Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidiecircus. Eerlijk delen?

De zorg- en welzijnsector staat niet bekend als een rijke sector. Of gemeenten daar ook onder vallen, dat laat ik in het midden. Wel zijn er altijd tal van mogelijkheden om via subsidies de geldstroom wat te vergroten.
Subsidiecircus. Eerlijk delen?

Daarom was ik een tijdje terug bij een bijeenkomst om meer informatie over een subsidie te krijgen. Er kwam naar voren dat er van de 2,5 miljoen euro die zou worden verdeeld over een aantal gemeenten, al een half miljoen was vergeven. Aan zogenaamde ‘voorhoedegemeenten’.

Ik zie absoluut het nut in om gemeenten te subsidiëren die al ver op een bepaald onderwerp zijn. Daar kunnen anderen ook alleen maar profijt van hebben. Ten minste, als ze de opgedane kennis beschikbaar maken en overdragen. Maar eerlijk duurt het langst, lijkt me. Zeg dan dat er 2 miljoen beschikbaar is. Zo wek je in ieder geval geen valse verwachtingen.

Toch heb ik mijn vraagtekens. Want die twee voorhoedegemeenten worden blijkbaar door een bepaalde groep mensen als voorhoedegemeenten gezien. Op basis van criteria, feiten en een checklist? Daar ga ik voor het gemak maar even van uit. Zou het niet mooi zijn als criteria, feiten en/of een checklist van tevoren ook duidelijk waren?

Voor de aanvraag van diezelfde subsidie moest er een voorselectieformulier worden ingevuld. Zodat de subsidieverstrekker een inschatting kon maken hoever gemeenten al waren. Nogmaals, ‘voorhoede’ impliceert verder te zijn dan de gemiddelde Nederlandse gemeente. Nadat de sluitingsdatum van de voorselectie was verstreken, werd iedereen op de hoogte gesteld in welke categorie zij hoorde. Nu bleek 48 procent van de gemeenten die het formulier hadden ingevuld voorhoedegemeenten te zijn!

Dan vraag ik me af of de subsidieverstrekker een beoordelingsfout heeft gemaakt bij die twee gemeenten die zonder moeite de subsidie kregen. Want blijkbaar zijn er al heel wat meer gemeenten die zo goed bezig zijn. Moet ze de subsidietoekenning nu herzien? Of zou ze wellicht wat duidelijker in de communicatie moeten zijn, zeggen dat die gemeenten ‘supervoorhoedegemeenten’ zijn?

Of die gemeenten zich nou in het goede netwerk begeven, of dat ze echt veel verder zijn dan de andere 48 procent: ik weet het niet. Wij gaan de subsidie wel aanvragen. Duimt u met me mee dat we hem krijgen toegewezen?

Marian van Voorn (1978) is adviseur bij STAMM CMO Drenthe. Jeugd is haar werkgebied met als specialiteit het voortgezet onderwijs en leefstijl bij jongeren. Samen met de opdrachtgevers zoekt ze oplossingen die werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.