Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bemoeizorg voor probleemschoppers met laag IQ

Probleemschoppers met een laag IQ zouden van de straat geplukt moeten worden en desnoods gedwongen begeleid en behandeld. In Nederland leven 5000 tot 7000 mensen die vaak betrokken zijn bij problemen op straat, maar waarvoor tot nu toe geen geschikte hulp of behandeling voorhanden is. Vaak herkennen hulpverleners niet eens dat deze amokmakers een lichte verstandelijke beperking hebben of zelfs zwakbegaafd zijn.
Bemoeizorg voor probleemschoppers met laag IQ

Dat zegt orthopedagoog Robert Didden, die op 25 maart aan de Radboud Universiteit in Nijmegen aantreedt als eerste hoogleraar op het gebied van zorg en behandeling van licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen. Volgens Didden verzet juist deze groep zich met hand en tand tegen hulpverlening. Bovendien zijn ze ‘streetwise’, zoals de hoogleraar het noemt, en daardoor heel goed geworden in het camoufleren van hun beperkingen. Niet zelden gaan deze mensen de gevangenis in en uit, terwijl hun echte problemen onbehandeld blijven.

Goed terecht
Nederland telt naar schatting 400.000 mensen een lichte verstandelijke beperking (IQ tussen de 50 en 70) of zwakbegaafdheid (IQ tussen de 70 en 80). Minstens 100.000 van hen hebben ernstige gedragsproblemen. De meesten komen desondanks goed terecht door ondersteuning van met name gezin en familie. Ongeveer 7000 mensen vallen buiten de boot, schat Didden.

Meeslepen
De probleemgroep groeit vaak op in moeilijke omstandigheden. Ze krijgen foute vrienden, laten zich meeslepen, gebruiken drank en drugs en komen niet zelden in de criminaliteit terecht. Als ze al een hulpverlener zien, ontbreekt in het reguliere behandelprogramma de juiste therapie. Didden: ‘Reguliere therapie doet een te groot beroep op inzicht en zelfredzaamheid. Gesprekstechniek bijvoorbeeld is voor deze mensen minder geschikt.’

Opdringen

De hoogleraar vindt dat de probleemgroep desnoods onder dwang moet leren erkennen dat ze veel dingen niet kunnen en ook niet zullen bereiken. Ze moeten leren hulp te accepteren. In Rotterdam loopt sinds kort een experiment met het opdringen van zorg aan bepaalde groepen zwervers. Didden gaat zich onder meer bezighouden met het ontwikkelen van een methodiek voor onderkennen, behandelen en begeleiden van amokmakers met een laag IQ.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Harm Meter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.