesje" voor af moet zeggen, dan heb je volgens mij geen enkel besef meer wat een mantelzorger doet. Als twintiger ben ik een ('gelukkig' gedeelde) mantelzorger. Ik nodig je van harte uit om eens een weekje mee te gaan. Te slapen met een telefoon onder je kussen zodat je bereikbaar bent. 07.30 uit bed halen. Wassen. Aankleden. Op de WC helpen. Incontinentiemateriaal verwisselen. Naar het ontbijt rijden. Helpen met eten. Terug duwen met de rolstoel. De krant en de post doornemen. Wat telefoontjes plegen naar instanties om rompslomp te verwerken. Oh, weer even op het toilet helpen. Incontinentiemateriaal verwisselen. Naar middageten rijden. Helpen met voeden. Terug rijden naar de kamer. Kamer aan kant maken. Omkleden want er is per ongeluk geknoeid / ongelukje gehad en is naast incontinentie materiaal gegaan. Handwasje, want anders gaat het zo stinken. Inventariseren of alle creme's/medicijnen/luiers er nog genoeg zijn. En dan is het 15.00 'smiddags. Mijn dag gaat zo tot 22.00 uur door. Yoga?! Ontbijtje op bed? Wat denkt u dat een mantelzorger doet? Lekker met de beentjes in de lucht een krantje lezen?

 • no-profile-image

  gerard

  ze is dus echt blond

 • no-profile-image

  Carien van Eijden

  Ik vraag me toch nu wel af waar een serieuze reactie van mevrouw Uitslag blijft. Een inhoudelijke uitleg met oprecht respect. Graag met excuses aan alle waardevolle mantelzorgers in Nederland.

 • no-profile-image

  logtenberg

  Dank je wel.

  Mijn man ligt in een verpleegtehuis als excoma patient, omdat er in dit landje te weinig mogelijkheden zijn (zie ook Jelte) om deze mensen actief te behandelen in een goed revalidatiecentrum. Wij zijn met ons hele gezin 3 x per dag bij mijn man om hem zo goed mogelijk bij te staan en hem verder te helpen al 2 jaar lang. Dit heeft een enorme impact op ons en we moeten oppassen dat we zelf geen mantelzorg nodig gaan hebben gezien alle lichamelijke, maatschappelijke en geestelijke gevolgen dit voor ons heeft.
  Dank je wel nogmaals.
  (NB we krijgen ook geen vergoeding omdat we eigenlijk geen mantelzorgers zijn maar welk het werk van verzorgenenden overnemen, die daar uberhaupt geen tijd voor hebben)

 • no-profile-image

  logtenberg

  Dank je wel.

  Mijn man ligt in een verpleegtehuis als excoma patient, omdat er in dit landje te weinig mogelijkheden zijn (zie ook Jelte) om deze mensen actief te behandelen in een goed revalidatiecentrum. Wij zijn met ons hele gezin 3 x per dag bij mijn man om hem zo goed mogelijk bij te staan en hem verder te helpen al 2 jaar lang. Dit heeft een enorme impact op ons en we moeten oppassen dat we zelf geen mantelzorg nodig gaan hebben gezien alle lichamelijke, maatschappelijke en geestelijke gevolgen dit voor ons heeft.
  Dank je wel nogmaals.
  (NB we krijgen ook geen vergoeding omdat we eigenlijk geen mantelzorgers zijn maar welk het werk van verzorgenenden overnemen, die daar uberhaupt geen tijd voor hebben)

 • no-profile-image

  Conny

  Sabine,

  Soms lees je een column en dan kun je een glimlach niet onderdrukken. Soms lees je een column en dan weet je niet of je nu moet grimlachen of een verdrietige traan moet wegpinken. Deze column is er zo een.

  Na een ernstig verkeersongeval, de diagnose Parkinson en nog een aantal onfortuinlijke gebeurtenissen zorg ik samen met mijn vader voor mijn moeder (overigens zonder PGB etc.).

  Inmiddels is deze zorg dermate geintensiveerd dat ik afspraken heb moeten maken met mijn werkgever over mijn beschikbaarheid op het werk om samen met mijn vader mijn inmiddels (en hopelijk tijdelijk) bedlegerige moeder te kunnen verzorgen. Naar het toilet gaan kan zij niet zelf, wassen en aankleden kan zij niet zonder hulp, etc. etc. Voor ons dus geen zomerreces. En dan nog afgezien van de voortdurende zorgen die je je maakt over een naaste die ziek is.

  Zie ik mijzelf als mantelzorger? Nee, ik zie mijzelf als een dochter die zo goed mogelijk voor haar moeder wil zorgen. Maar dat wil niet zeggen dat mij niet het gevoel bekruipt dat je met jouw column een aantal mensen tekort doet (en nee, dan heb ik het niet over mijzelf, de zorg die ik verleen zie ik inderdaad als "normaal").

  Iedereen heeft natuurlijk het recht om ondoordachte opmerkingen te maken, hoewel ik er vanuit ga dat er over deze column best wel nagedacht is voordat hij werd geplaatst. Ik lees bij de reacties woorden als "eerlijke discussie". Grappig hoe we tegenwoordig alles wat kwetsend of pijnlijk is voor een ander of waar we een ander mee tekort doen, legitimeren als een "eerlijke discussie beginnen" of het nu gaat over mantelzorg of de islam, alles mag gezegd worden ten behoeve van de "eerlijke discussie".

  Het is mij niet geheel duidelijk wat nu precies het doel was van de column, maar iemand zei ooit "Als een jager geschoten heeft, kan hij zijn kogel ook niet meer terughalen". Misschien goed om dit eens in gedachten te houden een volgende keer dat er een column geschreven moet worden.

 • no-profile-image

  michiel

  Wat is dat toch dat ook mensen uit het 'vak' (mevrouw Uitslag is nota bene verpleegkundige geweest) zodra ze in het Haagse pluche belanden elke realiteitszin en contact met het volk verliezen en Haagse onzin beginnen uit te kramen...

  Als de essentie van dit stukje is dat we wat meer voor elkaar over moeten hebben vind ik dat prima, maar het is niet heel erg slim van mw Uitslag om dit in zo'n stukje te gieten en alle mantelzorgers over 1 kam te scheren.

  Natuurlijk zou is het een teken van menswaardigheid als iemand een keer boodschappen doet voor een zieke buur of vriend, maar om de mensen die ondanks grote emotionele en psychische betrokkenheid hun geliefde of familielid tot aan de dood toe verzorgen met dit stukje een (christelijk democratische) trap na te geven vind ik geen stijl.

  Het zou u sieren, mevrouw Uitslag, als u deze ware mantelzorgers (die elke professional kent, maar u blijkbaar vergeten bent toen u plaatsnam in het Haagse pluche) uw excuses zou aanbieden.

 • no-profile-image

  zorgpunt

  Iedereen is vrij om te publiceren en kan daar ook reactie op verwachten. Uit bijna alle reacties blijkt dat veel mensen ondertussen op het kookpunt zijn door de eisen die maatschappij, overheid en de thuissituatie aan hun stellen., zeker als het gaat om de moeilijke privésituatie waarin 1 of meer gezinsleden moeten leven met grote beperkingen en zij dat moeten opvangen. Daar zijn door diezelfde overheid allerlei namen voor bedacht. Mantelzorg, informele zorg, gebruikelijke zorg. Individuele draagkracht en draaglast zijn veel minder belangrijk geworden, het gaat om de regels die er zijn om ergens voor in aanmerking te komen. Vervolgens pakt dit niet zo uit als de Christen Democratische Appelflappen hadden gewild en gaat er weer wat veranderen. Daarvoor hebben we framing uitgevonden en is er een campagne gestart, waarin Pgb en fraude op één lijn worden gezet. Mantelzorger zijn betekent ook verdriet hebben en verdriet is snel omgezet in woede, als je niet gehoord wordt of in dit geval gediskwalificeerd wordt. Dit is de oogst die Sabine samen met haar partij binnenhaalt. De reacties hadden hier en daar netter gekund, maar als iedereen die beheersing had opgebracht, waren de conclusies waarschijnlijk alleen maar harder geweest. Hoe het ook gezegd wordt: DIt is ongehoord voor een volksvertegenwoordiger.
  Blijf reagerenn, al is het maar met een idem. Laten wij het nu maar eens duidelijk maken, dit kan niet over de hoofden van de bevolking heen. Het zorgpunt(hoofd)

 • no-profile-image

  J. Nabrand

  God wat blond. Woorden schieten tekort.

 • no-profile-image

  Lindey

  Beste Sabine. Ik ben het helemaal met je eens. Iets voor een ander betekenen is heel waaardevol. Het wordt pas anders zodra die ander zoveel zorg vraagt dat je aan een 'eigen' leven niet meer toekomt.
  Maar incidenteel iets voor een ander doen is dan ook geen mantelzorg... de context van het stukje tekst doet het echter wel vermoeden.
  Overigens denk ik dat vroeger de zorg (mantelzorg) voor ouderen soms erg triest was... Net als nu zijn (schoon)kinderen niet altijd even zorgzaam voor hun ouders. Alleen was er toen voor die groep ouderen geen alternatief.

 • no-profile-image

  luuk

  Dus manteldag is eigenlijk een soort moeder-of vaderdag....Maar dan elke dag...

 • no-profile-image

  Mirjam

  Beste Sabine,
  Ik mag hopen dat je een grapje maakt, wat dit is de meest domme onzin die ik lees. Mijn ouders woonde op zich zelf en mede door de thuishulp hebben wij vele jaren mantelzorg voor hun gedaan. En dat hield niet op bij een keer koken of de was. En nu ze in een verzorgingshuis wonen en mat al die geweldige bezuiningen van jullie daar in Den Haag mogen wij nog minimaal elke week een dag er heen om schoon te maken, want ja we maken allen de badkamer schoon en we stofzuigen want ja dan is het half uur om, de was mee te nemen want ja anders ben je het 14 dagen kwijt en mag je er ook nog flink extra voor betalen, Daar kun je wel een wasmachine voor kopen. de kaper de pedicure naar de tandarts gaan naar de fysio, achter alle instanties aan die hun werk niet goed doen. Teveel om op te noemen, en ja als ze dan in een verzorgingshuis wonen en jij dat allemaal doet dan is het heel gewoon en O, ja naar die 250 euro kun je fluiten nee want ze worden nu verzorgd. Laat mij niet lachen.
  Beste Sabine ik nodig je van harte uit om eens een dagje met mee te gaan.
  Wie weet kom je dan van je ivoren torentje af.
  Ik kijk naar je uit. Kun je mede regerings genoten eens een waar verhaal vertellen.

 • no-profile-image

  Marianne Nelissen

  Ach beste Sabine,

  Als je een echte mantelzorger bent, heb je geen tijd voor dit soort slappe filosofietjes boven een weekendontbijtje...Je bedoelt het vast allemaal goed, maar dat is, zoals blijkt, niet voldoende voor een juiste perceptie van het begrip 'mantelzorg'. Je bent het, zéker gezien je kamerlidmaatschap, verplicht om hier heel snel verbetering in te brengen.
  Ik nodig je van harte uit om je hierbij helpen en inspireren, met behulp van een gedurende vele jaren opgebouwde ervaring als moeder én mantelzorger. O? Gewoon moeder, dus zorgen voor je eigen kind? Ja, let op: Een moeder die haar 20-jarige zoon een schone luier omdoet is, naast een full time baan in de gezondheidszorg, met heel haar hart moeder én mantelzorger.
  Mijn eigen zieke moeder regelmatig bezoeken en ondersteunen reken ik daarentegen NIET tot het mantelzorgerschap.
  Zou haar situatie dermate verslechteren dat ik dagelijks een deel van de verzorging moest overnemen gedurende langere tijd, dan, ja dan, ben ik weer mantelzorger. In het kwadraat.
  Wordt een echte mantelzorger Sabine, dan hoef je niet meer zo te 'zoeken' naar de ware betekenis en impact van dit begrip. En pas dan kun je als lid van de Tweede Kamer 'weten waarover je praat. Gegarandeerd. Veel succes.

 • no-profile-image

  Erik Ramaekers

  Sabine bekijkt het 'mantelzorgen' overduidelijk vanuit een Christen democratisch perspectief.
  Ja, altruïsme is de meeste mensen in Nederland volkomen vreemd. Ik - zoals velen afhankelijk van anderen - leef o.a. van de liefde van mijn naasten, en hoef gelukkig niet bij elke aan mij gespendeerde minuut te denken dat ik 'nu hun joga- les aan het verzieken ben'.

 • no-profile-image

  Ed*

  Mijn moeder is ± 2 jaar lang gillend ziek geweest. Als zelfstandig ondernemer met 2 kinderen ben ik in die tijd binnen no-time mijn hele klantenkring kwijt geraakt.
  Waarom, de zorg voor mijn moeder èn ons gezin viel al niet te combineren. Dus het werk paste er niet meer naast.
  Nadat mijn moeder is overleden heeft het een aantal jaar geduurd ik ik weer een beetje in de buurt kwam van de omzet die ik gewend was. Pas toen kon ik weer een lesje yoga betalen.

