Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Alfahulpen op de schopstoel

Het ministerie van VWS heeft onlangs de subsidieregeling voor thuiszorginstellingen beëindigd om alfahulpen in dienst te nemen. Is dit geen mooi moment om helemaal een punt te zetten achter de alfahulp in de thuiszorg?
Alfahulpen op de schopstoel

Pro

‘Ik ben het daar helemaal mee eens. Er moet een einde komen aan die zogenaamde alfahulpconstructie. Nu is het zo dat cliënten die een indicatie hebben voor thuiszorg, mogen kiezen tussen een werknemer van een instelling of een alfahulp. De gemeente vergoedt voor een werknemer een bedrag van tussen de 21 en 24 euro per uur en voor een alfahulp tussen de 14 en 16 euro. Alfahulpen zijn dus eenderde goedkoper. Maar ze ondermijnen ondertussen wel de cao voor werknemers. Want ze betalen geen pensioenpremie, geen ziektekosten; kortom geen enkele sociale zekerheidspremie. Gemeenten vinden dat prachtig, want ze besparen zo geld. Maar dat kan natuurlijk niet. Niet voor niets wil het Clara Wichmann Instituut, dat opkomt voor de rechten van vrouwen, deze constructie aan de kaak stellen. Ook is de kwaliteit van de zorg in het geding. Een werknemer die bij een cliënt signaleert dat deze meer en intensievere zorg nodig heeft, meldt dat bij zijn organisatie, zodat die cliënt alsnog die hulp krijgt. Een alfahulp werkt geïsoleerd en heeft geen mogelijkheid om iets met die signalen te doen. Een derde argument is dat een alfahulp altijd een alfahulp blijft. Zij krijgt geen scholingsaanbod en stroomt dus nooit door naar een betere betrekking.’

Wim van der Hoorn, bestuurder zorg, Abvakabo

Contra

‘Een punt achter de inzet van alfahulpen in de thuiszorg is absoluut niet aan de orde. De meeste cliënten en alfahulpen zijn tevreden over hun samenwerking. Cliënten zijn vooral blij dat ze een vaste hulp hebben met wie ze zelf afspraken kunnen maken en zaken kunnen regelen. Alfahulpen zijn er zo van verzekerd dat ze werkzaam kunnen blijven bij hun vaste cliënt en dat ze niet zomaar naar andere cliënten worden gestuurd. De vrijheid en flexibiliteit die ze nu hebben, zouden ze niet graag willen missen. Zodoende gaat het beschikbare geld ten minste naar de zorg en niet op aan overhead en dure kantoren. Door de wijziging van de Wmo kwam het werkgeverschap helemaal bij de cliënten te liggen. Met een PGB konden ze hun vaste hulp zelf “inkopen”. Voor veel cliënten was dat vanwege de rompslomp niet goed te doen. Alphatrots is daar toen op ingesprongen door de administratieve verplichtingen van de cliënt over te nemen. Omdat onze servicekosten laag zijn, blijft er voor de alfahulp een hoger uurloon over dan ze gewend waren. Samen met het Nibud hebben we onderzocht wat de financiële gevolgen zijn van een loondienstverband bij zorgaanbieders. Daaruit bleek dat alfahulpen er netto duizend tot tweeduizend euro per jaar op achteruit gingen. Dus zowel de cliënt als de alfahulp is zeer gebaat bij huishoudelijke verzorging door alfahulpen.’

Berend Raap, directeur Alphatrots

6 REACTIES

  1. Ik werk als zelfstandige bij 4 klanten met een PGB (WMO). Kunnen jullie mij vertellen of de gemeentes waar jullie onder vallen, ook 25 % korten ivm overheadkosten? Dit mag nl niet meer volgens de Centrale Raad van Beroep. Hopelijk kunnen we elkaar helpen dit misverstand uit de wereld te helpen. Wij werken niet om de gemeentepotjes te spekken!!

