Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nightfever

Een oude hoofdzuster van me zei vroeger: ‘De nacht is om te waken, niet om te werken.’ Helaas is dit tegenwoordig anders. De ouderwetse ‘wacht’ is veranderd naar ‘werken in de nacht’.
Nightfever

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Je hoeft er geen wetenschapper voor te zijn om te kunnen bedenken dat ’s nachts werken niet zo goed is voor je gezondheid. Sterker nog, het kan zelfs gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Het is dan eigenlijk te gek voor woorden dat NU’91 nog stevig heeft moeten onderhandelen om het afschaffen van de onregelmatigheidstoeslag (ORT) van tafel te krijgen. Dat is in elk geval gelukt dankzij de stem van ca 15000 gezondheidszorgers die binnen no time een petitie tekenden voor het behoud van de ORT.

Met het project Nightfever heeft NU’91 onderzocht wat het effect is van structureel werken in de nacht én hoe je de risico’s voor je gezondheid kunt beperken. Uit de enquête blijkt dat 71 procent van de respondenten zich in wisselende mate niet fit voelt tijdens de nachtdienst. Zij voelen zich vooral  ‘geradbraakt’ en misselijk. Dat dit effect heeft op hun energieniveau tijdens de nachtdienst -lees kwaliteit van werken- moge duidelijk zijn. NU’91 heeft ook gewerkt aan oplossingen om fitter de nacht door te komen. En eigenlijk zijn die oplossingen vrij eenvoudig. Zowel voor de organisaties als de individuele medewerker zijn er nuttige tips.

Als grootste reden van het niet fit voelen wordt ‘het niet van de afdeling, naar buiten kunnen’ genoemd. Het is natuurlijk niet zo makkelijk om dat ’s nachts te realiseren, eenvoudigweg om dat de meeste instellingen in een omgeving liggen waar je ’s nachts liever niet alleen naar buiten gaat. Maar misschien is naar een ruimte met frisse lucht, een hometrainer en veel licht een makkelijke suggestie.

Gezellig schemeren in de nacht blijkt ook slecht voor je te zijn. Om zo snel mogelijk in je goede ritme te komen is werken onder de TLbuis, met meer dan 2500 lux, veel beter. Je voelt je fitter, slaapt beter en dat komt natuurlijk de kwaliteit van zorg ten goede. Ik snackte nogal eens of leefde op rijstwafels,  toen ik nachtdiensten draaide. Ook helemaal verkeerd natuurlijk! Vers eten, eiwitrijk in de eerste helft van de nacht, koolhydraten in de tweede helft, geeft je meer energie. Hoe simpel kan het zijn.

Ik verklap nu niet alles, want in het najaar zal NU’91 haar volledige onderzoeksresultaten van Nightfever presenteren en in instellingen nachtevents organiseren. Tot dan een rustige wacht!

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

1 REACTIE

  1. Even een praktische reactie. Bij veel zorgorganisaties zie ik hele creatieve oplossingen om niet de hele nacht alleen te hoeven werken Bijvoorbeeld een half uur per nacht inkopen van een thuizorgkracht (al dan niet bij de eigen organisatie), een zwerfwacht die een vaste route langs de intramurale locatie maakt en oproepbaar is en gelijk meehelpt bij het draaien van zware verpleeghuisbewoners, enz. Een oplossing hoeft echt niet heel veel te kosten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.