  Wat een enorm slappe prietpraat-column geschreven vanuit het perspectief van een vreselijk beperkte en naïeve invalshoek. Of is het satirisch bedoeld???
  Nou meisje, ik zal je iig uit deze droom helpen, mantelzorg dat is iets wat grote mensen doen, met grote-mensen-problemen.

  En vanaf nu oogjes open maar snaveltjes toe...

 • no-profile-image

  Michiel Nieuwenhuijse

  Marrit smeenk begrijpt het.

 • no-profile-image

  marrit smeenk

  Beste Madelon,
  Door te stellen dat mensen niet hun zieke ouders in huis nemen en niet hun zieke vriend bezoeken of zelfs maar verzorgen, beledig je de "bekritiseerden"nog meer! Waarom mensen zo fel reageren is omdat ze dat wél doen en door deze bagetelliserende woorden compleet te kakken worden gezet.
  Klein voorbeeld van mijn kant:
  Twee zomervakanties lang zijn mijn kinderen opgevangen door mijn vrienden terwijl mijn man keihard werkte voor de kost. Ik was te ziek om voor ze te zorgen, nog zieker dan ik normaal al ben, en mijn man had zijn vakantiedagen al voor andere schoolvakanties opgemaakt. Deze zomervakantie kunnen de kinderen thuis blijven en zie ik ze iets meer dan drie dagen. Zoals het hoort. Dankzij 9 uren in de week pgb hoeft mijn man niet meer fulltime te werken; hij werkt nu sochtends van 5 tot 10 en ik heb een wia uitkering. Daarmee redden we het, al zijn we er financieel wel enorm op achteruit gegaan. Natuurlijk is geld niet het belangrijkste, zeker niet als je gezondheid je opeens in de steek laat, maar ook chronisch zieke mensen en hun mantelzorgers moeten gewoon alle rekeningen braaf betalen en wat dacht je van noodzakelijke medische kosten die tegenwordig niet meer worden vergoed?Je stelt terecht dat even wat voor je buurman doen etc. geen mantelzorg is, maar zorgen voor je familie buiten de normale proporties is dat zeker wel! Dat staat allemaal keurig gedefinieerd en dat zou mevrouw Uitslag ook moeten weten als ze haar huiswerk echt goed gedaan had. Ik vind het artikel van haar erg tendentieus en ik vind dat door het onheuse gebruik van de term mantelzorg de echte mantelzorgers enorm worden geschoffeerd.. Dan kan ik twee conclusies trekken: Ofwel mevrouw Uitslag heeft haar huiswerk nooit gedaan, ofwel mevrouw Uitslag deed dit bewust om mensen op te ruien. De eerste vind ik verwerpelijk, de tweede nog erger.

 • no-profile-image

  Michiel Nieuwenhuijse

  @Remko

  Onnozel commentaar om hier af te geven op de negatieve reacties. Begrijpend lezen is een vak, dat blijkt maar weer.

  Het regent hier voorbeelden van mensen die op dagelijks niveau met mantelzorg bezig zijn en dat dit geen gemakkelijk bezigheid betreft en dan druk ik me nog eufemistisch uit.

  Sabine stelt gewoon dat dit arbitrair zou zijn, was het vroeger immers niet "zwaarder"? Ik citeer: "Maar hoe ging dat ‘vroeger’ dan? Was het, toen er nog geen computer, skype, robot-stofzuiger en wasmachine was, dan niet nog veel zwaarder?"

  Het hele artikel is doordrenkt met een negatieve paternalistische intonatie dat 'men', de mensen die gebruik maken van de mantelzorg, maar 'eisen' stellen en een yogales (hoe bedoel je denigrerend?) belangrijker achten dan een helpende hand bieden aan mensen die dit nodig hebben. Holle retoriek van bedenkelijk niveau, of wil je beweren dat al die mensen die dagelijks met hulpbehoevende bezig zijn dit alleen maar doen zodat ze 'nog meer eisen kunnen stellen aan de overheid' ? Ridicuul!

  En dan zwijg ik nog maar over de ronduit infantiele reacties dat 'de overheid teveel zou spenderen aan de mantelzorg', overduidelijk commentaar van mensen die totaal geen kaas hebben gegeten hoeveel tijd en energie mensen steken om anderen te helpen.
  Naast onjuiste conclusies die Sabine claimt te kunnen trekken is het is ook ronduit beledigend en denigrerend. Die 250 euro die ik van de mantelzorg ontvang is een lachertje als je kijkt naar wat ik spendeer aan zorg per maand voor mijn benedenbuurman. Verwacht ik lof en een buiging van jou of Sabine? Geenszins, maar bespaar me de onnozele demagogisch holle retoriek dat 'wij met z'n allen nu eens stil moeten staan dat elkaar helpen belangrijker is dan verwachten dat de overheid een helpende hand zou geven'. Dat is de wereld op z'n kop.

 • no-profile-image

  henk

  Helemaal met sabine eens. We zijn nog te beroerd om voor onze ouders te zorgen. wat dat betreft kunnen we veel leren van de Molukkers, Surinamers, marokkanen, Turken en andere Medelanders - zij doen wat wij 40 jaar gelden normaal achtten - zorgen voor je ouders en familieleden.

 • no-profile-image

  Wim Schertens

  Als je de eerste alinea leest van dit prutswerkje - dat 1. kant noch wal raakt 2. volledig de plank misslaat - weet je eigenlijk al voldoende: een eencellig wezen. Vele schrijfsels van domme blondjes trokken aan me voorbij maar deze slaat echt alles. Die foto had er niet bij gehoeven hoor...

 • no-profile-image

  Madelon

  Beste bekritiserende,

  Jullie missen de essentie van deze collumn.
  Het gaat niet over je vader die je 4x per dag moet verschonen omdat hij incontinent is of om je kind je 3x per dag onder supervisie sondevoeding moet geven ivm een kans op aspiratie.
  De essentie is: gaan wij ''zeurend Nederlands volk" niet ver in wat wij als mantelzorg zien.
  Is yoga les missen om een keer te koken voor een zieke vriend mantelzorg NEE, dat doe je uit de goedheid van je hart.

  Mantelzorg houdt in zorgen voor chronische zieke 8 uur per langer dan 3 maanden lang.
  Mw Uitslag is slimme dame, ook jullie begrijpen (mag ik aannemen) dat dit zo plat beschreven is om een reactie te krijgen en dat is haar gelukt. Gefeliciteerd!

  Kijk eens eerlijk naar jezelf zou jij je dood zieke ouder in huis nemen om voor te zorgen? Nee dat is bij voorbaat al te zwaar, we stoppen onze ouders liever in een verpleeghuis.
  bezoek jij een zieke vriend, kook je daar wel eens voor? Nee we gaan liever toch naar die yoga les.

  Er zijn echt mensen die de zware zorg thuis leveren, partners met alzheimer, een dwarslaesie of ALS. Daar gaat deze collumn niet om.
  De mensen die denken dat het ontbijtje brengen aan een ziek iemand mantelzorg vinden, daar gaat het om. Die mensen verwachten dat mantelzorgcomplimentje en dat complimentje betalen jij en ik.
  Er moet (terrecht) goed gekeken worden naar wie echt mantelzorg geven.
  In Nederland is het niet meer zo normaal om voor elkaar te zorgen en om naar elkaar om te kijken.
  Kijk maar eens goed om je heen er zijn meer mensen die hulp nodig hebben dan je denkt maar daar hebben wij het tegenwoordig te druk voor.

  Ik heb diep respect voor de mensen die zorgen voor hun chronische zieke thuis, die hoor je namelijk niet. Daar is deze collumn ook niet voor geschreven.

 • no-profile-image

  Yvonne

  Mevrouw Uitslag, u slaat de spijker op zijn kop. Zelf vind ik het volledig normaal dat ik jarenlang mijn zieke moeder en later mijn gehandicapte man heb verzorgd. De term 'mantelzorger' vind ik in zulke gevallen een belediging. Je houdt van mensen en dan is het logisch dat je voor ze zorgt voor zover je dat kunt. Dat is niet altijd gemakkelijk, ook in mijn geval niet. Ook ik heb diverse chronische aandoeningen waarvoor ik uiteindelijk ook arbeidsongeschikt ben verklaard.
  Mantelzorger mag je jezelf noemen als je voor volslagen vreemden, om niet, hand en spandiensten verricht. Vrouwen de hun man, mannen die hun vrouw, mensen die hun ouders verzorgen of af en toe een boodschap voor de buurvrouw doen, zijn géén mantelzorgers. Hoeven niet betaald te worden maar zijn gewoon goed bezig.
  De cultuur van vandaag, waarin alles en iedereen een economische waarde moet krijgen, is mensonterend en zorgt er alleen maar voor dat niemand meer iets voor een ander over heeft als er niets tegenover staat.

 • no-profile-image

  remko

  het valt me vooral op hoe primitief er gereageerd wordt. mensen lezen wat ze willen lezen en kunnen de tekst niet op verschillende wijzen interpreteren. dat is een gebrek in je ontwikkeling. misschien niks meer aan te doen, maar probeer het tenminste. ze bedoelt het niet kwaad. en ze zegt het niet kwaad. De frustratie die uit het publiek komt is oorverdovend en eerlijk gezegd niet altijd even volwassen of serieus te nemen. en dat is jammer en erg lastig voor politici omdat een normaal gesprek bijna niet mogelijk schijnt te zijn. probeer je te verplaatsen in een ander en van daaruit je idee en of mening te geven.

 • no-profile-image

  Fred de Vries

  Je hebt helemaal gelijk. Ik merk dat de meeste mensen die hier reageren zich hebben laten opstoken door het artikeltje op Geenstijl.

  Vroeger bestond het concept mantelzorg niet en deed je wat je hoorde te doen. Nu is alles mantelzorg.

 • no-profile-image

  Sanne Sanders

  En dit moeten we van een politicus nota bene lezen. U moet zich schamen over wat u geschreven heeft. U heeft totaal geen idee wat mantelzorg inhoudt!

 • no-profile-image

  Anne-Fleur

  Erg jammer dat ze dit artikel is begonnen met het op zichzelf te betrekken. Ik ben het zeker met haar eens dat je bijzonder bent als je je yogales afbelt om te koken voor iemand, maar, dit kon toch ook met het extra eten dat je over had, toch?

  Daarnaast ook erg jammer dat dit van een vrouw komt die jarenlang in de gehandicapten zorg heeft gewerkt, de georganiseerde zorg weleens waar. Maar dan moet je als geen ander weten hoe zwaar het kan zijn om voor iemand te zorgen die dat niet meer voor zichzelf kan.

  Daarnaast stelt ze nu dat alle mantelzorgers het zelfde zijn,
  Ik vind het toch wel anders dat mijn moeder jaren lang bijna elke dag een paar uur op en neer reed naar haar ouders om voor hun te zorgen. Dan dat ik voor mijn moeder moest zorgen toen zij met gescheurde enkelbanden op de bank lag.
  En ik kan je vertellen, nu 8 jaar geleden, dat het niet makkelijk is om als 11 jarige boodschappen te moeten gaan doen omdat je moeder met een dubbel gebroken been op de bank ligt. Maar ik deed, en doe dat nu ook met alle liefde. Maar vergis je niet; het is niet even makkelijk als een ontbijtje klaar maken voor jou en je lief die, zo te horen, allebei kern gezond zijn.

 • no-profile-image

  yes976

  Beste mevrouw Uitslag,

  Bij deze wil ik u graag uitnodigen om mijn taak als spil van het gezin en mantelzorger voor mijn 3 kinderen met echtgenoot met Autisme en angstproblematiek van mij 24 uur per dag en 7 dagen per week over te nemen. Dat ik vorige week er aan onder door ging, vanwege de overbelasting door de mantelzorg die ik moest bieden, gaat wederom te koste van het hele gezin.
  Komt u een lang weekend hier, kan ik eens bijtanken.Of eigenlijk een jaar.... Week 1, vindu het nog leuk, week 2 wordt u al wat vermoeider, Week 3 wilt u het liefst alweer naar huis, maar deze situatie is de neverendigstory, en daarom heb ik daar zorg, hulp en ondersteuning bij nodig.....Spreken we elkaar daarna weer..

 • no-profile-image

  marrit smeenk

  @Gerard af en toe iets voor iemand doen uit naastenliefde is natuurlijk niets mis mee, maar dat heet geen mantelzorg! Het heet pas mantelzorg als het structureel is, langer dan 1 jaar en meer dan eten maken, huishoudelijke klusjes, boodschappen doen etc. Het heet pas mantelzorg als het zorg is die eerder onder verpleging valt dan onder bovengenoemde zaken. Niet iedereen weet dat, maar mevrouw Uitslag hoort dat wel degelijk te weten!

 • no-profile-image

  Helga Dulfer

  @Maria Overvloed aan zorg in dit land? Minder of stoppen met werken om voor je zieke partner/moeder/kind te gaan zorgen.
  Droog brood eten? Verhuizen?

  De aap komt uit de mouw bij: ALS mijn partner ziek wordt.

