Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aantal Wmo-rechtszaken flink gestegen

In de eerste helft van dit jaar zijn er 1000 mensen naar de rechter gestapt, omdat ze een conflict met de gemeente hadden over de vergoeding van hun voorzieningen.
rechtszaak Wmo
Mogen gemeenten de financiering van de huishoudelijke hulp zomaar intrekken of beperken? - Foto: ANP XTRA

Dat meldt de Raad voor de rechtspraak. Het aantal rechtszaken over de nieuwe Wmo is sinds de invoering op 1 januari flink toegenomen: met 80 procent. In de jaren ervoor stapten gemiddeld 550 mensen per half jaar naar de rechte.

Overleggen

Gemeenten moeten flink bezuinigen op deze hulp en vergoeden dus minder huishoudelijke zorg. Daarover moeten ze wel overleggen met bewoners, maar dat gebeurt lang niet altijd even goed. Vooral over de vraag hoe ver gemeenten hierin mogen gaan, worden rechtszaken aangespannen.

Huishoudelijke hulp

De nieuwe Wmo geeft de gemeenten veel vrijheid over hoe zij hun zorgplicht invullen. Omdat zij veel moeten bezuinigen, wordt er streng gekeken naar wat burgers nog zelf kunnen en waar ze echt ondersteuning van de gemeente nodig hebben. Omdat er weinig te bezuinigen valt op voorzieningen als rolstoelen of aanpassingen in huis, wordt er vooral bespaard op de huishoudelijke hulp.

Vrijheid

De Raad voor de rechtspraak zorgt ervoor dat de gerechten hun werk goed kunnen doen. De Raad wordt bijvoorbeeld om advies gevraagd over wetsvoorstellen die mogelijke gevolgen hebben voor de rechtspraak. Ze waarschuwde eerder al dat de grote vrijheid voor gemeenten in de nieuwe Wmo zou zorgen voor rechtsongelijkheid voor mensen die zorg nodig hebben. Ook voorspelde de Raad een toename van het aantal rechtszaken.

Mantelzorg

In de nieuwe Wmo is er een grote rol weggelegd voor familieleden, vrienden en burgen. Maar als zij zich niet kunnen of willen inzetten dan heeft de zorgvragende burger juridisch gezien geen poot om op te staan, aldus de Raad. Alleen echtgenoten zijn volgens de wet verplicht elkaar bij te staan.

Uitspraken

Mogen gemeenten de financiering van de huishoudelijke hulp zomaar intrekken of beperken? Het kan nog lang duren voordat jurisprudentie daarover duidelijkheid geeft, stelt de Raad. Zo kreeg gemeente Utrecht gelijk eerder gelijk van de rechter, maar verloor de gemeente Montferland twee Wmo-zaken. Er is nog geen rode draad te vinden in de rechterlijke uitspraken. Daarvoor is het nog veel te vroeg, aldus de Raad. Het gaat telkens op zeer specifieke uitspraken die moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Pas als er meer uitspraken gedaan zijn, kan de Raad een algemene conclusie trekken.

Anderhalf uur huishoudelijke hulp in de week is genoeg voor een schoon huis, zo concludeerde de rechter in Utrecht. De rechter gaf daarmee de gemeente Utrecht gelijk die de hulp aan 5000 cliënten terugbracht naar dit minimum. Lees hier meer >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. So either the politicians are not capable of foreseeing such problems arising in advance, or they are out to make life as miserable as possible for those unfortunates and those angels who care for them, who depend on a viable social network to keep on going.
    Whether we have incompentent politicians or nasty ones, or even a combination of the two, I am tired of those who support the coalition’s policies always excusing their malevelent behavior by painting all who receive social support as fraudsters or sociopaths. That kind of weak-minded thinking is insane in itself.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.