Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oranje Huis treedt uit de anonimiteit

Een kraakpand op een geheime plek, dat is niet meer de realiteit van veel blijf-van-mijn-lijfhuizen. Steeds meer vrouwenopvanghuizen komen uit de anonimiteit. Prinses Maxima verricht op 30 augustus de feestelijke opening van het OranjeHuis in Alkmaar. Een gloednieuw pand in een woonwijk.
OranjeHuis treedt uit de anonimiteit
OranjeHuis treedt uit de anonimiteit

Het OranjeHuis in Alkmaar was een van de eerste blijf-van-mijn-lijfhuizen waarvan de locatie niet meer geheim was. Het ontwikkelde een geheel nieuwe methodiek: de hulpverleners richten zich niet meer alleen op de vrouw als slachtoffer.

Doorbreken traditionele geheimhouding Oranjehuis

Het doorbreken van de traditionele geheimhouding van de locaties van vrouwenopvanghuizen is een belangrijk aspect van moderne hulpverlening. Er wordt steeds meer ingezet op het zichtbaar maken van deze opvangvoorzieningen, in plaats van de slachtoffers te verbergen. Het doel is niet langer om de vrouwen in stilte te beschermen, maar om huiselijk geweld openlijk aan de kaak te stellen.

Het Belang van Zichtbaarheid

Er is een paradigmaverschuiving gaande in de aanpak van huiselijk geweld, waarbij het Oranjehuis in Alkmaar een voortrekkersrol speelt. Journalist Sigrid Starremans bezocht dit opvanghuis voor het Zorg + Welzijn magazine en ontdekte dat de aanpak gericht is op het ontrafelen van de oorzaken van huiselijk geweld. Deze benadering betrekt niet alleen het slachtoffer, maar ook het hele gezin, familie en zelfs de buurt bij de hulpverlening.

De Nieuwe Koers

Het Oranje Huis is niet het enige vrouwenopvanghuis dat deze nieuwe koers volgt. Ook Hera Vrouwenopvang in Nijmegen heeft ervoor gekozen om haar pand in het centrum te verlaten en te verhuizen naar een wooncomplex in een gewone woonwijk. Deze veranderingen benadrukken het belang van openheid en toegankelijkheid in de strijd tegen huiselijk geweld.

Zichtbaarheid en openheid Oranjehuis

Zichtbaarheid en openheid in de vrouwenopvang zijn essentieel om effectieve hulp te kunnen bieden aan slachtoffers van huiselijk geweld. Het loslaten van geheime adressen draagt bij aan het ontrafelen van de complexe dynamiek achter gewelddadige relaties en maakt het mogelijk om de benodigde hulp te bieden aan alle betrokkenen. Deze nieuwe aanpak markeert een positieve stap voorwaarts in de strijd tegen huiselijk geweld.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Guido Haullussy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.