Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kritiek op bezuinigingen inburgering

De bezuinigingen van het demissionaire kabinet op het budget voor inburgering zijn 'buitengewoon desastreus'. Dat zei beleidsadviseur Harm van Zuthem van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT) woensdag. Hij is bang dat de kosten voor de inburgeringscursussen zullen worden afgewenteld op de inburgeraars zelf.
Kritiek op bezuinigingen inburgering

Vooral voor immigranten die nauwelijks een opleiding hebben of analfabeet zijn, liggen die kosten hoog. ‘Die mensen kunnen het niet betalen’. Terwijl ze zo’n cursus vaak wel kunnen gebruiken, aldus Van Zuthem. ‘Ze hebben het hard nodig voor hun kansen op de arbeidsmarkt of om hun kinderen op school te begeleiden.’

Budget
Dinsdag werd bekend dat het demissionaire kabinet flink snijdt in het budget voor inburgering. De bezuinigingen bedragen enkele honderden miljoenen euro’s. Ze zijn onderdeel van de 3,2 miljard euro die gevonden moest worden om de begroting voor volgend jaar op orde te krijgen.

Ontwikkeling
Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemde de bezuinigingen ‘een slechte ontwikkeling’. Hij wees erop dat het Rijk wil dat tienduizenden personen per jaar inburgeren. ‘Dat komt nu natuurlijk in gevaar.’

Werklozen
Verder zei hij dat het geld voor de inburgering dat gemeenten krijgen in het zogeheten participatiebudget zit. Dat is ook bedoeld voor de re-integratie van bijvoorbeeld werklozen en de educatie van volwassenen. Bezuinigingen op de inburgering heeft volgens hem daardoor ook negatieve gevolgen voor die andere taken.

Afhaken
Oppositiepartijen GroenLinks en SP keren zich tegen de plannen. Ze zijn bang dat inburgeraars afhaken als ze te veel aan integratie kwijt zijn. De SP wil de kosten van inburgering verlagen door te snijden in bureaucratie en in het opzetten van dure organisaties.

Verplicht
GroenLinks vindt het prima dat nieuwkomers cursussen deels zelf betalen, maar mensen die al lang in Nederland zijn en niet verplicht zijn een taal te leren, zullen niet meer naar een cursus gaan als dat hun te veel kost.

Boete
Immigranten van buiten de Europese Unie die naar Nederland komen of er al wonen moeten sinds enkele jaren een inburgeringsexamen doen. Ze hebben 3,5 jaar de tijd om dat te halen. Lukt dat niet, dan krijgen ze geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en moeten ze een boete betalen.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Inburgeraars en (re-) integratiekandidaten staan voor een lastige keuze bij de financiering van hun traject. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de studiefinanciering door studenten.
    Een zekere zelfredzaamheid van burgers is in de maatschappij van morgen absoluut noodzakelijk.
    Voor een ieder geldt dat men een bewuste keuze moet maken inzake de mogelijkheden om zich te ontwikkelen.
    Daarbij dient het uitgangspunt te zijn dat het niveau van zelfredzaamheid wordt bereikt en men in het eigen levensonderhoud kan gaan voorzien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.