Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Mantelzorger heeft vaak zelf hulp nodig’

Het aantal mantelzorgers dat zich overbelast voelt, groeit. Steeds meer Nederlanders die langdurig zorg verlenen aan hun naaste, houden dat niet meer vol. 'Op het moment dat ze het niet meer trekken, storten ze zelf in elkaar. Dan zijn er twee zorgvragers in plaats van één', stelt Rick Kwekkeboom, lector Community Care aan de Hogeschool van Amsterdam.
'Mantelzorger heeft vaak zelf hulp nodig'

Op de Dag van de Mantelzorg, zaterdag, worden 2,6 miljoen mantelzorgers in het zonnetje gezet en een dagje vrij gegund. Iemand is mantelzorger als hij zijn familielid, vriend of kennis minstens 3 maanden lang meer dan 8 uur per week verzorgt. Wat vaak begint als een paar uurtjes hulp, eindigt in gemiddeld 5 jaar lang zo’n 22 uur zorg per week.

Overbelast
Als het aan het nieuwe kabinet ligt, wordt er in de toekomst zelfs nog meer beroep gedaan op mantelzorgers. En dat is pittig. Een groot deel van alle zorgers vindt het werk eigenlijk te veel. In Amsterdam voelt een op de vijf zich zelfs zwaar overbelast. Kwekkeboom: ‘Dat kan heel dramatisch worden. Ze krijgen last van slapeloosheid, tobben veel, hebben geen tijd meer voor hun eigen werk of moeten hun sociale activiteiten op een lager pitje zetten.’ Een naaste verzorgen die psychiatrische problemen of een verstandelijke handicap heeft, blijkt extra lastig. ‘Mantelzorgers zien dat echt als een verzwarende factor. Bovendien uiten deze patiënten hun dank vaak op een andere manier.’

Uitbesteden
De zorg delen of uitbesteden lijkt een voor de hand liggende optie, maar gebeurt in de praktijk weinig. ‘Je wordt mantelzorger omdat je van iemand houdt. Het voelt als een nederlaag als je dat opgeeft. Als het al gebeurt, dan gaat daar een hele strijd aan vooraf.’ Soms springen andere familieleden of kennissen bij, maar de meeste taken blijven dan bij de centrale mantelzorger.

Moederdag
Kwekkeboom merkt wel dat mantelzorgers steeds meer aandacht krijgen. Ook realiseren ze zich steeds beter dat ze ook aan zichzelf moeten denken. ‘Maar je kunt je afvragen of die aandacht en zo’n Dag van de Mantelzorg niet slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Moederdag is immers ook maar een keer per jaar, terwijl moeders eigenlijk veel meer verdienen.’

Bron: ANP/ ANP Photo, Koen Suyk

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.