  Da's het verschil met mantelzorgers, hun partner/ouder/kind is ziek.
  En ja, minder eten kan, maar huur/hypotheek/water/gas/licht hebben daar geen boodschap aan.
  Verhuizen? Woning verkopen? Andere aangepaste woning huren?

  Ik denk dat ik hier de reactie van een yoga-vriendin lee

 • no-profile-image

  johannes de boer

  meen je dit nou echt of zit je slap uit je nek te lullen. een ontbijtje klaar maken (een keertje) steunkousen???
  weet je wel waar je echt over praat? mijn god als dit verdiepen is in een onderwerp dan doe je je huiswerk wel heel slecht....
  mag ik ook lullig doen dan ??? typisch een cda opmerkingen, geen benul hebben waar je het over hebt. allemachtig hoe dom is dit...

 • no-profile-image

  moon

  Beste sabine

  ik ben moeder van een jongen van 16 met een zeer complex angst stoorniis je mag wel eens een weekje op hem passen kijken of je dan nog zo minachtend over mantelzorg denkt
  ik zelf ben 24 uur per dag 365 dagen van het jaar met hem bezig dus eem weekje is niet te veel gevraagd toch hoor wel waneer het uit komt

  ps hoop dat je van gebroken nachten houd

 • no-profile-image

  Herman

  Zijn we nu zover gezakt dat we op deze manier de bezuinigen op de zorg moeten goedpraten door maar te blijven framen en door te zeggen dat mantelzorg gewoon een beetje onzin is... tandje erbij, yogales afzeggen en huppa betere wereld? Nabuurschap en het is opgelost? Echt schandalig mevrouw Uitslag. Ongehoord. Weet u hoeveel verdriet u nu teweeg brengt bij al die mensen die met volle inzet en alle liefde voor hun naasten zorgen? Dit zo wegzetten is echt schandalig.
  Waar blijft u trouwens hier of op twitter met een reactie? Een excuus is op zijn plaats.

 • no-profile-image

  Tjeerd Leistra

  Beertje kortzichtig allemaal van deze mevrouw. Duidelijk geen idee wat mantelzorg in de praktijk inhoudt en hoe zwaar dat kan zijn. 1x je vader of moeder wassen... klinkt niet zwaar. Maar doe dat eens 5 jaar lang elke dag? Hoe bedoel je "niet op vakantie?" Of een deel van je eigen sociale leven opofferen om de ander te dienen? Schande, deze column!

 • no-profile-image

  Gerard

  Ik snap oprecht niet waarom iedereen zich aangevallen voelt door deze collum. Sabine stelt juist aan de kaak wat er mis is, af en toe, met de nadruk op af en toe iets doen voor een naaste moeten we niet willen benoemen als mantelzorg. Op dit moment gebeurt dat helaas wel waardoor de mensen die hun eigen leven wegcijferen door volledig voor een naaste te zorgen niet voldoende hiervoor beloond kunnen worden.
  De mensen die een naaste een helpende hand toedienen met hier en daar een klusje of wat aandacht hoef je niet te belonen met een zak geld, wanneer we daar eens mee stoppen blijft er ook genoeg budget over voor de mensen die het echt kunnen gebruiken.

  Mensen doe toch eens moeite om een tekst goed te lezen voordat iedereen zijn mening klaar heeft.

 • no-profile-image

  R.Vos

  Ongelooflijk, maar helaas wel het huidige niveau in de landelijke politiek, waar je mensen als haar niet hoort over het waanzinnige misbruik van gelden, waar je mensen als haar nooit eens aan de zelfkant ziet, waar je mensen als haar ....


  Jij Sabine hebt echt geen idee waar je het over hebt, totaal geen idee, zoveel dommigheid zou bestraft moeten worden.

  Weet je zeker dat je je het predicaat christelijk wel aan durft te meten? Ik meende te begrijpen dat christus stond voor medeleven en empathie.

 • no-profile-image

  Ans

  Typerend voor het huidige CDA.

  Een belediging voor veel mantelzorgers. Het is niet altijd zo gemakkelijk en vanzelfsprekend zoals dat wordt gesuggereerd.
  Een dergelijke artikel kun je alleen maar schrijven als je niet begrijpt wat mantelzorg in de praktijk echt inhoudt.
  Langdurig, dacht en nacht je geheel opofferen voor anderen onder soms erbarmelijke omstandigheden en schrijnende situaties. Dit alles naast veelal een drukke baan, eigen zorgen en afnemende gezondheid. Je carrière er soms helemaal voor moeten opgeven etc.
  Misschien is mantelzorg goed te combineren met het lidmaatschap van de Tweede Kamer en heeft Sabine Uitslag vanuit haar eigen positie dit artikel geschreven.
  Met dit morele appel van Sabine mag het CDA zich nog wel eens achter de oren krappen.

 • no-profile-image

  Ellen

  Heb na 12 jaar mantelzorgen voor mijn moeder afscheid van haar moeten nemen. Vergeet niet, mantelzorg zit vaak in kleine dingen, een kopje koffie met de buurvrouw een boodschapje voor de buurman. Door mijn aanwezigheid en kennis van alle medische zaken rond mijn moeder (sondes; catheters etc.) kon mijn vader andere zaken op zich nemen waardoor hij even kon ontspannen in de 24 uurs zorg. Tussendoor heb ik na 2 jaar mantelzorgen ook een kind verloren dat me 3x per nacht wekte met zijn gehuil, omdat of de sondevoeding op was of omdat hij graag een andere lighouding wilde en dit niet zelf kon. Ik heb vaker gehoord van mensen dat dat GEBRUIKELIJKE zorg heet; echter ben ik wel degene die dag in dag uit met wallen onder mijn ogen moest lopen en daarbij ook nog moest meedraaien in de samenleving. Maar IK heb het gered; met hulp van de Thuiszorg en mijn naasten; zonder de hulp van het CDA en mevrouw Uitslag. Helaas heb ik afscheid van én mijn moeder én mijn zoon moeten nemen, met alle liefde had ik nog 30 jaar voor ze gezorgd; maar laat mevrouw Uitslag eerst maar eens beleven wat echte mantelzorg is voor ze haar mening gaat geven. Ik mag hopen dat het CDA afstand neemt van de mening van mevrouw Uitslag; kan me niet voorstellen dat ze DEZE vrouw als boegbeeld willen gebruiken. Lijkt me niet verstandig in een tijd dat ze al met moeite stemmen kunnen krijgen!
  ZORG EN WELZIJN neem afscheid van deze dame; ze weet niet waar ze het over heeft!!!!

 • no-profile-image

  Pam

  Stompzinnigheid van het hoogste niveau!

 • no-profile-image

  Andre van B

  Mevrouw Uitslag,
  U zou zich moeten schamen, diep schamen......

 • no-profile-image

  Hans Offermans

  Het is ongehoord dat iemand die zegt "Het Volk" te vertegenwoordigen zich op een dergelijke manier over dit volk uitspreekt. Mevrouw is lid van het CDA, vindt iemand het vreemd dat deze van de wereld vervreemde club zachtjes aan een splinterpartij aan het worden is. Sabine, zing een toontje lager, je begrijpt geen bal van de wereld van de mantelzorgers. Misschien in je volgende baan eens echt gaan werken met en onder de mensen?

 • no-profile-image

  Maria

  Geweldig eindelijk iemand die de overvloed aan zorg in ons land aan de kaak stelt en overal moet maar geld voor worden gegeven door de overheid, bespottelijk dat je betaald wordt om je zieke partner te kunnen verzorgen.
  Ja, als mijn partner ziek wordt, ga ik minder werken en ga ik stoppen met mijn hobby. dan ga ik voor hem zorgen en dat heet dan mantelzorg of zowel in ziekte als gezondheid (het huwelijksformulier) en daar heb ik geen of zo min mogelijk andere hulpverleners bij nodig en ik hoef er al helemaal geen geld voor te hebben, het leven kan ook best wat minder luxe, misschien moeten we wel verhuizen en droog brood eten, maar is dat zo erg? Misschien komt dan het medeleven van de medemens wel weer in actie, dat is toch zoveel mooier dan elke maand een bak geld (teveel)gestort krijgen zodat je je eigen partner kunt verzorgen
  Bedankt Sabine voor het openen van deze discussie. Wij zijn in Nederland verwend en dat heeft er voor gezorgd dat we niet meer naar elkaar omkijken.
  En..ja ik weet waar ik over praat...

 • no-profile-image

  Kim

  Wat zal dit heerlijk zijn om te lezen voor al die ouders die mantelzorg bieden aan hun doodzieke kind, voor die partners die hun gehandicapte man/vrouw verzorgen, voor die mensen die ik dagelijks huilend aan mijn bureau heb, geen andere arbeid meer kunnen verrichten omdat ze moeten zorgen voor hun dierbaren en daarbij ook nog de emotionele last moeten dragen. Wat prettig om te weten dat Sabine, die immers onze stem zal moeten verwoorden, dit allemaal zo helder en duidelijk ziet. Nooit zal ik het iemand toewensen, sabine, om in zo een situatie te belanden. Nooit zal ik iemand toewensen om al dat leed te dragen dat ik die mensen zie dragen. Maar wel wens ik je toe dat je in gaat zien dat het wereldje waarin jij leeft, erg klein is en dat je daar uit moet groeien wil je en reeel beeld van deze samenleving krijgen. Sterkte!

 • no-profile-image

  Vincent F.

  Wat ongelooflijk kortzichtig. Je hebt het niet eens over zaken die onder de noemer mantelzorg vallen. Wat te denken van een partner die zijn korte termijn geheugen kwijt is en per uur 30x hetzelfde vraagt en verdwaalt als hij de tuin in loopt. Dit eens een paar jaar en je gaat kapot. Vooral juist omdat je van je partner houd.
  En nog erger wat te denken van kinderen die zorgtaken hebben. En dan heb ik het niet over de afwasmachine uitruimen maar dat je niet vergeet de slaapkamerdeur op slot te doen voor jouw en je psychotische suicidale moeder haar veiligheid.
  Deze begripsverbastering van mantelzorg is echt schrijnend.

 • no-profile-image

  bvanknippenberg

  Beste Sabine,

  Ik reageer niet snel, maar dit gaat alle perken te buiten.
  Ik zal het je proberen uit te leggen beste Sabine met de moeite van gebruikelijke zorg mij als medemens geleverd dus kosteloos en vrijwillig.

  Er schijnt een zeer grote verwarring te zijn ontstaan met het begrip mantelzorg.
  In feite kan het hele begrip geschrapt worden.
  Het gaat niet om de mantelzorger maar het gaat om de hulpbehoevende.
  Je hebt gebruikelijke zorg, dit is je eitje voor je partner e.d. en 3x opstaan voor je baby in de nacht en andere incidentele dingen voor iemand die even niet lekker is.
  Geweldig vooral blijven doen!
  Maar met een PGB gaat het om bovengebruikelijke zorg.
  Dit is de zorg zoals het woord al zegt, de zorg die boven dat wat je gebruikelijk nodig hebt om te kunnen functioneren, dus geen touw aan de muur of tranquillizers.
  Dus iemand heeft hulp nodig en dat voor een aantal uren per dag ,per week, per jaar en soms is dat 24/7.
  Het PGB is bedoeld voor Die mensen en Wie dat doet, Doet helemaal niet ter zake!!!!
  Het PGB maakt een vrije keuze mogelijk voor de mensen die hulp nodig hebben om die mensen om zich heen te hebben en te houden die zij willen.
  Het PGB zorgt ervoor dat die dierbare zorg op maat krijgen.
  Het PGB maakt het mogelijk dat als iemand voor een dierbare wil zorgen hier ook de mogelijkheid toe heeft.
  Het PGB maakt de zorg goedkoper, het was immers van oudsher een bezuinigingsmaatregel.
  Mensen hoefde niet meer een dure zorginstelling, waar overheadkosten ( waar jij dus ook bij hoort) schrikbarend hoog zijn en de hulpverleners aan het bed gedemotiveerd en kapot gewerkt worden voor de helft van het loon wat jij waarschijnlijk verdiend als overhead.
  En geloof mij maar Beste Sabine dat er heel veel meer zorg geleverd wordt dan er vergoed wordt door een PGB.
  Het aanvragen van een PGB doe je overigens niet voor de hobby daar zorgen de pitbulls van het CIZ wel voor.
  Dus beste Sabine zorg gewoon dat het PGB blijft bestaan en maak je niet druk over wie dat gaat doen.
  Daar is sinds het bestaan hard aan gewerkt om dat op orde te krijgen ofschoon er altijd dubieuze kantoortjes zijn die misbruik maken van mensen met een beperking of ziek zijn.
  Ik durf zelf te stellen dat, het misbruik als het al mogelijk is, niet opweegt tegen de kosten wanneer al deze mensen naar een zorginstelling worden gedwongen.
  En begin vooral niet met een ZZP, als je al weet wat het is, want dit is niet geschikt voor individueel gebruik.
  Deze zorg is gebaseerd op bulk zorg voor een instelling als mensen gedwongen zijn om hiernaar toe te moeten gaan.
  Tel uit je winst beste Sabine, als ik gedwongen word mijn dochter naar een instelling te moeten doen dan gaat het je 3x zoveel kosten + waarschijnlijk een bijstandklant erbij , want inmiddels kan ik een plek om de arbeidsvloer wel vergeten gezien mijn leeftijd.
  Er komen heel wat werkeloze bij die nu allemaal als PGB-er aan het werk zijn en juist de flexibiliteit van de inzet van een PGB hun het werken mogelijk maakte.


