Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wat groen kan doen

Wat groen al niet kan doen! Die gedachte gaat door mijn hoofd tijdens verschillende groenprojecten in de stad. ‘Wij hebben nog nooit een boom in deze straat gehad. Iedereen is blij’, zegt een bewoner. Na uitstel en bijna afstel heeft het wijkbeheer van de gemeente drie schattige boompjes in de grond gezet.
Wat groen kan doen

Een boom staat voor zijn woning. De anderen op regelmatige afstand van elkaar in de rest van de straat. In een andere wijk werkt een stagiaire aan een project groen en kunst bij electriciteitskastjes. Het lijkt een nietszeggend project, maar ook hier enthousiaste reacties van bewoners en zelfs van partnerorganisaties. De stagiaire is daarna doorgeschoven naar een groenproject met grote politieke aandacht in weer een andere wijk. Sommige opbouwwerktalenten moet je nu eenmaal laten aarden en snel tot bloei laten komen.

Dat er zoveel enthousiasme is bij de start van projecten die meer groen geven in de wijken, is voor mij een verrassing. Groen is voor mij zo vanzelfsprekend als elke dag ontbijten, lunchen en dineren. Ik groeide op in de directe omgeving van groen en mijn ouders hebben mij de liefde voor natuur meegegeven. Dat een zo’n omgeving voor veel bewoners niet vanzelfsprekend is en dat veel professionals er niet vanzelfsprekend aandacht voor hebben, blijkt uit verschillende notities waarin wordt opgeroepen tot meer van deze projecten.

Groen kan meer betekenen dan opvulling zijn van overgebleven openbare ruimte. Dat groen de basis is voor gezondheid, leefbaarheid en participatie is voor veel bewoners een weet en voor veel bestuurders een vraag. Maar gelukkig is een omslag in denken en bewustwording te zien. Steeds meer bewoners krijgen een boom in de straat die zij koesteren net zoals die ene bewoner. Bewoners weten bestuurders en uitvoerders te overtuigen van het belang en bij de realisatie zien professionals uiteindelijk de voordelen van groen en participatie. Wat groen al niet kan doen!

Jillis Kors, (Groningen, 1974) heeft na de opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie in diverse steden in Nederland opbouwwerk en burgerparticipatie projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle.

1 REACTIE

  1. Groen opbouwwerk ondersteunt bewoners van buurten en woonwijken in gemeenten met “groene” initiatieven- participatie. De leefbaarheid van de woonomgeving staat hierbij op de eerste plaats.
    Voor veel mensen is biodiversiteit synoniem met de groene en natte ruimte in hun woon een leefomgeving. Voor ontspanning is groen en natuur (biodiversiteit) van enorm belang. Ze dragen bij aan gezondheid en welzijn, bevorderen sociale contacten en bieden ruimte om te spelen. Het jaar van de biodiversiteit kan dit belang ondersteunen. Het gaat niet alleen om de bijen, de bloemen en vogels, maar ook om de belevingswaarde daarvan. Dit is ook het draagvlak voor biodiversiteit. In veel stedelijke situaties kunnen burgers ook zelf initiatieven nemen om het biodiversiteits jaar tot een succes te maken. Dit kan onder meer door zelfbeheer
    Lees meer onder http://www.groenopbouwwerk.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.