Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwartboek over compensatieregeling chronisch zieken

FNV Bondgenoten heeft een zwartboek gepresenteerd met klachten van ongeveer honderd chronisch zieken. De bezwaren gaan over de compensatie die zij krijgen voor hun medische kosten. Veel chronisch zieken komen daar niet voor in aanmerking, terwijl zij wel hoge kosten hebben.
Zwartboek over compensatieregeling chronisch zieken

Door Femke van der Palen – Uitvoerder van de compensatieregeling is het Centraal Administratie Kantoor (CAK). FNV verwijt die organisatie miscommunicatie, willekeur en bureaucratie. Volgens een woordvoerder van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) zijn de problemen erg herkenbaar. ‘Twee jaar hebben we een meldpunt opgericht over deze regeling. Daar kregen we ruim 3000 klachten binnen. Het bleek dat mensen die chronisch ziek zijn nog te vaak buiten deze regeling vallen.’

Medicijnregeling
Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) hanteert een zogenaamde medicijnregeling, vertelt de woordvoerder. Aan de hand van die lijst wordt bepaald of iemand recht heeft op compensatie. Dat is het geval wanneer iemand op jaarbasis 180 dagdoseringen aan medicijnen nodig heeft. ‘Daardoor komen veel chronisch zieken niet in aanmerking voor compensatie, terwijl zij wel veel hoge kosten hebben. Bijvoorbeeld voor hulpmiddelen’, vertelt de woordvoerder.

Afschaffing eigen risico
De CG-raad sluit zich dan ook aan bij het idee van de PvdA om het gehele eigen risico af te schaffen. ‘Dit kost meer dan dat het oplevert.’ Naast de afschaffing van het eigen risico, pleit de CG-raad voor aanpassing van de medicijnlijst en verbetering van de bezwaarprocedure bij het CAK. Ook wil de CG-Raad dat de mensen die in 2008 en 2009 de compensatie zijn misgelopen, deze met terugwerkende kracht alsnog ontvangen.

Zwartboek
In het zwartboek staan klachten van ongeveerd honderd FNV-leden. Zij spraken bijvoorbeeld over de manier waarop helpdeskmedewerkers van het CAK mensen te woord staan. Velen omschreven dit als ‘ronduit onbeschoft’. Ook vertelden mensen wel eens een afwijzing te hebben ontvangen, terwijl zij het jaar ervoor wel in aanmerking kwamen voor compensatie. En dat terwijl er dat jaar niets was veranderd.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto:ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.