  Met vriendelijke groet
  B van Knippenberg.

 • no-profile-image

  marita

  Is dit nu het punt waar de maatschappij op beland is?? Is dit nu iemand die het CDA verantwoord?
  Ik ben mantelzorger ja , ik werk ja en heb een gezin. De zorg voor mijn ouders is en blijft zwaar (moeder is inmiddels na 2 jaar leukemie overleden) Vader dementerent en 2 kinderen die aandacht nodig hebben, en mijn werk. En het ergste is dat er vrouwen zijn die het heel makkelijk hebben zoals deze tante die alles maar als gezeur afwentelen op de ander. Ik zou het wel leuk vinden als er vanuit deze mevrouw eens een woord vanwaardering kwam i.p.v. dit gezeik. Ik krijg er nl. geen geld voor en dat hoeft niet, ik werk ook nog voor mijn geld. Al is het niet de baan die ik ambieer maar een baan die ik kan doen bij al deze activiteiten. (Nachtdiensten) ja dat zie ik haar niet doen. maar wacht maar af vrouwtje, jou ouders worden ook ouder en misschien krijg je ook nog een gehandicapt kind, dan zullen we zien of jij nog een ontbijt vergelijkt met mantelzorg.

 • no-profile-image

  Herman Bekker

  Ach wat moet je zeggen op zo'n stupide mens.Weet niet beter,en komt wel goed.
  Face the facts en kom eens met de harde cijfers op tafel en niet met percentages of algemeenheden.Schijnt als je de Tweede Kamer betreden mag;Tempel van Leugen en bedrog,je plots ook overgoten bent met de Spirit en dat je dan dingen ziet die je anders nooit zag of helemaal niet meer wilt zien.Ga nu eens terug naar je plaats en besef door wie je daar gekomen bent? Ja snap je het ?? Door de kiezers,dus schoffeer die dan ook niet,maar ja is te moeilijk om te begrijpen,al op vakantie geweest ?? Ja ?? Nou de vakantie van mijn broer en mij was voor het laatst in 1972 en 1 dagje naar Scheveningen kon niet anders.

 • no-profile-image

  Josien

  Tuurlijk is een ontbijt maken in het weekend geen mantelzorg, maar dat snapt Sabine zelf natuurlijk ook wel. Het enige wat Sabine wil vertellen is dat zij de definitie van mantelzorg onduidelijk vindt. Een echte duidelijke definitie van mantelzorger is er ook niet, maar een definitie is er wel. een mantelzorger is altijd iemand die voor een voor hem bekend persoon zorgt en altijd voor een langere periode. Daar had Sabine misschien even aan moeten denken toen ze dit column schreef, maar is dat een reden om haar zo fel aan te vallen? Is er uberhaupt een reden om ooit iemand aan te vallen? Iemand mag zijn mening toch gewoon uiten, ongeacht wat anderen daarvan vinden? Tuurlijk mogen mensen daarop reageren, maar onderbouw dat een beetje en ga niet in het wilde weg lopen schelden.

 • no-profile-image

  Harry

  Dus is dit de reden van PGB stoppen van het CDA? Niet zo zeuren over hoe zwaar mantelzorg zou zijn? Gewoon een yogales missen?
  Ik help al een jaren mijn echtenote en dat vind ik normaal! maar 25 jaar geleden was het belangrijk dat je eerst partner was en dan verzorger. Nu is het omgedraait en als je zelf een beperking krijgt en tegen je grenzen loopt dan moet je niet zeuren.
  De Wmo is ook zo'n drama, een kind dat heel zijn leven met de beperkingen van zijn ouder(s) is opgegroeit, daar door zelf ook veel tekort gekomen, krijgt als toetje te horen dat hij vanaf 18 jaar minimaal 6 uur per week het zwaar huishoudelijk werk kan overnemen; dat heet dan ook mantelzorg; VERPLICHTE MANTELZORG. Maar het is gewoon bezuiniging en de huishoudelijk hulp kan ontslagen worden na 20 jaar. Want als partner kan je best die 3 uren er ook extra ook nog bij doen. Naast al die zorguren die er al gedaan werden. Dus kind gaat zo snel mogelijk op kamers dat is 1 uur per maand schoonmaken.
  Mantelzorg doe je niet een keer maar jaren en dan lever je je cariere, vriendenkring, sporten e.d. voor in.

 • no-profile-image

  Annemarie

  Een wezenlijk verschil met vroeger, toen zorg voor naasten nog geen mantelzorg heette, lijkt me dat gezinnen/families niet langer dicht bij elkaar wonen. Praktische directe zorg is daardoor minder makkelijk mogelijk. Indicenteel bijspringen kan wel, en gebeurt dan ook.

  Dat maakt wel dat de mantelzorger veel zelf moet doen. En daarbij gaat het uiteraard niet alleen om het verlenen van zorg (koken, huishouden doen, helpen wassen en aankleden enz), maar ook om het contact houden met de verzorgde. En de belasting van dat laatste kan bijvoorbeeld bij dementerende ouderen wel eens inspannender en ingrijpender zijn dat het lijkt.

  Als dochter van een moeder (78) met vasculaire dementie kan ik nu ik tijdelijk geen werk heb mijn vader (83, fysieke handicap) helpen met praktische zaken en als gesprekspartner. Ik woon circa 70 kilometer bij hen vandaan. Ik zou hen meer willen bijstaan, maar dan zou ik mijn baan moeten opzeggen en moeten verhuizen. Geen realistische optie in deze tijden.

  Het inschakelen van Thuiszorg is allebehalve een kwestie van zorg afschuiven die vroeger normaal was. Het is noodzaak. Als mijn moeder is gevallen, kan mijn vader haar niet overeind helpen. Ik ben er pas na circa 3 kwartier.
  Om mijn moeder 's ochtends uit bed, gewassen en aangekleed te krijgen, is hulp nodig. Die kan mijn vader haar niet (meer) geven. Dat de Thuiszorg haar daarbij kan helpen is een zegen.

  Ik denk dat de overbelasting van de mantelzorgers voor een deel te wijten is aan het isolement waarin ze terecht kunnen komen.
  Mijn ouders merken dat er mnder mensen over de vloer komen. Het is te ingewikkeld, want met mijn moeder is het moeilijk converseren. Daardoor wordt ook de wereld van mijn vader klein. En kan hij zijn verhaal aan minder mensen kwijt, en op minder (mentale) steun rekenen. Ook dat vreet energie.

  Overbelasting van mantelzorgers is geen mode-term. Het is iets dat serieuze aandacht verdient.

 • no-profile-image

  helena

  Denk toch dat er wat dingen door elkaar heen spelen.
  Dat je mantelzorg verleent, bijvoorbeeld aan een familielid, en dit natuurlijk ook met liefde doet en dat dit ook waardevol is, staat even los van het feit dat mantelzorgen ook zwaar is (kan zijn).

  Verder verwacht men naast het feit dat je mantelzorg verleent ook van alles van je. Je werkgever staat er niet om te springen als je vaak afwezig bent van je werk omdat je mantelzorg verleent. Risico is dat je ontslagen wordt! En hoe is het als je werkeloos bent een WW ontvangt?
  Heb zelf een tijd mantelzorg verleend voor een terminaal zieke, en wat zegt het UWV als je hen belt hoe het zit met sollicitatieplicht en dat diegene voor wie je mantelzorg verleent op sterven ligt? (het was een familielid van zeer nabij, niet een verre tante of zo).

  Maar wat zegt het UWV dus : “mevrouw u moet blijven solliciteren”.
  Ik zeg dan dat ik mantelzorger ben…
  Antwoord: “mevrouw u kunt best solliciteren”…
  Ik stel het vervolgens heel cru: “en wat gebeurt er met die sollicitatieplicht als mijn moeder op sterven ligt”?
  Antwoord: “mevrouw u kunt best aan die sollicitatieplicht voldoen want je kunt immers van te voren solliciteren..”


  Zo gaat deze harde samenleving nog steeds met mantelzorgers en anderen om, sorry maar het is niet anders!

 • no-profile-image

  chrisinactie

  Nog een reactie,

  Ik denk idd dat deze collum
  bedoelt is om de media om te vormen voor de volgende hoos van lasterpartijen richting mensen die met hart en ziel zorgen voor hun medemens. 24/7 de mantelzorgers
  Om hen zo uit te sluiten van hulp bij de wmo aanvragen mbt tot thuiszorg


  De zelfde laster is gebeurd om PGB ers weg te zetten als fraudeurs. De media danste aardig goed naar de pijpen van dit kabinet.

  Je kind verzorgen tot het moment dat ze hun eigen weg kunnen gaan is anders dan zorgen voor kinderen die altijd afhankelijk blijven van je zorg, Je geen werk kunt krijgen waar je oproepbaar blijft voor het thuis front.

  Dit is een manier om met voorbedachte rade mensen in een hoek te duwen, weg te zetten om plannen door te duwen ten koste van alles.
  Riekt wel naar een bekend persoon.....
  Die daar in wat jaren er ook erg goed in is geslaagd dankzij de kritiekloze media.....


 • no-profile-image

  Thi-Thanh-Tam Nguyen

  Ik begrijp de negatieve reacties, maar ik zie ook een keerzijde van de negativiteit: er lijkt een vijandige sfeer te ontstaan. Sabine wordt door veel mensen in mijn ogen onnodig persoonlijk bekritiseerd/aangevallen.

  Maar ik ben het wel oneens met haar visie. Mantelzorg lijkt in haar verhaal zwaar gebagatelliseerd te worden.

  De respectloze/vijandige reacties (met name op twitter) vind ik echter onnodig. Ze doen mij denken aan http://t.co/IJU96Ss van @FrontaalNaakt. Hopelijk wordt Sabine niet monddood gemaakt en reageert ze op de kritiek.

  Ik ben het oneens met haar visie, maar ben ook een groot voorstander van een open dialoog. We mogen allemaal een mening hebben. En meningen kunnen altijd veranderen.
  #samenverantwoordelijk #opendialoog

 • no-profile-image

  jeroen

  Het zijn altijd de zielige trieste mensen die niks te doen hebben die alleen maar overal op reageren..
  Hebben jullie niets beters te doen?
  MANTELZORGEN MISSCHIEN?

  Wat is het nederlandse volk toch weer laf, altijd alles maar afschuiven op een ander..
  Stel je voor dat je niet gehoord wordt!
  tip: zoek een leven!

 • no-profile-image

  Robin

  Hallo Sabine,

  Wat zul jij je moeten schamen als je al deze vele negatieve reacties leest! En ik ben het met al deze negativiteit eens! Ik denk dat jij als 'geen' mantelzorger eerst maar eens moet ervaren hoe het is om mantelzorg te verlenen! Je bent nog jong, dus zie het als een uitdaging! Loop maar eens elke dag in de week met verschillende mantelzorgers mee, misschien dat je dan een betere colum kunt schrijven.....

 • no-profile-image

  martine

  Ik begrijp wel waar Sabine naartoe wilt.
  Er zullen heus mensen bestaan die zichzelf ten onrechte mantelzorger noemen. Er zullen heus mensen bestaan die zichzelf geen mantelzorger noemen maar het toch zijn.
  De voorbeelden die ze aanhaalt zijn echter weinig waardevol; een ontbijtje klaarmaken voor je geliefde, 's nachts uit je bed voor je gezonde kind, wat extra koken omdat je toch kookt, eenmalig een yogales afzeggen of een bezoekje op zondagmiddag. Het getuigt van weinig respect voor de echte mantelzorger.

 • no-profile-image

  Peter

  Ik schrik echt van al de reacties. Je zou denken dat je mantel-zorgt voor een dierbare, uit liefde en met de beste bedoelingen.

  De meesten zouden het echter liever over geven aan een (onbekende) thuiszorg of instelling, als de overheid dat zou betalen. Dit gevoel krijg ik, want is mantelzorgen ineens leuker als je er een PGB voor leegtrekt?

 • no-profile-image

  groenhart

  @Evelien
  Nee Evelien, ik denk dat Sabine uitslag het NIET heeft begrepen. Zij ziet mantelzorg nog steeds als iets wat alleen maar incidenteel is, terwijl de echte mantelzorgers niet een keertje yoga-les afzeggen, maar gewoon niet meer aan zichzelf toekomen en helemaal geen tijd hebben voor die yoga-les. De groep mensen die door hun zorgbehoefte een grote claim leggen op de mensen om hen heen is erg groot en die mantelzorgers komen niet een keertje, maar elke (vaste) dag, en of/elke week.

