Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Chronisch zieken en gehandicapten adviseren lijsttrekkers

Integrale indicatiestelling, een eigen risico naar draagkracht en wachten met het overhevelen van de AWBZ. Dat zijn enkele punten uit het programma 'Betere kansen, vijf politieke wensen van chronisch zieken en gehandicapten' dat de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) maandag aanbiedt aan de lijsttrekkers.
Chronisch zieken en gehandicapten adviseren lijsttrekkers

Het loont als iedereen meedoet: dat is de kerngedachte achter het verkiezingsprogramma van de CG-Raad. Het programma bevat vijf politieke wensen: betere kansen voor chronisch zieken en gehandicapten, gelijke rechten en plichten voor iedereen, meer kansen op werk, integrale indicatiestelling, zuinig zijn op het goede in de zorg en de samenleving toegankelijk maken.

Kabinet
Het komende kabinet, zo vindt de CG-Raad, moet stevige maatregelen nemen om de samenleving economisch en maatschappelijk gezond te houden. Dat lukt alleen als de capaciteiten van alle burgers volledig worden benut. Volgens de CG-Raad gebeurt dat nu nog te weinig.

Rugzakregeling
In het programma is ook beschreven hoe de politiek een inclusieve samenleving kan verwezenlijken. Voorbeelden zijn het ratificeren van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap, het verbeteren van de rugzakregeling voor leerlingen met een beperking en ‘fatsoenlijke’ langdurige zorg garanderen voor mensen die het nodig hebben en die dit niet zelf kunnen regelen.

Spijkerhard
Verder adviseert de CG-Raad de politiek om de AWBZ niet over te hevelen naar de zorgverzekeraars en de gemeenten, ‘als niet spijkerhard vaststaat dat dit duidelijke verbeteringen oplevert.’ Ook is de raad voor een eigen risico naar draagkracht in de Zorgverzekeringswet, waarbij chronisch zieken en gehandicapten gericht worden gecompenseerd.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: CG-Raad/Foto: stock.xchng

2 REACTIES

  1. Ik onderschrijf dit artikel .
    De zwaarste schouders moeten de lasten dragen naar hun inkomen.Alleen aan goede afspraken heb je niets .De gemeentes ook in ermelo CIZ laten jhet afwetwn ,bv. ik wacht al 4 maanden op aanpassing van de regiotax inplaats van met het busje gewoon taxi auto vervoer van wege mijn handicap.
    Dus ls de gemeentes die dit moeten regelen daar komt niets van dit is al jaren zo en wel bekent .

  2. Lees alle reacties
  3. Ik weet niet meer wat ik nog reageren.
    Ik 25 jaar zo mijn beste gedaan om voor chronisch zieken op te komen en gerechtigheid willen hebben.
    Het enige wat ik heb bereikt is dat er niet elke 5 jaar weer opnieuw een herkeuring plaats vind voor de gehandicapten parkeerkaart.
    Ik vind dat de Cg raad gelijk heeft maar ze moeten zoveel moeite doen om ook maar iets
    voor elkaar te krijgen. Voor chronisch zieken is geen plaats in deze maatschappij en dat vind ik heel treurig en verdrietig.
    Er zijn zoveel kosten aan verbonden, dat het ons wel een half huis heeft gekost.
    Moeder van 2 chronisch zieke kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.