Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling voor slaapstoornissen bij verstandelijk gehandicapten

Bij verstandelijk gehandicapten komen slaapproblemen drie tot vijf maal vaker voor dan bij mensen zonder die beperking. Normale slaapmiddelen helpen vaak niet. Een effectieve behandeling is nu in zicht, zo blijkt uit promotieonderzoek van arts verstandelijk gehandicapten (AVG) Wiebe Braam.
Behandeling voor slaapstoornissen bij verstandelijk gehandicapten

Slaapstoornissen bij verstandelijk gehandicapten zijn een veelvoorkomend en zwaar onderschat probleem, aldus Braam. ‘Een gehandicapt kind dat ’s nachts meermalen luidruchtig wakker wordt, zorgt ook voor slaapproblemen bij de ouders. Die gaan daardoor slechter functioneren, en dat kan weer leiden tot relatieproblemen, ziekteverzuim en burn-out of tot opname van het kind in een instelling.’

Gedragsproblemen
De oorzaak van de slaapproblemen bij verstandelijke gehandicapten is veelal een stoornis in het melatonineritme. Die lichaamseigen stof is van belang voor het functioneren van de biologische klok. Door een stoornis in de melatoninehuishouding werken normale slaapmiddelen bij verstandelijk gehandicapten niet of slecht. Het geneesmiddel melatonine werkt wel, mits goed toegediend. Het bij in- en doorslaapproblemen, en heeft ook een gunstig effect op gedragsproblemen overdag.

Speekselonderzoek
Het toedienen van melatonine werkt alleen als mensen er een tekort aan hebben. Daarom is het belangrijk een behandeling met het middel alleen te beginnen als het tijdstip is vastgesteld waarop de eigen melatonineproductie op gang komt. Dit kan via speekselonderzoek. ‘Als er geen tekort is, helpt het ook niet om melatonine te geven. Doe je dat wel, dan kan zelfs een averechts effect optreden waarbij de slaapproblemen binnen vier tot zes werken versterkt terugkeren’, aldus Braam.

Ziektekostenverzekeraar
Melatonine is een in Nederland niet geregistreerd geneesmiddel en wordt nog niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Omdat de positieve werking ervan bij mensen met een verstandelijke beperking nu is bewezen, hoopt Braam dat behandeling ermee binnenkort wel zal worden vergoed.

Drs. Wiebe Braam is als arts verstandelijk gehandicapten (AVG), werkzaam bij ’s Heeren Loo en verbonden aan het Gouverneur Kremers Centrum van de Universiteit Maastricht en het academisch ziekenhuis Maastricht. ’s Heeren Loo biedt op verschillende plekken in Nederland ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Braam hoopt op 29 september te promoveren aan de Universiteit Maastricht.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Universiteit Maastricht, stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.