 • no-profile-image

  Thi-Thanh-Tam Nguyen

  Ik begrijp de negatieve reacties, maar ik zie ook een keerzijde van de negativiteit: er lijkt een vijandige sfeer te ontstaan. Sabine wordt door veel mensen in mijn ogen onnodig persoonlijk bekritiseerd/aangevallen.

  Maar ik ben het wel oneens met haar visie. Mantelzorg lijkt in haar verhaal zwaar gebagatelliseerd te worden.

  De respectloze/vijandige reacties (met name op twitter) vind ik echter onnodig. Ze doen mij denken aan http://t.co/IJU96Ss van @FrontaalNaakt. Hopelijk wordt Sabine niet monddood gemaakt en reageert ze op de kritiek.

  Ik ben het oneens met haar visie, maar ben ook een groot voorstander van een open dialoog. We mogen allemaal een mening hebben. En meningen kunnen altijd veranderen.
  #samenverantwoordelijk #opendialoog

 • no-profile-image

  saskia

  Hallo,

  ik denk dat ik na tien jaar ervaring, wel een oordeel kan vormen over wat mantelzorg inhoud. Ten eerste doe je het uit liefde voor je partner/kind/ouders etc. en ten tweede doe je het omdat het niet anders kan. Helaas is mijn ervaring dat je er snel alleen voor staat als er in je gezin iemand ziek word. In ons geval werd mijn man getroffen door een herseninfarct/hartinfarct/longembolieen en nog het een en ander, waardoor hij voor 100% is afgekeurd; wat helaas ook niet anders kan. En dit gaat niet zonder slag of stoot; als je ook nog jarenlange bureaucratie en gestoei met instanties voor je kiezen krijgt!
  Desondanks ben ik als moeder er toch zo`n tien keer per nacht uitgegaan voor mijn kinderen om ze borstvoeding te geven en dat is inderdaad geen mantelzorg. Nu zijn ze groter en ze weten niet beter dan dat papa ziek is en dat we weinig geld hebben, zodat we niet op vakantie kunnen en ze niet op sportclubjes kunnen, maar ze klagen niet; ze zijn dankbaar voor wat ze hebben.
  Oh ja, en de jonste is autistisch, wat ook de nodige zorg en aandacht vereist. Hij heeft in zijn 8 jarig bestaan al meer therapie versleten dan menigeen volwassene, maar dat is allemaal voor een goed doel!
  Maar wat ik wil zeggen is:een eitje koken voor je lief is echt geen mantelzorg;geloof me; met mantelzorg ben je dag en nacht bezig(tenzij je slaapt) en je hebt geen tijd/geld om op yogales te gaan, terwijl dat juist goed zou zijn voor degene die mantelzorger is; want als de mantelzorger eraan onderdoor gaat, dan stort het hele broze systeem om je heen in! En als mantelzorer verleg je elke keer je grenzen, want je moet wel!

  groetjes, 36 jarige mantelzorger met tien jaar ervaring.

 • no-profile-image

  helena

  Nou Sabine Uitslag die kennelijk nog nooit echt mantelzorg heeft verleend : lees het rapport van het SCP maar eens over mantelzorg : dat neemt alleen maar toe de laatste jaren!
  http://www.scp.nl/dsresource?objectid=24990&type=org

  citaat : "Het aantal mantelzorgers in 2001 en 2008 is vrijwel gelijk (3,7 miljoen in 2001 en 3,5 miljoen in 2008). Wel deed zich een verandering in de duur en intensiteit van de hulp voor. In 2001 verleende 65% (2,4 miljoen) van alle mantelzorgers meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden hulp;
  in 2008 is dat aandeel gestegen naar 74% (2,6 miljoen mantelzorgers). Het aandeel van de mantelzorgers dat lang en intensief helpt, neemt in dezelfde periode toe van
  20% (750.000 personen) naar 31% 1.100.000 personen)."

  Sabine Uitslag denkt kennelijk ook dat iedereen naast diegene woont waarvoor hij of zij mantelzorg verleent. Nee er zijn ook mensen die 2 uur moeten reizen (enkele reis, het OV is namelijk de laatste tijd ook niet meer zo snel) en dan voor een paar dagen per week in dat huis verblijven om mantelzorg te verlenen! En dat gedurende meerdere maanden. En dan nog tijd hebben voor yoga en zo ?

  tweedekamerlid zijn van het CDA is dan ook maar naastenliefde dus dan hoef je er niet voor betaald te worden. +Tijd zat voor mantelzorg!
  even Sabine de mantel Uit vegen over de idiote uitspraken over mantelzorg en dat is dan het CDA ("recht uit het hart!" is nu het motto van het cda).

  Stel dat je een familielid hebt die Alzheimer heeft en waar je voor mantelzorgt dan kan je vaak diegene niet alleen laten mevrouw Uitslag dus hoezo even de yogales afzeggen want je moet koken is mantelzorg? Of als iemand zeer ernstig ziek is en eigenlijk ook niet meer alleen gelaten kan worden? Deze mensen kunnen trouwens vaak geen eens meer eten ! Oh ja en als iemand echt dement is weet hij of zij geen eens meer dat hij of zij soep met een lepel moet eten en dat je moet eten !

 • no-profile-image

  melissa

  Waarom voelt iedereen zich toch zo aangevallen door deze colum????

  Als je, je aangevallen voelt door dit soort uitspraken heb je volgens mij geen leven?
  Waarom reageren mensen nou eigenlijk zo negatief op deze colum? Hebben jullie aandacht tekort? Willen jullie iemand anders de schuld geven van je eigen 'moeilijkheden' als mantelzorger?

  En natuurlijk zeggen de mensen dan ja jij bent zeker gezond, jij hebt zeker geen zieke mensen in je omgeving die ernstig ziek zijn, jij weet niet hoe het is om iedere dag maar weer iemand met een ernstige ziekte te moeten verzorgen......blablabla..

  ik denk dat iedere mantelzorger maar eens stil moet staan waarom zij zo negatief op dit bericht reageren..En zich zo druk maken om deze simpele voorbeelden die worden gegeven..
  En misschien eens bij hun zelf moeten kijken ipv van SABINE uitslag af te kraken!

  Toevallig ben ik zelf ook een mantelzorger! en niet eentje die zichzelf zielig vind!! Misschien moeten mantelzorgers ook eens de mooie kanten van het mantelzorgen inzien ipv van de slechte/negatieve kanten!
  Ik denk dat ze zich dan een stuk beter voelen!
  Toevallig werk ik wel in de zorg en zijn mantelzorgers ook van onschatbare waarde

 • no-profile-image

  brigit

  Sabine, ik stel voor dat jij maar weer in dat bootje op de Waddenzee gaat zitten met nog zo'n 'bekende' Nederlander voor wat zelfreflectie. Ik denk dat het zomerreces hiervoor niet voldoende is!
  Hoe vreselijk gemeen kun je zijn! Zelfingenomen doos.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Zelfgenezing kan de uitgaven in de zorg gigantisch reduceren: www.geneesjezelf.nl.ae (non profit website)

 • no-profile-image

  Jurrien

  Best Sabine,

  Hoe je in de Tweede Kamer bent gekomen weet ik niet, maar ik denk dat de brugklassers bij ons op school waarschijnlijk nog meer weten van zorg dan jij. Het is te gek voor woorden om een kopje koffie zetten voor je vriend te vergelijken met iemand die dagelijks een kopje koffie zet (en nog wel wat meer ook) voor bijvoorbeeld een dwarsleasie of MS-patient.

 • no-profile-image

  Ton

  Beste Sabine

  wat een geweldig stukje
  en blijkbaar stikt het hier van de Amsterdamse onderwijsassistenten

 • no-profile-image

  Inge

  Ik ben sprakeloos hoe kunt dit schrijven en wat een pijn doet u mij met deze tekst.
  Ik ben mantelzorger, werk fulltime help daarnaast mijn gehandicapte moeder gemiddeld 20 uur per week en heb weinig tijd om een eigen leven te leiden omdat alles soms lijkt te draaien om de zorg van een ander.....is dat mantelzorg? zegt u het mij maar want dit is in mijn ogen mijn plicht wat je doet voor je ouders niet omdat ik het zo gekozen heb maar omdat het op je pad komt en je leert ermee omgaan.
  Yoga ken ik niet nooit tijd voor gehad, ontbijt klaarmaken voor mijn lief daar heb ik geen tijd voor moet iemand helpen buitenshuis helpen met haar ontbijt....ik kan u alleen maar zeggen geniet ervan want als de echte mantelzorg op uw pad komt hoeft u niet meer na te denken over deze vraag dan komt u vanzelf wel achter het antwoord

 • no-profile-image

  Maurits (laatste keer hoor) :)

  @Evelien:

  En je begrijpt niet waarom iedereen zo beledigd is als haar idee van "zware mantelzorg" is dat je je yogales moet afzeggen om te koken voor je doodzieke vriendin? En dat dat komt uit een partij die vanwege deze niet-kwantificeerbaarheid maar het hele PGB wegkletst? En dat deze boze mensen nu ineens begrijpen hoe dat verantwoord wordt?

 • no-profile-image

  Kees

  Het CDA, dan wel de vrienden en vriendinnen van Sabina Uitslag, is opgetrommeld om de boze reacties te down playen ... men zou het niet goed lezen wat Uitslag heeft geschreven en wat ze nu werkelijk bedoelt...

  Nee, deze column is het zuiverste geleuter wat er ooit op dit forum is geplaatst, nota bene door een dikbetaalde volksvertegenwoordiger!!!

 • no-profile-image

  Jan van der Sluis

  In zeker opzicht nog een grappig artikel ook. Natuurlijk zou je mantelzorg niet moeten hoeven kwantificeren. Maar mevrouw vergeet een beetje dat mantelzorgers zijn gecreëerd, als beleidscategorie door beleidsambtenaren en politici. Op het moment dat 'de mantelzorger' werd 'uitgevonden' is daaraan ook een hele reeks van functies en verantwoordelijkheden toegedicht die ineens niet meer door bestaande functies in thuiszorg, cure of care hoefden te woden gedaan. Jammer genoeg ging dat ook gepaard met het verdwijnen (verkwanselen) van de beslissingsvrijheid van 'de mantelzorger'. Ineens was het noodzakelijk dat die er is en zorg levert. Kortom, goed idee om te denken als mevrouw Uitslag doet - niet alles kwantificeren -, maar dan ook de consequentie nemen: meer betaalde zorg, want dááraan kun je eisen stellen.

 • no-profile-image

  Evelien

  Hebben jullie de laatste allinea wel goed gelezen!!!!!!!! Daarin heeft ze juist respect voor jullie!!!!

  Ik ben zelf mantelzorger en ben het wel met haar eens. Als je zoiets nog nooit gedaan heb vraag je je idd af 'wat is mantelzorg' en dmv deze vragen en haar speurtocht is ze er achter gekomen wat het is. Dus niet dat ontbijtje of die baby maar veel meer!!

  Jullie lezen alleen wat je wilt lezen, de negatieve dingen!!

  Dit zijn haar woorden!!!!!!!!!!!!

  Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin. Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken. Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander. Dan is je zoon, je buurman of moeder van onschatbare waarde, die absoluut niet te kwantificeren is!

 • no-profile-image

  Maurits

  @Caz: Ik kan heel goed lezen. Ik lees de constatering dat mantelzorgers het heel zwaar schijnen te hebben, en haar reactie daarop dat het allemaal best fijn is omdat je voor je afgezegde yogales een gevoel van belangrijkheid terug krijgt.

  Dat is haar boodschap aan degenen die hun mantelzorg zwaar vinden, ofwel het grootste deel van de reageerders hier. Misschien moet je zelf wat beter lezen.

 • no-profile-image

  Maurits

  Oh ja, en hoe dat vroeger ging? Bedoel je heel erg vroeger, toen mensen met ernstige psychische klachten werden vastgebonden of opgesloten in inrichtingen tot ze in hun eigen vuil omkwamen en mensen met zware lichamelijke klachten niet lang genoeg leefden om zorg nodig te hebben? Of bedoel je wat minder vroeger, toen de zorg onder het managementdenken nog niet kapotbezuinigd was en de mantelzorg nog samenging met professionele verzorging?

 • no-profile-image

  Caz Janssen

  Tjonge jonge, wat is begrijpend lezen weer moeilijk voor het overgrote deel der natie. Begin nog eens opnieuw te lezen. En desnoods nog een drie keer. Dan moet toch iedereen zien dat Sabine worstelt met de vraag Wat is mantelzorg? En natuurlijk kun je vinden dat haar voorbeelden (eitje koken bezoekje brengen) niet zo handig gekozen zijn, omdat iedereen wel doorheeft dat die zaken niet onder mantelzorg vallen. Dat het handig zou zijn als er een duidelijker definitie van het begrip zou komen is misschien niet verkeerd.
  Maar om nou meteen iemand uit te kotsen die niet als een schaap achter de kudde aanloopt, of die in plaats van een zwart kapsel een blonde haardracht heeft, of om haar te veroordelen omdat je de essentie van het verhaal niet hebt begrepen, dat gaat te ver.

