Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Zorgmedewerkers bezetten verpleeghuis

Ruim 100 medewerkers van de Amsterdamse zorginstelling Amsta hebben zaterdag hun verpleeghuis het Sarphatihuis bezet. Nadat directeur Ben de Valk van Amsta aan het begin van de avond was afgereisd naar het verpleeghuis, braken de medewerkers de bezetting op. De actievoerders wilden een gesprek met de directie over de besteding van het extra geld voor extra handen aan bed en dat kregen ze uiteindelijk.
Zorgmedewerkers bezetten verpleeghuis
Foto: ANp Photo, Evert Elzinga

Amsta krijgt 3,5 miljoen euro voor extra handen, maar de medewerkers zeggen dat ze daar niks van terugzien. Volgens een woordvoerster van vakbond AbvaKabo, die de actie ondersteunde, heeft het bestuur toegezegd afspraken te willen maken over hoe het geld dat voor de zorg bestemd is, daar ook aan kan worden besteed. Ook wil Amsta 'dinsdag afspraken maken om werkdruk in de zorg aan te pakken', aldus de woordvoerster. Uit interne stukken zou blijken dat het extra geld onder meer gaat naar het ontwikkelen van beleid, extra coördinatoren en roosterplanners, zegt de vakbond. 

Bewoners
Tijdens de actie ging de zorg aan de cliënten gewoon door. 'Het personeel wisselde elkaar af. Tegelijk kregen we steun van bewoners, hun familieleden en ook buurtbewoners. Zij zien ook dat het zo niet langer kan en dat deze actie wordt gevoerd juist voor de cliënten', aldus de woordvoerster.

 

Onjuiste beeldvorming
De Raad van Bestuur van Amsta betreurt de onaangekondigde acties en stelt dat de AbvaKabo steeds acties organiseert op basis van onjuiste beeldvorming van hun kant. Volgens het bestuur is de besteding van middelen keurig volgens de regels gegaan en heeft het bestuur daar verantwoording over afgelegd.

In gesprek
'Wij vinden het buitengewoon belangrijk om met medewerkers direct in gesprek te blijven en doen dat graag. De AbvaKabo is tenminste vier keer uitgenodigd voor een gesprek en heeft tot nu toe geen vervolg gegeven aan deze uitnodiging', schrijft het bestuur in een verklaring. Volgens de woordvoerster van de vakbond is dat pertinente onzin. Volgens haar wil Amsta alleen overleggen over extra bezuinigingen, maar niet praten over de inzet van het extra geld.

 

 


ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.