Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Alarm bij crisisouder meestal terecht’

Melding doen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) als een 'crisisouder' op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis verschijnt, is bijna altijd terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Centrum Haaglanden. De VVD en PvdA willen dat het meldpunt landelijk standaard ingeschakeld wordt als er iets aan de hand blijkt met een ouder.
'Alarm bij crisisouder meestal terecht'

De eerstehulpafdeling van het ziekenhuis schakelt sinds 2007 automatisch het AMK in als een ouder zwaar onder invloed op de eerste hulp terechtkomt, een zelfmoordpoging doet of geweld pleegt tegen zijn of haar partner. Ook bij agressie tegen hulpverleners in het bijzijn van het kind wordt aan de bel getrokken. In 91 procent van die gevallen blijkt dan daadwerkelijk sprake van enige vorm van kindermishandeling.

Meldplicht
Het Medisch Centrum Haaglanden voerde de eigen meldplicht samen met acht andere spoedafdelingen in drie Nederlandse regio’s in. Bij 509 van de in totaal 557 meldingen bleken de vermoedens juist. Bij 2 procent was echter geen sprake van kindermishandeling en bij de overige 7 procent konden dergelijke problemen bevestigd noch ontkracht worden.

Verwaarlozing
In bijna driekwart (73 procent) van de meldingen was het betreffende gezin nog niet bekend bij het AMK. Onder kindermishandeling wordt niet alleen fysiek of seksueel geweld geschaard, maar ook bijvoorbeeld bedreiging, verwaarlozing, gebrek aan onderwijs of medische hulp en getuige zijn van huiselijk geweld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.