Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tegen de stroom in

Tegen de stroom in kunnen zwemmen. Dat lijkt zo ongeveer de centrale kwaliteit die sociale professionals moeten hebben, als je de verschillende verhalen in het februari-nummer van Zorg + Welzijn mag geloven.
Tegen de stroom in

Daniël Giltay Veth vertelt hoe hij dertig jaar sociale projecten probeerde op te zetten voor groepen aan de onderkant van de samenleving. Maar die liepen telkens weer stuk op geldgebrek en institutionele stroperigheid. Met het re-integratieproject ‘Bouwen aan burgerschap’ slaagde zijn stichting erin allochtone vrouwen in Amsterdam-De Baarsjes met enige dwang uit het isolement te halen, aan taalles te laten beginnen en zelfs stappen richting de arbeidsmarkt te laten zetten. Maar een van de deelnemende partijen, de Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen, zag dat de methodiek goed was en besloot het project opnieuw aan te besteden en in te bedden in de eigen werkwijze. Van de samenhangende aanpak bleef niets over.

Of neem de 5000 zwerfjongeren in Nederland. Zij bestempelen hulpverleners zelden tot een belangrijke persoon in hun leven, zo blijkt uit het onderzoek Combatting Youth Homelessness. Zwerfjongeren hebben vaak zoveel problemen, dat veel hulpverleners zich geen raad weten. Het ontbreekt hen vaak aan rust en tijd om het vertrouwen van de jongeren te winnen. Er kan nog wel wat harder worden gelopen om de jongeren aan werk te helpen, concludeert Maarten Davelaar (Verwey-Jonker Instituut). ‘Er is gelatenheid bij hulpverleners. Het frisse is er vanaf.’

Nog altijd zijn er groepen die buiten de boot vallen, zoals de tienermeiden in veel (achterstands)wijken. Vaak gaat alle aandacht uit naar jongens die overlast veroorzaken, terwijl de schrijnende problemen van deze jonge vrouwen – uiteenlopend van identiteitsvragen tot loverboys – veel minder zichtbaar zijn. Hun vraag is bekend bij instellingen en het ministerie van Jeugd en Gezin, maar concreet beleid ontbreekt. Gelukkig zijn er ook successen te melden, zoals de methodiek SuperWoman, waarmee de meiden hun talenten en kwaliteiten leren herkennen en ontwikkelen. 

Hoe het wel kan, laat Cecilia Pérez Yáñez zien, de gedreven maatschappelijk werker van de Amsterdamse Blijf Groep. Zij ontwikkelde een succesvolle aanpak voor huiselijk en eergerelateerd geweld. Een inspirerende professional die zich volhardend inzet tegen geweld in gezinnen en relaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.