Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deel mantelzorgers geeft kwaliteit van leven onvoldoende

De belasting die mantelzorgers ervaren, heeft gevolgen voor hun kwaliteit van leven. Mantelzorgers die zich weinig belast voelen, geven hun kwaliteit van leven een 7,0. Zwaarbelaste mantelzorgers beoordelen hun kwaliteit van leven met een 4,7. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl.
mantelzorg-fotolia-2.jpg
Mantelzorgers die zich weinig belast voelen

Mijnkwaliteitvanleven.nl is een programma van zes belangenorganisaties: Patiëntenfederatie Nederland, PCOB, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, NOOM en Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Via www.mijnkwaliteitvanleven.nl worden vragenlijsten uitgezet om te laten zien waar goede zorg om draait. Ruim 1300 mantelzorgers hebben de themavragenlijst mantelzorg van mijnkwaliteitvanleven.nl ingevuld.

Zwaarbelast

Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo:  ‘We zien dat een grote groep mantelzorgers, volgens het SCP bijna 90 procent, veel voldoening haalt uit de zorg voor een ander. Het is mooi dat deze cijfers aantonen dat het met heel veel mantelzorgers ook goed gaat. Voor hen is het belangrijk dat het goed blijft gaan, ook als de zorg intensiever wordt. Het cijfer dat de groep zwaarbelaste mantelzorgers hun kwaliteit van leven geeft, is echter een wake-up-call voor politici. Het cijfer laat zien dat mantelzorg hen zoveel kost dat het eigen leven hieronder lijdt.’

Wilco Kruijswijk, projectleider Sociale Zorg bij Movisie: ‘Mantelzorgers en beroepskrachten ervaren de morele kanten van dilemma’s binnen de mantelzorg, maar spreken er vaak niet over. Daardoor praten betrokkenen soms langs elkaar heen.’ Lees meer >>

Intensieve en langdurige zorg

Uit het onderzoek blijkt dat mantelzorg om meerdere redenen zwaar wordt. Ten eerste als een mantelzorger intensief, minimaal 25 uur per week, of langdurig, minimaal tien jaar, zorgt. Daarnaast kan mantelzorg ook zwaar worden als de zorg niet gedeeld kan worden met een ander of als een mantelzorger te maken heeft met regeltaken te maken krijgt met meerdere wetten en instanties.

Oplossingen

Mezzo ziet drie oplossingen voor deze ‘cocktail’ van drukmiddelen. Hoogendijk: ‘Allereerst moet de stapeling van kosten worden aangepakt. Mantelzorgers hebben nu te maken met te veel tegengestelde wet- en regelgeving, zoals de mantelzorgboete, waardoor zij worden tegengewerkt in het zorgen voor een ander. De effecten van deze wetten op mantelzorgers moeten vooraf duidelijk zijn.’

Tijdig hulp bieden

Daarnaast is het volgens Hoogendijk goed om anderen in een vroegtijdig stadium bij de zorg betrekken. Dit kan iemand uit het sociale netwerk zijn, maar ook een professional. Het is aan professionals om mantelzorgers hiervan bewust te maken én aan gemeenten om niet pas formele zorg inzetten als het water de mantelzorger aan de lippen staat. Tijdig hulp bieden bespaart op langere termijn kosten.

Regeldruk

Tot slot kan een nieuw kabinet mantelzorg volgens Mezzo eenvoudiger maken door de regeldruk bij mantelzorgers zo veel mogelijk weg te nemen. Bijvoorbeeld door één plek aan te wijzen waar mantelzorgers terecht kunnen voor alles rond de zorg voor hun naasten, in plaats van de vele uitvoeringsinstanties van de drie verschillende wetten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.