 • no-profile-image

  Sander

  Blijkbaar een erg gemakkelijke omgeving waarin u leeft. Zelf ben ik vader van 2 jonge dochters een vrouw die ziek (Huntington) is en dat nog jaren zal blijven, natuurlijk zijn er de normale stapjes extra, maar mantelzorg is toch echt iets anders.

  Ik weet niet of het CDA besmet raakt met het VVD virus, maar uw column is respectloos naar al diegenen die mantelzorg geven. Zonder mantelzorg had ik of mijn vrouw een en ander allang opgegeven, want zoals u zelf weet wordt het PGB aangepakt en zijn de regels van de WMO voor jonge gezinnen niet te doen. Wij hebben geeneens recht op huishoudelijke en gezinshulp.

  Als full time werkende 1 verdiener voor mijn gezin, wordt binnen de WMO verwacht dat ik alle (mantel)zorg op mij neem, immers ik ben 32 en gezond.Optie allebei de bijstand in, mijn been op de rails leggen of juist daar heb je hem Mantelzorg.

  Het doet mij pijn om te zien dat u als persoon met gezondheidszorg in uw portefeuille zo'n uitlating doet. Zonder de mantelzorg die u zo denigrerend behandeld waren de medische kosten waar nu ook weer zo lekker op bezuinigd wordt allang zover de pan uitgerezen dat Nederland jaren geleden al in een crisis terecht zou zijn gekomen.

  Ik zit nog te wachten op de 'nieuwe kliklijn' van uw kant waar mensen mantelzorgers kunnen aangeven die niet genoeg mantelzorgen, net zoals u met het rookverbod heeft gedaan.

  Kortom mijn respect heeft u verloren door bovenstaande uitlatingen u kwetst dierbare mensen om ons heen die in de huidige tijd wel voor een ander klaar staan.

  Het CDA heeft zijn beste tijd gehad, na het gezin hoeksteen van de samenleving, normen en waarden is er nu de mantelzorger is vogelvrij.

 • no-profile-image

  Kees

  Vergeet ik nog te vragen: welk deel van de bevolking vertegenwoordigt u eigenlijk?

  Uw vriendenkring?

  Gelukkig voor u ben ik niet de politieke leider van uw partij. U kunt heerlijk mensen fêteren op onze kosten.

  Is dat ook mantelzorg?

  Benieuwd of Ad Koppejan nu ook zijn kop uitsteekt of dat hij weer zwijgt.

 • no-profile-image

  Maurits

  Ah wacht even, dus voor het maken van een ontbijtje voor je partner kreeg je voorheen een persoonsgebonden budget? Ja, terecht dat er dan op bezuinigd wordt. Wel jammer dat ik al dat geld misgelopen ben, ik wist van niks.

  Maar nu even serieus, een volksvertegenwoordiger die het volk zó weinig vertegenwoordigt (zie alle reacties hier), is een mooie illustratie van de terechtheid van het enorme verlies van het CDA, en de belachelijkheid dat we dan toch door ze geregeerd worden.

 • no-profile-image

  Geweten van Almelo

  Mevr. Uitslag vergeet dat een moeder haar baby doorgaans zelf met een partner bij elkaar copuleert. Het gevolg van eigen "genomen" verantwoordelijkheid. Mantelzorg een gevolg van "gevoelde" verantwoordelijkheid.
  Een typerende opmerking voor iemand met beauty maar no brains.

 • no-profile-image

  yona

  Ik weet niet of ik moet huilen of lachen ....maar ik heb deze dame inmiddels wel uitgekotst.

  Tja, wat is een mantelzorger...als je zo verwend bent door het leven dat een ontbijtje voor je lief al als een opoffering wordt gezien.

  .

 • no-profile-image

  bert

  Sabine,

  Je weet niet waarover je praat. Des te erger dat je het toch doet. Een mening hebben: oké, maar verdiep dat je dan eerst in het onderwerp.

  Mijn vrouw, haar zuster en echtgenoot en ik, zorgen voor mijn dementerende schoonmoeder. Dat is toch echt een heel ander vorm van zorg dan een eitje koken en een kopje thee zetten voor 'je lief'. Maar misschien vind je dat laatste wel een dankbare, maar flinke opgave en zijn we het dan toch met elkaar eens.

 • no-profile-image

  Han

  Drie mogelijkheden; Satire, plaat veur de kop of puur cynisme.
  Uitslag u bent een zwakke schakel.

 • no-profile-image

  Psychosoof

  Ik ben geschokt door het simplisme wat hier door een volksvertegenwoordiger wordt ten toon gespreid. Maar ik hou het hier bij want ik lees dat ik niet de enige ben die zich afvraagt in hoe verre Sabine verstand van zaken heeft: uit deze column blijkt het in ieder geval niet. Respect voor en sterkte gewenst aan alle mantelzorgers die wel weten waar het over gaat.

  Liefs, groene groet en Vredevoorieder1

 • no-profile-image

  Ellen Kiel

  Oei Sabine,

  hier ga je toch echt ernstig de fout in!

  Volgens mij heb jij nog niet eerder in je fijne en veilige leventje een ouder hoeven verzorgen die uiteindelijk toch komt te overlijden aan de gevolgen van kanker. Volgens mij heb jij daardoor nooit je examenjaar gemist en is je studie een end opgeschort.

  Duidelijk merkbaar dat jij gezegend bent met een zorgeloos en moeiteloos leventje, fijn voor jou. Maar denk in t vervolg eens na over het belerende en denigrerende toontje dat je nu uitkraamt...

  Je zou je moeten schamen, je slaat hier de plank volledig mis!


 • no-profile-image

  Ral

  Ze probeert een gevoel dat het bij CDA-kiezers goed doet ('voor elkaar zorgen', 'naar elkaar omzien') te plakken op een onderdeel van de zorg waar de politiek qua financiering liever vanaf wil.

  Zo zien we maar weer... CDA is niet christelijk, zelfs onchristelijk (ze gaat naar yoga blijkbaar -> onchristelijk)....

 • no-profile-image

  Cailin

  Beste Sabine,
  Ik kan mij niet voorstellen dat je daadwerkelijk zo dom bent, dus houd ik het maar op framing. Ik neem aan dat je ook best weet wat dat inhoud. Je zult waarschijnlijk gemerkt hebben dat ik geen U gebruik in mijn reactie.... ? Dat klopt, ik ben echt alle respect voor je verloren. De defenitie van mantelzorger wordt al jaren omschreven, dus daar kan het ook niet aan liggen.

  Ik ben een PGB gebruiker (f houder) hoe je het ook wilt noemen. Ik heb een PGB voor verzorging en verpleging, ik heb een hoge dwarslaesie, kan daardoor veel vanzelfstprekende zaken als bijv (ontbijtje maken) naar het toilet, in en uit bed uit en aankleden en ga zo nog maar even door niet.

  Natuurlijk snap je zelf ook wel dat een ontbijtje maken voor je hubby heel wat anders is, dan mantel(zorg) je hubby heeft naar ik aannneem geen dwarslaesie, en kan dus ook heel goed zijn eige ontbijtje klaar maken...? Je hubby kan ook zelf uit bed komen, zich aankleden of zich uitkleden (al neem ik mar aan dat je hem daar misschien zo af en toe graag even mee helpt) En zo zijn er nog veel meer zaken die je hubby makkelijk zelf kan en ik en al die andere mensen met een hoge dwarslaesie niet kunnen.

  Ik persoonlijk heb ontzettend veel bewondering voor mantelzorgers, probeer je het maar eens in te denken, dat je al bovengenoemde taken voor je hubby MOET uitvoeren. Zou je nog bij m blijven, en zijn mantelzorger willen zijn? Zou je jou carriere willen opgeven om voor hem te zorgen? Het klinkt romantisch maar het is het echt niet. Ik heb echt bewondering voor alle mantelzorgers!

  En nu mond wassen met zeep en de hoek in!

 • no-profile-image

  linda

  mijn opa is wel al twintig jaar of meer mantelzorger van mijn oma. En ik kan je zeggen sabine loop eens een paar dagen mee met een mantelzorger, DOE GODVER EENS MOEITE in die politiek. Hoe kan je nu vanachter een burootje zulke dingen besluiten???? Of ben je er te lui voor???

 • no-profile-image

  Marcha

  Onvoorstelbaar hoe de zware taak van mantelzorgers wordt weggezet als elkaar een beetje vertroetelen.
  Onvoorstelbaar.

 • no-profile-image

  tom

  Faalkippetje. Ik wil het je nog wel eens zien doen als het erop aankomt. Erg triest en uitzichtloos.

 • no-profile-image

  Kees

  Hoe u in de Tweede Kamer bent gekomen is mij volkomen een raadsel! Uw kijk op de mantelzorg is zo ontzettend kinderlijk dat mijn mond open viel van verbazing over zoveel onwetendheid en simpelheid.

  Het CDA wil de zorg uitkleden tot op het bot en u leutert over hoe waardevol mensen zijn die iets voor niets doen voor anderen?

  U probeert de massa te kneden met uw sterk vertekende beeld op de werkelijkheid. Uw gebrek aan realiteitszin is overweldigend!

  Daarnaast is uw historische kennis vrijwel nihil. Dat relativeer ik nog een beetje omdat u wellicht nog uw verjaardag weet te herinneren, maar daar is alles mee gezegd!

  Maar de grootste vraag blijft: hoe komt een vrouw als u, in godsnaam nou in de Tweede Kamer?!!!

 • no-profile-image

  Pe Loo

  Vuilnisman.... mag deze zak (vrouwelijk) ook mee? Betalen we haar inkomen??? Laat deze vrouw ajb gaan werken.

 • no-profile-image

  Johan van der Wei

  Sabine,

  Je moet je de ogen uit je kop schamen.
  Helaas ben je dan blind en dan heb je zelf mantelzorg nodig.

  We worden als mantelzorger er ook nog voor betaald. Wist je dat? Tweehonderdvijftig euro per jaar. Kun je wellicht in een volgende column je ergernis over spuien en, en passant in den Haag voorstellen hier ook maar op te bezuinigen.

  Het koste mij bijvoorbeeld een uur om mijn moeder op een toiletstoel te krijgen. En dat meer dan eens per dag. Dat is beduidend langer dan jij over het begrip mantelzorg heb nagedacht.

  Ik kan je niet serieus nemen, voor mij ben je
  de zoveelste raaskalende Haagse politica
  zonder enige kennis van zaken en alleen gericht op je eigen ik.

  Johan van der Wei

 • no-profile-image

  chrisinasctie

  meer dan 40 jaar geleden had je thuiszorg, een vast persoon die het huishouding overnam als de moeder opgenomen werd in het ziekenhuis.
  Of andere problemen thuis had - het huishouden en de zorg over de kinderen overnam. Wanneer de kostwinner aan het werk was. Zelf heb ik nog weet van ik die periode (5 jaar) omdat mijn moeder in die periode ernstig ziek was.
  Nu moet je als vrouw je salaris binnen halen je huishouding runnen, de kinderen met problematiek verzorgen, en daarvoor vaak uit bed moeten.
  Daarnaast verzorger zijn voor je ouders ed. mee naar het ziekenhuis etc
  Alles kunnen en geen ontspanning mogen hebben. Is solliciteren naar hulp nodig hebben voor je zelf.......

  Hoe krom ziet de wereld er nu uit. Hoe wereld vreemd ben je, wanneer je niet weet dat een kleine attenties voor je virend en jezelf van een heel ander textuur is. Je kunt ontpannen genieten van je ontbijt zonder dat je weggeroepen wordt voor een paar volwassen billen die je moet schoonmaken.

 • no-profile-image

  wltrrr

  "Zij werkte onder meer als verpleegkundige, docent en kwaliteitscoördinator in de zorg."

  En waar en wanneer ging het mis?

  Haar stukje klinkt als een opstel van een klein kind. Een belediging voor alle mantelzorgverleners.

 • no-profile-image

  SPaanhangster

  Beste Sabine

  Mantelzorg heeft wel wat meer om het lijf dan even een beschuitje maken of een hobby afzeggen...Zoektocht ..het mocht wat...mijn man heeft niet veel keus, die heeft niet eens tijd voor een hobby laat staan die afzeggen. Maar alles om de PGB maatregelen maar goed te praten. Dat je dat niet lukt blijkt wel uit dit blog...Het duurt nog wel even voor het CDA doorheeft waar ze de weg zijn kwijtgeraakt zo te zien.

 • no-profile-image

  fulco

  HEARHEAR!! Voor alle mensen die dit stukje net zo belachelijk vinden als ik! En dat zit in de tweede kamer. Triest!

 • no-profile-image

  Maikel

  Ik vind deze column eigenlijk niks anders dan respectloos.
  De vergelijkingen die je maakt zijn willekeurig gevonden en makkelijk bedacht.
  Ik ben zelf dan geen mantelzorger, maar heb een aantal maanden stagegelopen met lichamelijk en verstandelijk beperkten.
  Dan zou ik u aanraden: doe dit zelf eens 40 (OF 44 volgens je eigen denkbeelden..) uren in de week, en schrijf deze column dan even opnieuw.

