Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Balkenendenorm

‘De nieuwe CAO VVT kost me 400.000 euro, zei een bestuurder me met enige wanhoop in haar ogen. Een bijzondere opmerking vond ik dat, zeker omdat een paar dagen eerder de kranten weer vol stonden met artikelen over de hoge beloningen van bestuurders in de publieke sector.’
Balkenendenorm

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

In 2010 is de Balkenendenorm nog vaker overschreden en dan weten bestuurders zich geen raad met een loonsverhoging voor de gezondheidszorgers uit het primaire proces. Een argument om bestuurders zo hoog te belonen is de zogenaamde concurrentiepositie en het aanbieden van een marktconforme beloning. Criteria als integriteit en kwaliteit zouden naar mijn mening meer op z’n plaats zijn.

Bovendien blijven we doen alsof marktwerking gemeengoed is in de zorg, zodat bestuurders als ondernemers beloond mogen worden. De realiteit is echter dat bestuurders meestal gewoon in loondienst zijn, geen persoonlijke investering doen aan de instelling en geen enkel ondernemersrisico dragen. Sterker nog, in de meeste gevallen wordt er vooraf een vertrekregeling afgesproken voor disfunctioneren. In dat perspectief is 400.000 euro voor het verhogen van het salaris van duizenden gezondheidszorgers in die betreffende instelling natuurlijk een punt op de begroting, maar het staat niet in verhouding met de inkomens in de top.

Hoewel ik sport en sportiviteit een heel warm hart toe draag, denk ik het potje voor het beter betalen van verpleegkundigen en verzorgenden gevonden te hebben. NU het WK-voetbal niet in Nederland gehouden wordt, heeft VWS volgens mij miljoenen euro’s over. En met dat geld zou je heel wat gezondheidszorgers beter kunnen belonen. Ik ben echter bang dat deze miljoenen weer in een zwart gat of naar een andere onduidelijke plaats verdwijnen.

Laten we van 2011 het jaar van de verpleging en verzorging maken in plaats van in te zetten op culturele of sportieve thema’s. NU’91 doet daar graag aan mee.

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

3 REACTIES

  1. We zijn trots op de nieuwe CAO, bestuurders en medewerkers. Een passende loonsverhoging en verbeterde arbeidsvoorwaarden. Het netto effect op de kosten is zeer gering, naar verwachting wordt het in hoge mate via de OVA, een jaar later, gecompenseerd.
    Wat ik jammer vind is dat de voorzitter van NU ’91 (een vakgenoot van me en een bond waar ik waardering voor heb) zich zo weinig genuanceerd uitspreekt over de beloning van bestuurders. Het betreft hier een heel kleine minderheid, de meesten onder ons worden passend en (ruim) beneden de Balkenende norm betaald. Een typisch Hollandse / Calvinistische vinding overigens, zo’n norm. Ondergetekende wordt als bestuurder beloond in een CAO schaal en binnen de NVZD norm.
    Pieter Hermsen, bestuurder MaasDuinen

  2. Lees alle reacties
  3. De eerste zin, zegt al genoeg.
    Ik begrijp niet dat deze bestuurder nog in de zorg werkt.
    Deze mensen zouden per direct eruit gehaald moeten worden tegen minimum loon.
    Hier gaat de zorg aan kapot.
    Ons regels op leggen zoals dingen in eigen tijd doen,korten op de onproductieve uren.
    Dat zijn de echte die over de rug van zieke mensen de kost wil verdienen.
    Dat is wat er zo kapot is in de zorg.Wel te begrijpen dat zovelen uit de zorg willen.Dat hebben we aan deze bestuurders te danken.Hoop dat onze regering nu een goed ingrijpt op deze situaties.Dat zou de zorg een stuk aangenamer maken.Jammer maar helaas.De speknekken hebben de macht hier.
    Gegroet Fenna

  4. Nog steeds maar weinig geleerd! M.n. ook die vertrekregelingen zijn meer dan bizar.
    “Bovendien blijven we doen alsof marktwerking gemeengoed is in de zorg, zodat bestuurders als ondernemers beloond mogen worden. De realiteit is echter dat bestuurders meestal gewoon in loondienst zijn, geen persoonlijke investering doen aan de instelling en geen enkel ondernemersrisico dragen. Sterker nog, in de meeste gevallen wordt er vooraf een vertrekregeling afgesproken voor disfunctioneren”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.