  2. Lees alle reacties
  3. Iedereen die werkt heeft recht op een normaal CAO. met alle betaalde premies voor ww,
    ziektewet, WAO, Pensioen opbouw en dergelijke. Nee, een alpha werkende kiest er niet zelf voor, want als je hh-hulp wilt zijn dan is er eerst een Alpha hulp contract. En bouw je niets op en hebt nergens recht op.
    Dat is in deze tijd toch niet meer normaal.
    En, ja hulpen met een cao zijn duurder, maar de
    hulp vragende heeft ook een iegenbijdrage.
    Dus alles komt niet van de gemeente.
    Als je tegenwoordig blijvend ziek bent,en nog zo ziek zijn, als je een gezonde partner hebt dan ontvang je zelfs geen hulp.
    Die moet eerst overspannen raken.
    En de relatie gaat er aan onderdoor.
    Dan pas ontvang je hulp! Hulp krijgen is niet het goede woord.

  4. De Alphahulp is niet (meer) weg te denken uit het zorgstelsel van ons land. En dat is maar goed ook. Het zorgen voor mensen met een beperking is vak. En het is veel meer dan alleen poetsen en boenen: voor veel ouderen is de hulp een van de weinige contacten met de buitenwereld.
    De huidige rechtspositie van de Alphahulp is niet speciaal bedacht voor de WMO. Al vanaf 2005 bestaat de regeling van de “witte werkster”. Die is juist bedoeld om werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet onnodig duur te maken met belastingen en premies. En de vlucht richting zwart werken te voorkomen. Dat lijkt goed te lukken. In onze gemeente heeft maar liefst 65% van de cliënten gekozen voor een Alphahulp in plaats van Zorg in Natura. Dat geeft ook het vertrouwen van cliënten in hun hulp goed aan.
    Medewerkers in loondienst zijn € 8 per uur duurder. Maar daar schiet de medewerker zelf niets mee op. Het grootste deel van de opslag gaat naar overheadkosten van de zorgaanbieder. En is daarmee een onbedoelde werkgeverssubsidie over de rug van de werkers in de zorgsector.
    En ja het kan altijd beter. Maar om nu te zeggen dat de WMO heel bveel mensen in de kou laat staan.. geen idee waar Gerrielle het dan over heeft. Mijn vraag aan haar: geef concreet aan waar je het over hebt. Dat geeft meer duidelijkheid dan veredelde borrelpraat dat de “overheid” het weer eens verkeerd doet.

  5. Natuurlijk zitten en nadelen aan om als alfahulp te werken maar voor een bijzonder slecht loon in loondienst te werken is ook niet alles . je neemt de risico’s als alfa of niet. het valt me op dat er over het algemeen gedacht word dat de alfa’s slechte prestaties leveren ,de taal niet kennen en dat de clienten slecht af zijn . Ik werk al 10 jr als zzpér en ben met de invoering van de wmo 20% achteruit gegaan in loon,mocht toen niet meer werken bij clienten hv 2 ,gedoe met de varverklaring ,nu niet meer via een bemiddelingsbureau werken als .zzpér , berichten over een keurmerk Ik wil gewoon werken en mijn clienten willen mij graag , Ik werk hard ,ben nederlands ,50 +,maak meer dan 1225 uur per jaar en zou graag nog nog jaren doorwerken maar ik zie de bui al hangen > Ik ben het getreiter zat , het wordt gewoon stoppen met werken het wordt de hardwerkende vrouwen die willen werken onmogelijk gemaakt het klopt dat de hv mensen niet doorstromen naar de verzorging . Toen ik begon met dit werk was het wel zo . jammer want we hebben de mensen in de zorg nodig De wmo heeft zoveel vernield .

  6. Een alfahulp kiest toch zeker zelf voor dat werk met alle positieve en negatieve kanten eraan. Ze wisten dat ze geen rechten hadden bij ziekte en dergelijke maar dat gaf aan de andere kant ook weer een stukje meer vrijheid om een dag niet te werken als je dat uitkwam. Het is logisch dat het dan ook goedkoper is voor degene die de kosten moet betalen. Weet wel dat de gemeente nu meer per uur voor een schoonmaker moet betalen dan ik zelf met een MBO opleiding per uur verdien in de zorg! Gelukkig is mijn belangrijkste motivatie niet geld verdienen maar dat ik iets kan betekenen voor mensen die het zelf niet meer kunnen vanwege hun handiicap.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.