Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Collectief probleem

In 2008 werd ik gebeld door een bezorgde moeder. Ze kon haar zorgpremie niet meer betalen, omdat zij en haar man werkloos waren. Op het moment dat zij bij mij binnenkwam, had ze een achterstand in betaling bij de verzekeraar ter waarde van 1100 euro. We konden een uitzonderlijke betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar, maar dat weigerde de moeder.
Collectief probleem

Premie betalen en ook nog eens aflossen kon zij zich niet veroorloven. Daarna hoorde ik niets meer van moeder en gezin in relatie tot dit onderwerp. In 2009 kreeg ik via een ketenpartner opnieuw het bericht dat er betalingsproblemen met de zorgpremie waren. Er werd opnieuw een betalingsregeling voorgesteld aan verzekeraar en gezin. Nu kwamen beide partijen wel tot overeenstemming. Twee weken geleden werd ik echter weer gebeld door de moeder van het gezin. Opnieuw achterstanden in de betaling aan de verzekeraar.

Deze keer waren er achterstanden ontstaan in de aflossing van de schuld. Vorige week ben ik met de moeder naar de rechtbank gegaan, op dat moment stond de teller op 5000 euro. We hebben een schriftelijke reden ingediend en het gezin is nu in afwachting van een reactie. Betalingsregelingen zijn vrijwel uitgesloten, omdat er geen capaciteit meer is binnen de inkomsten van het gezin en de verzekeraar in haar voorwaarden heeft opgenomen dat aflossing binnen zes maanden voldaan moet worden.

Het complete gezin is uit de verzekering gezet, maar de moeder heeft echter hoop op een goede afloop. Als opbouwwerker geef ik in principe geen individuele ondersteuning, maar in dit geval wel. Sinds de invoering van het nieuwe stelsel zijn namelijk tientallen gezinnen in de problemen gekomen door de zorgpremie en daarmee is het een collectief probleem geworden.

De gezinnen die ik ontmoetm hebben geen uitzonderlijke uitgaven (geen postorders, luxe goederen, etc.). Hun inkomsten uit de collectieve voorzieningen zijn zo laag en de uitgaven voor het primaire levensonderhoud zo hoog, dat zij geen ruimte hebben om de dure premie voor basiszorg te betalen. In de lokale werkgroep tegen armoede is dit onderwerp nu een aantal keren besproken, maar een eenduidige strategie is nog niet voorhanden. Misschien heeft u als lezer een mening?

Jillis Kors, (Groningen, 1974) heeft na de opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie in diverse steden in Nederland opbouwwerk en burgerparticipatie projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle.

1 REACTIE

  1. Zelfs ook al betaal je nooit één cent zorgpremie, je kunt nooit uit de basisverzekering worden gezet. De aanvullende verzekeringen kunnen wel worden geroyeerd, maar de basis nooit.
    Wat ik mis in dit verhaal is dat er contact is gezocht met de schuldhulpverlening (van de gemeente). Want zelfs met een bijstandsuitkering moet dit probleem door strakke budgettering op te lossen zijn.
    Bovendien heeft de zorgverzekeraar tegenwoordig met de bronheffing een ijzersterk wapen in handen: alleen een definitieve oplossing middels schuldhulpverlening helpt hiertegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.