 • no-profile-image

  Floor

  zeg Sabine, misschien wil je voor deze jongen eens een ontbijtje maken, of één yogalesje overslaan?
  http://dexfoundation.nl/pdf/dexter-vastbind-en-platspuitkind.pdf

  Kijk, dát zijn mantelzorgers.

  Je beseft niet dat hetgeen je beschrijft, natuurlijk al door honderdduizenden mensen wordt gedaan. Maar deze mantelzorg gaat 100x verder.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Beste Sabine,

  mag ik me ook eens een dagje minder werken om voor mijn zieke medemens te zorgen. NEE, want er moet HARD en LANG gewerkt worden om de staatsschuld en de EU betaalbaar te houden. Als CDA het zou willen zou de 40 -uur werkweek verlengd worden naar 44, en wat blijft er dan nog over voor de fulltimer om te zorgen

  Mijn god wat een dom kind ben jij.

 • no-profile-image

  lampi

  als je het artikel goed leest heeft sabine volledig gelijk.
  haar grote fout is echter dat ze het met mantelzorg vergelijkt.
  de mantelzorgers zijn juist de positieve uitzondering op haar verhaal.
  alle reageerders hier geven het eigenlijk ook wel aan.
  immers hoeveel buren staan er klaar als er hulp nodig is zonder er wat voor terug te verwachten?
  precies dan is die yogales veel belangrijker.

  over hoe dat vroeger ging?
  tja toen kon je als alleenverdiener fatsoenlijk rondkomen.
  tegenwoordig staat een modaal inkomen gelijk aan een sociale uitkering 25 jaar geleden dus moet je allebij werken.
  daardoor werkt het niet meer zoals het vroeger ging.

 • no-profile-image

  Anne-miek

  Ik heb je mijn artikel op joop.nl verzonden, ben bang dat je hem niet gelezen hebt, probeer het nog eens. Ook interessant voor anderen die
  wat meer uit de praktijk willen lezen. Vanuit het perspectief van iemand die de zorg moet ontvangen.

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/weet_jij_hoe_het_voelt/

 • no-profile-image

  Vader

  Als Sabine het "mantelzorg" noemt om een ontbijtje te maken voor haar vriend dan zegt dat al iets over haar vermogen tot denken.

  Sabine: Mantelzorg is het als je vriend door CFA niets meer kan, jij zijn billen veegt, zijn mond droogt als het eten er uit drupt, hij door incontinentie zijn plas laat lopen in de woonkamer en jij dat opruimt.

  Mantelzorg is niet te vergelijken met een ontbijt op bed. Veel mantelzorgers komen daar niet eens aan toe.

  Het klinkt hard maar zou je een weekje willen ruilen met een mantelzorger? Zou je een maandje mee willen werken in de zorg?
  En dan ook echt werken, niet het politieke standpunt van "ik kan op afstand wel weten wat er gebeurt" maar gewoon zelf eens met je handen in andermans ontlasting zitten?

  Ach nee, dat doe jij niet, jij bent goed in ontbijtjes maken voor je vriend.
  Dat is voor jou al mantelzorg.
  Arme vriend....

 • no-profile-image

  John van Gils

  Uitslag krijg ik van zo'n mening. Een keertje koken voor een zieke vriend.in valt onder solidair gedrag, maar mantelzorg is bedoeld voor mensen die wat meer mankeren dan een griepje. Of moeten we terug naar afhankelijkheid van de nonnen. Wil Sabine zich daar dan vast melden.

 • no-profile-image

  Michiel Nieuwenhuijse

  Het probleem bij veel mensen in het algemeen is dat zij vaak over van alles een mening hebben en commentaar leveren op onderwerpen waar zij totaal geen kaas van hebben gegeten. Zo is het adagium van Sabine Uitslag dat je als mens waardevol zou zijn als je voor iets doet voor een ander. Blauwe tegeltjes retoriek die de Dalai Lama op z'n achtste al kon ophoesten. Leuk voor aan de muur maar inhoudelijk alles behalve indrukwekkend.

  Dus is dit het credo van het CDA anno 2011? Niet zo zeuren over hoe zwaar mantelzorg zou zijn? Gewoon een yogales missen? Ik verzorg al een jaar mijn benedenbuurman van 96+ en nee ik verwacht hier geen lof! Wel verwacht ik uit commentaar op te kunnen maken dat iemand 'begrijpt' wat dit voor consequenties heeft. Of dit nu een column betreft of een elegie voor eigen parochie. Want mijn beste Sabine, het verzorgen van een medemens doe je niet in de eerste plaats als 'mens' maar vanuit pragmatisme omdat anders niemand dit doet en de beste man gewoon wegrot in zijn eigen bed vol pis; wachtend totdat iemand van Cordaan thuiszorg laat in de middag langskomt om hem te kunnen verschonen. Het is verder inderdaad een kleine moeite om driemaal per dag deze beste man te moeten attenderen dat hij z'n medicijnen moet innemen. Dit kunt u kwalificeren als 'christelijke naastenliefde' maar ik noem het beestje liever bij z'n echte naam: 'geweten', want doe ik dat niet dan vergeet hij dit eenvoudigweg en ontstaat er een levensbedreigende situatie.

  Ik volg zelf geen yogalessen,daar heb ik simpelweg de tijd niet voor. En inderdaad Sabine, ik krijg hier ook nog iets waardevols voor terug, namelijk de garantie dat deze man door deze zorg tenminste nog regelmatig de buitenlucht kan inademen, dat deze buurman met omstanders een praatje kan maken op het terras in plaats van lethargisch naar de zoveelste herhaling van Pippi Langkous te moeten staren.
  Wat ik echter nog het meest waardevolst vind is dat je met deze column het beeld bevestigt dat je bij het CDA, noch bij de politiek, hoeft aan te kloppen om steun. Dat is op zichzelf niet eens zo erg, het CDA is toch niet mijn partij en als ik op concrete maatregelen vanuit de politiek moet wachten ligt mijn buurman allang onder de grond. Dit neem ik u niet kwalijk maar bespaar me alsjeblieft simplistische bagger aangedikt met de nodige populistische dedain over mantelzorg met vermeende conclusies die te onnozel klinken om serieus te kunnen nemen.

  Je vraagt, ik citeer: 'wat is ‘normale zorg’ voor een ander en wat is extra?' Het antwoord op deze vraag kan ik je geven, normale zorg voor een ander is precies wat de politiek als 'extra' kwalificeert als een zwaktebod om zodoende maar niet extra te hoeven investeren terwijl dit broodnodig is. Maar dat had je kunnen weten als je daadwerkelijk de know-how had gehad waar het bij mantelzorg daadwerkelijk om draait.

 • no-profile-image

  Wilbert

  Voor een verpleegster heb je een bizar licht idee over wat verzorging is. Werk jij eigenlijk nog wel in de verpleging? En zo ja... waar en als wat? Of heb je ooit 2 weken in een bejaardenhuis gestaan achter de receptie en vind je dat ook verpleging? Uit dit stukje blijkt in elk geval dat je een gebrek aan inleving, gezond verstand en waarschijnlijk algemene competentie hebt. Heb je eigenlijk wel eens iemand in je omgeving gehad die 'echt ziek is? En waar jij voor moest zorgen? Nee he meisje? Dat is een ver van jouw bed-show. Dat blijkt hier gewoon uit. Totaal geen idee wat er speelt en wel een (nog ronduit domme ook) mening hebben... Aan dit soort mensen die wel op de een of andere manier zichzelf omhoog wippen in de politiek gaat dit land naar de klote. Letterlijk. Aanschouw deze dame mensen. Ze zou uw vader of zoon laten sterven, voor een paar centen. Want dat is wat ze hier zegt.

 • no-profile-image

  AnneH

  Het cda was toch al niet mijn partij maar zal het met zulke domme volksvertegenwoordigers als deze mevrouw ook nooit worden. Zij heeft geen idee wat leven met een chronische ziekte en mantelzorg werkelijk inhouden. En dat moet gvd voor ons beslissen?

 • no-profile-image

  dekoning

  Sabine,

  Schaam je zelf dieptriest figuur dat je bent.
  Je bent een schande voor die misselijke politieke partij.
  Je bent geen stem meer waard.

 • no-profile-image

  Johan van den Berg

  Natuurlijk is er niets mis mee om eens een keer je Yoga af te zeggen om een iemand terzijde te staan bij het ziekbed.
  Natuurlijk kan je extra koken voor iemand in je omgeving.

  Maar wat nu als je nooit meer naar Yoga kan omdat je de enige bent die de constante zorg kan leveren voor die persoon op het ziekbed.
  Wat als het niet alleen eten koken is maar ook de lichamelijke verzorging van iemand die continue in de gaten gehouden moet worden?

  Vroeger was het niet 'vanzelfsprekend' dat je continue iemand moest verzorgen. Vroeger heette dat thuiszorg.

 • no-profile-image

  Een trouwe CDA stemmer, tot vandaag

  Ik heb een studieschuld doordat ik 3 jaar later ben afgestudeerd. De zorg voor mijn ernstig zieke vriend ging 24 uur per dag door. Ik kreeg wel degelijk ondersteuning van de fantastische mensen van de thuiszorg, maar die zijn er niet de hele dag en nacht. Mijn vriend kon zijn toiletbezoek net zo slecht plannen als ieder ander mens, helemaal toen zijn incontinentie parten ging spelen.Ik heb 'm verzorgd tot zijn overlijden, ik zou graag willen uitleggen wat dat betekent. Inmiddels heb ik de eigen bijdrage voor de zorg ondersteuning helemaal afbetaald. Ik werk volledig en ik probeer een nieuw leven op te bouwen, maar de studieschuld maakt dat ik het me nu niet kan veroorloven om een gezin te beginnen met mijn nieuwe partner. Ik ben 33, heb nergens spijt van, maar ik moet dagelijks boeten voor het feit dat ik de maatschappij een zorg heb bespaard. Mede mogelijk gemaakt door mensen als Sabine. Ik wou dat jij in mijn schoenen stond.

 • no-profile-image

  Peggy

  Ik hoop voor je, dat er voor jou ook iemand je ontbijtje komt maken, als het niet gaat om een verrassinkje op bed, maar als je zelf niet meer in staat bent om het ontbijt te maken, of om überhaupt een vork op te pakken. Ik kom het bij jou in ieder geval niet doen, ik doe het namelijk uit liefde en na het lezen van jouw stuk kan ik voor jou niet genoeg liefde opbrengen...

 • no-profile-image

  Odette

  Triest.
  Schaam je om zoiets maar te kunnen bedenken.

 • no-profile-image

  Ben

  38 jaar en nog niet droog achter de oren! Bedankt voor de herinnering dat ik bij de volgende verkiezingen (hoop zo snel mogelijk) niet op het CDA stem.

 • no-profile-image

  O

  Triest.
  Schandelijk.
  Schaam je om zoiets te kunnen bedenken.

 • no-profile-image

  maarten

  Realisme van het CDA... Ik raak bijna ontroerd. En ben het tegelijk roerend met Sabine eens. Dapper dat ze dit moeilijke onderwerp, waarop je heel erg eenvoudig subjectief kan worden aangevallen, op een treffende manier aansnijdt.

  Aan iedereen die haar hier een sneer geeft: lekker makkelijk hoor. Volgens mij is het artikel zorgvuldig genoeg genuanceerd om te begrijpen dat de schrijfster hier geen harteloos of ondankbaar standpunt in wil nemen, maar wil helpen een eerlijke discussie op gang te brengen. Volgens mij is de politiek daar voor.

  Volgens mij krijg je mantelzorg onbaatzuchtig van mensen die van je houden. Voor de rest van de zorg (en de taken die zijn voorbehouden aan professionals) betaal je, net als vroeger.Mantelzorgers die betaald willen worden kunnen toch ook bij de thuiszorg in dienst?

 • no-profile-image

  Floor

  Zoveel onwetendheid. Stuitend. En dat na alle discussie die er is geweest. Heeft ze echt zo slecht opgelet?
  Ongelooflijk.

 • no-profile-image

  zorgenzo

  Sabine, wat errug!
  Kromme tenen, een omgedraaide maag en een pijnlijk zorghart houd ik hier aan over...

  Nu snap ik wel meteen waarom het maar niet wil vlotten met het Nieuwe Zorgen...

  Ik heb nog nooi zo beroerd een politieke boodschap te moeten bezuinigen uitgedragen zien worden...


 • no-profile-image

  Paul

  Oei, oei, wat jammer zo'n column.
  Meisje, meisje je moet nog veel leren....!
  Of moet je hiermee de bezuinigingen van dit kabinet goedpraten??

 • no-profile-image

  B.

  Beste Sabine,

  Deze column is ironisch bedoeld?  Toch...

 • no-profile-image

  Marieke

  Sprakeloos, gewoonweg sprakeloos om zoveel domheid.

  Sabine, je weet duidelijk niet waar je het over hebt. Maar pretendeer dan ook niet dat je wel weet waar je het over hebt.

  Nee natuurlijk is mantelzorg niet een ontbijtje voor je lief maken, wat denk je nou?

