Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Renske Leijten: ‘Verandering komt altijd van onderop’

Natuurlijk heeft ze tijd voor een interview. ’t Is wel druk, want de volgende dag gaat ze trouwen en vanavond moet ze nog een stuk voor het verkiezingsprogramma schrijven. Maar ze wil wel graag laten horen wat ze van alles vindt. ‘O ja? Stijgen de kosten voor de zorg? En worden we daar een derdewereldland van? Nee!’
Renske Leijten: ‘Verandering komt altijd van onderop’

Renske Leijten van de SP ‘zingt zoals ze gebekt is’. Dat haar ouders in de jeugdbescherming en de jeugdhulpverlening werken, heeft volgens Leijten (33) zeker invloed gehad op haar maatschappelijke vorming. ‘Ik heb op jonge leeftijd al gezien dat het heel veel uitmaakt waar je wieg staat. Voor de kansen die je krijgt en voor het leven dat je wordt gegeven.’ Ze wijst op de voorpagina van de krant: ‘Kinderen in jeugdtehuizen schokkend vaak misbruikt’. ‘Dus dat adagium dat iedereen helemaal zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen carrière, dat is maar zeer ten dele waar. Omstandigheden bepalen heel veel. Kijk naar de sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een lage opleiding leven zeven jaar korter en tien jaar in minder goed gezondheid. Dat zijn schokkende cijfers.’

Waarom koos je voor de SP?
‘Omdat ik het beginselprogramma heel erg onderschrijf en omdat de SP praktische politiek combineert met de parlementaire politiek. Bijvoorbeeld als het om de thuiszorg gaat. De thuiszorg is overgeheveld naar de gemeente. Die besteden dat aan, voor een te laag bedrag. En wie betaalt de prijs? De thuiszorgmedewerkers, want die krijgen salarisverlaging. Wij organiseerden die mensen om een tegenkracht te vormen en zetten het onderwerp tegelijkertijd op de agenda van de Tweede Kamer. We hebben initiatiefwetten gemaakt en die zijn nu aangenomen. Dat betekent dat een gemeente niet meer aan loondumping mag doen. Zo doen wij dat. Ik zou niet in het parlement willen zitten zonder die koppeling met de dagelijkse praktijk.’

Wat heeft het kabinet Rutte/Verhagen bereikt waar de SP het niet mee eens is?
‘Gelukkig hebben ze niet alles kunnen afmaken. En een deel wordt nu stopgezet. We zijn fel tegen de ingezette marktwerking. Die is alleen maar gebaseerd op de religie van minister Schippers. Een religie die zegt dat het spel van de markt alles kan oplossen. Er is geen enkel bewijs dat de zorg daardoor goedkoper wordt. Sterker nog: bij de tandzorg zien we nu al dat het door de vrije prijsvorming juist duurder wordt. En wie denkt dat marktwerking keuzevrijheid is voor de patiënt, heeft het fout. Want de zorgverzekeraars kiezen voor ons. Tenzij je genoeg geld hebt om bij te betalen. Dan mag je zelf kiezen. Over tweedeling gesproken!’

Leijten is ook tegen de eigen bijdragen —‘dat is patiënten straffen omdat ze ziek zijn; ik vind dat pervers’ — en tegen het afschaffen van AWBZ: ‘Dat is een collectieve zorgverzekering voor onverzekerbare ziektekosten! Als je die gaat slopen, dan hebben we in de toekomst een groot probleem. Dan kunnen mensen met lage en midden inkomens zich niet verzekeren voor hun chronische ziekten en mensen met een hoger inkomen kunnen dat wel. Ook weer de tweedeling.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 6, juni 2012.

Dick Duynhoven/ANP-Photo

Gerelateerde tags

2 reacties

  • J van stempvoort

    Tot nog toe lijkt het er op dat alle marktwerking er niet beter en niet goedkoper is geworden.Integendeel met al die niet controleerbare hoge salarissen en bonussen.

  • no-profile-image

    hennies

    Ik heb grote bewondering voor deze Dame,er zijn maar weinig politici die zo gedreven en zo dicht bij de werkenden staat. hier moesten we er meer van hebben in de politiek. Petje af.

Of registreer je om te kunnen reageren.