Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsonderwijs lijdt verlies op inburgering

Financieel was 2007 voor het beroeps- en volwassenenonderwijs een slecht jaar, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Regionale Opleidingscentra (ROC’s) zagen hun financiële positie verslechteren. Oorzaak is vooral de invoering van de nieuwe inburgeringswet die op 1 januari 2007 in werking trad.
Beroepsonderwijs lijdt verlies op inburgering

Na aftrek van alle kosten resteerde voor het gesubsidieerde beroeps- en volwassenenonderwijs een exploitatieoverschot van 20 miljoen euro. Dat was het laagste in jaren. Een derde van de onderwijsinstellingen sloot 2007 met een exploitatieverlies af.

Gevolgen inburgeringswet
Veel ROC’s leden verlies op de volwasseneneducatie. Dit was een gevolg van de nieuwe inburgeringswet die direct financiële consequenties had voor de ROC’s. Deze hadden vanuit concurrentie-oogpunt scherpe contracten afgesproken met de gemeenten. Het gesubsidieerde onderwijs leverde daardoor niet alleen marktaandeel in, maar zag zich ook voor extra kosten geplaatst. Er startten namelijk veel minder inburgeraars met een opleiding dan waarop de scholen hadden gerekend.

Personeelsoverschot
Gevolg hiervan was dat ROC’s te maken kregen met een personeelsoverschot. Vanwege de doorlooptijd van inburgeringstrajecten en de tijd die wijzigingen in het personeelbeleid vergt, zal het effect van de nieuwe inburgeringswet naar verwachting ook in 2008 nog zichtbaar zijn.

Meer schulden
De ROC’s zagen hun financiële positie ook achteruitgaan door investeringen in gebouwen, de inrichting van die gebouwen en hulpmiddelen. Deze investeringen financierden ze met spaargeld en extra leningen. De bank- en spaartegoeden liepen 150 miljoen euro terug en ROC’s sloten voor 200 miljoen euro aan leningen af.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.