  Mantelzorg is de billen van je stervende vader afvegen. En dat niet één keer, maar tig keer, maandelang achter elkaar. Omdat het niet anders kan, omdat je dat doet, omdat het je vader is en de thuiszorg echt niet voor iedere hoop komt opdraven.
  De bittere dagelijkse realiteit voor mijn vriendin. Ze klaagt nooit, ze doet het met liefde, want ze heeft het voor haar vader over.

  En dan heb jij de mond zo groot over mantelzorg. ... Schaam je!

 • no-profile-image

  papa

  Heel pijnlijk, zo'n column. Voor velen.

  Oh wat is het waardevol als je je hele leven moet omkeren, als je je hele sociale leven misloopt, als je 's nachts niet slaapt maar zorgt. Niet 1 nacht, maar 365 nachten. Als je overdag moet bijslapen en niet kunt werken. Als je kind nooit naar school kan, en altijd zorg nodig heeft. Altijd. Als je "blij" bent als je kind eens in het ziekenhuis ligt, dan hoef je even niet meer voor hem te zorgen. Als de overheid je PGB en daarmee je mogelijkheid te overleven afpakt. Als de regelingen ieder jaar veranderen. Als er 10 loketten zijn om langs te gaan. En als een CDA kamerlid toont niet te begrijpen waar het in het leven omgaat. Dat kan er ook nog wel bij.

 • no-profile-image

  Kohelet

  Sabine Uitslag heeft groot gelijk!

  In individuele gevallen kunnen mantelzorgers wel onevenredig zwaar belast worden (uitzonderingen zijn er altijd), maar dat haalt de essentie van haar verhaal niet onderuit.

 • no-profile-image

  Joost de Kroes

  Tja, je moet toch wat verzinnen om de draconische bezuinigingen op de PGB's te rechtvaardigen...en dat doe je door het belang van mantelzorg en vooral de zwaarte ervan te bagatelliseren. En over jaren, wanneer is gebleken dat deze maatregel extra druk legde op allerlei overheden, instellingen en zorgorganisatie en vooral veel DUURDER uitpakte, dan wil ik mevrouw Uitslag nog weleens horen. Maar waarschijnlijk loopt ze dan niet meer in Den Haag rond maar is ze zwaar overbetaald bestuurslid van een zorginstelling...

 • no-profile-image

  Ineke

  Dankzij mantelzorg, ouders die 24/7 voor mij klaarstonden tijdens mijn 3 maanden durende revalidatie na een ongeluk, hoefde ik niet een verzorgingstehuis in. Wat een opluchting! Heerlijk thuis blijven. Ik kon ze betalen, anders zou er geen zorg mogelijk zijn geweest. Natuurlijk moet dat gekwantificeerd worden! de emotionele en fysieke eisen die gesteld worden moeten gecompenseerd. Anders geen mantelzorg, maar depressies, hoge kosten en gebrek aan zorg. In dit geval geeft kwantificering mogelijkheden, de intrinsieke motivatie wordt niet aangetast door geld, dit schept alleen een kader van mogelijkheden en een verlichting van de last van zowel mantelzorger als hulpbehoevende. Misbruik moet bestraft, maar moet de hele klas gestraft worden?

 • no-profile-image

  Els van der Veen

  'Een keer de yogales afzeggen om voor een doodzieke vriendin te koken' - is dat mantelzorg? Nee, dat is gewoon vriendin zijn. Dag en vooral 's nachts klaar staan, vóór en na je gewone werk, gezin en kinderen, zonder te weten voor hoelang, dat is mantelzorg.
  Onbegrijpelijk dat u met zo'n domme en ongevoelige column komt. Misschien eens op zondagochtend als vrijwilliger een overbelaste mantelzorger gaan ondersteunen ipv uw hoofdje 'de hele week' te breken over dit soort vraagjes die misschien uw ontbijtje met uw liefje verstoren.
  Wereldvreemd!

 • no-profile-image

  Mieke

  Eigenlijk is het dieptreurig dat mensen die zo denken als Sabine Uitslag politiek bedrijven en menen te mogen denken voor anderen. Het is heel fijn voor Sabine dat zij goed gezonde familie in haar omgeving heeft en ik hoop en gun haar ook in de toekomst veel gezondheid voor haar omgeving toe. Dit wens ik met name omdat ik er niet aan moet denken dat haar familie ooit een beroep op haar zal moeten doen als mantelzorger. Wellicht is dit een uitwas van het opbergklimaat wat lang in Nederland gespeeld heeft. Is het Christelijk als je het heb uw naasten lief verkwanseld? Is het Democratisch als je zoveel reacties als hierboven beschreven zijn naast je neerlegt? Beste Sabine, bij deze dus een Appèl op je gezond verstand en krab je eens even flink achter je oren, want volgens mij hoor jij niet in de politiek en al helemaal niet bij het CDA.. je moet je heel diep schamen!!!!!

  PS uit mijn reactie hoeft niemand te concluderen dat ik CDA stemmer ben, ik zou het niet eens kunnen en willen.

 • no-profile-image

  ilona

  Beste mw Uitslag,

  In zorg nederland is het helaas zo geregeld dat je voor je kind die 4 maal per dag sondevoeding moet krijgen (onder toezicht, omdat er kans is op aspiratie met alle mogelijke gevolgen) geen CIZ indicatie te krijgen is die in tijd beschikbaar stelt voor de tijd die nodig is voor de toedieningen.
  Met behulp van het pgb kan ik efficiënt zorg in kopen en hoef ik niet mijn baan volledig op te zeggen om voor mijn dochter te KUNNEN zorgen. Ik betaal mezelf 1,5 uur per dag uit het PGB om een deel van mijn gemiste inkomsten te compenseren, dit is echt maar een schijntje.
  Mantelzorg zijn niet de lullige voorbeelden die u geeft. Ik vind het beschamend om vergelijkingen te maken met een situatie van 50 jaar geleden, toen grootouders nog bij hun kinderen en kelinkinderen in huis woonden. Tijden veranderen mw uitslag.

  Heel flauw maar ik krijg er UITSLAG van

 • no-profile-image

  Astrid

  Beste Freek, Henk en anderen,

  Na maanden beschimpt te zijn als fraudeurs, tewijl de 24/7 zorg gewoon doorgaat, loopt bij een aantal mensen het emmertje over. Wellicht kan Sabine zelf even wat nuance aanbregen, dat ze het allemaal niet zo bedoeld heet en eigenlijk meer informele (vrijwillige) zorg door anderen wilde stimuleren en dat dit nu ook niet zo'n zwaar appèl is op mensen uit de omgeving. Dat ze het wellicht iets te snel heeft opgeschreven en samen met haar liefje zo gelachen heeft bij dat ontbijt en het aardig leek om te gebruiken in een column. De overbelasting van de meeste reacties spat er van af en er hangt nog heel wat boven het hoofd. Wij hebben het namelijk wel over een column van een volksvertegenwoordiger uit een regeringspartij.

 • no-profile-image

  Vera

  Slaap maar lekker door, Sabine, en ik hoop voor jou, oprecht, dat je nooit hoeft te ervaren hoe het is, niet een keertje jouw yogales af te zeggen, maar nooit meer naar een yogales te kunnen gaan.

  En die domme opmerking over de moeder die drie keer per nacht moet opstaan voor haar baby: dat is - mag je toch hopen een bewuste - keuze. Kiezen voor een kind dat je van alles kunt leren om op eigen benen te gaan staan, terwijl de hulpvrager iedere keer meer hulp nodig heeft.

  Heb je echt wel in de gezondheidzorg gewerkt, of is ook dit weer een loos en onzinnig verhaal?

  Eet maar veel ontbijtjes met jouw lief, met de wetenschap dat zonder dat ontbijtje, zijn leven gewoon door gaat. Hij kan wel zijn eigen maaltje brouwen. Vele andere kunnen dat niet zelf.

  En dat zit in de 2e kamer!

 • no-profile-image

  JustSmile

  Van Uitslag krijg ik jeuk!

 • no-profile-image

  anneke

  deze dame heeft echt geen flauw idee wat ze zegt.. mantelzorg is intensief. en dat doe je er niet even bij. Mijn vader woonde in een tehuis en aangezien de zorg in Bejaardetehuizen zo fantastisch is (niet) liep ik daar dagelijks rond. Buiten mijn 25 urige baan mijn dochter van 3 en mijn huishouden.. Ik waste hem deed zijn kamer.. soms moest ik mijn eigen huishouden laten om hem te helpen..
  En ja ik deed het uit liefde en zou het zo doen.. maar eigenlijk is het een schande dat in een zorgstaat als Nederland wij als kinderen onze ouders moeten wassen omdat er geen tijd voor is.

  Dan zij er ook genoeg mensen met een echtgenoot/te die ernstig ziek zijn.. en het is kul te zeggen dat je dit er even bij doet. de hypotheek huur enz gaan ook door je moet dus ook gewoon werken.

  Laat de regering is iets doen aan de zorg ipv mensen die mantelzorgen een beetje in een hoek te drijven..

  te gek voor woorden

 • no-profile-image

  Ellen

  De meeste reacties komen van mensen die hetzelfde denken als Sabine, en zich enigzins schuldig voelen over het financieel en commercieel maken van deze prachtige mantelzorg! Prima Sabine!

 • no-profile-image

  Sabine Verbeek

  Beste Sabine,

  Ik word helemaal gek als ik dit lees. Ik heb een geestelijk gehandicapte dochter met het syndroom van down. Zij is nu 19 jaar oud en ik kan dankzij de PGB zelf voor haar zorgen. Dit kost een hoop tijd en moeite, maar dit levert ook erg veel plezier op. Vooral voor mijn dochter waaraan ik een full time baan heb.

  Doordat zij straks geen recht meer heeft op PGB, heb ik geen andere keuze dan mijn dochter naar een verpleeghuis te sturen. Kan ik extra werken? Nee, want ik heb nog twee kinderen waarvoor ik moet zorgen. Gaat de staat hierop achteruit? Ja, want naar mijn schatting zullen vele mensen hiermee zitten. Dochters en zonen kunnen niet meer voor hun bejaarde ouders zorgen en moeders kunnen niet meer voor hun dochter of zoon zorgen die lichamelijke of verstandelijke beperkingen hebben.

  Extra moeite voor iemand doen, moet wel in je financiële middelen liggen. Je moet je eens verplaatsen in al deze mensen die hier reageren voordat je dergelijke uitspraken gaat doen in een nietszeggende column.

  Sabine, je hebt echt een verkeerde afslag genomen tijdens je speurtocht want je bent verdwaald.

 • no-profile-image

  corry brandel

  Beste Sabine,
  Je schildert het wel heel rooskleurig af, geen enkele mantelzorger zal bij het maken van een ontbijtje voor de geliefde zich een mantelzorger voelen... waarom zo onnozel benaderd?? Het wordt iets anders als er elke dag op je wordt gerekend omdat er anders niets op tafel komt te staan, als elke nacht gebroken is door verdriet en pijn van een van je dierbaren waar je de zorg voor hebt...naast die baan..naast je gezin... naast je ouder en hulpbehoevender wordende ouders...naast je omgeving waar je ook wat voor wilt betekenen ...en die zieke vriendin daar ga je ook voor koken..want dat doen al die kanjers van mantelzorgers!!!! We hebben ze hard nodig dus complimenteer ze in plaats van een beetje belachelijk te maken!! Beetje dom!!!!

 • no-profile-image

  Diederik

  Het is schokkend om te lezen dat nota bene een TK-lid met zorg in de 'portefeuille' zo weinig weet van mantelzorg en er (daardoor?) zó laconiek over is.
  Er wordt dus op basis van dit kennisniveau gestemd in de TK. Dat vind ik beangstigend, schokkend, storend en ongelooflijk.

 • no-profile-image

  Pim

  Wat een vreselijke column. Hoe erg kun je jezelf laten kennen zeg! Totaal gebrek aan inlevingsvermogen en aan realiteitszin.
  Ik denk al jaren dat de C van het CDA er alleen maar voor de grap bijstond. Nu weet ik het zeker.

 • no-profile-image

  Fatimaf

  Er komt een dag dat jij ook (mantel)zorg nodig zal hebben, je blijft niet jong en gezond... De rest mag je zelf bedenken.

 • no-profile-image

  wil

  @Freerk, je vraagt om enige nuance in dit debat....hm...is niet op te brengen bij zo'n column. Er worden teveel mensen pijn gedaan. Of het nu bewust of onbewust gedaan wordt weet ik niet, maar dit is geen stijl. Zeker van een dame die in de verpleging heeft gewerkt en ook nog als kwaliteitscoordinator zorg,valt me dit vies tegen. Je zou bijna denken dat ze wel beter moet weten...

 • no-profile-image

  Daan

  Wat een onzinverhaal.
  Er wordt voor het gemak even vergeten dat we tegenwoordig allemaal tweeverdieners zijn; twee banen om de hypotheek en dekosten van de kinderen te kunnen betalen.
  Er is noemand 'vrij' om de hele dag voor een ander te zorgen. Alle zorg is noodgedwongen verprofessionaliseerd.