Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet regelt opvang illegale slachtoffers huiselijk geweld

Het kabinet komt met een regeling om de opvang te financieren van illegale vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Die blijven nu vaak verstoken van hulp, omdat opvangorganisaties er geen geld voor hebben en de vrouwen zonder geldige verblijfspapieren daarom moeten wegsturen. Naar schatting gaat het om honderden slachtoffers.
Kabinet regelt opvang illegale slachtoffers huiselijk geweld

Door Esther van Andel – Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie kondigde woensdag in een overleg met de Tweede Kamer aan dat er voor deze groep een regeling in de maak is, die naar verwachting in het voorjaar klaar is. GroenLinks-Kamerlid

Naïma Azough

had kort daarvoor aandacht gevraagd voor het lot van de illegale vrouwen.

Honderden slachtoffers
Op basis van alle signalen die Azough van hulpverleners heeft gekregen, schat ze dat ‘zeker honderden’ vrouwen tegen deze problemen aanlopen als ze thuis door hun partner of andere familieleden zijn mishandeld. ‘Daar kan ik mij zeker wat bij voorstellen’, reageert Evert Bloemen, arts bij Pharos, het landelijk centrum voor vluchtelingen en gezondheid. Bloemen kan alleen maar een schatting doen van het aantal slachtoffers.

‘Legitimeren van geweld’
De vrouwen, die vanwege hun illegaliteit al onzichtbaar zijn, krijgen volgens Azough vaak van de geweldpleger te horen dat ze toch nergens terechtkunnen voor hulp. Doordat ze nu vaak worden geweigerd bij de opvang, blijkt dat dan inderdaad ‘de grimmige werkelijkheid’ te zijn. ‘We laten ze aan hun lot over. In feite legitimeren we het huiselijk geweld daarmee, omdat ze nergens hulp krijgen’, zei Azough. Ze is daarom blij met de toegezegde regeling.

Alleen recht op zorg
Volgens Bloemen verkeren veel vrouwelijke, mogelijk ook mannelijke, slachtoffers in een kwetsbare positie. ‘Het punt is dat illegalen die voet op Nederlandse bodem zetten wel recht hebben op gezondheidszorg, alleen niet op opvang in dit soort situaties. Die krijgen ze pas wanneer ze een status hebben verkregen. In een asiel bijvoorbeeld, hebben ze zowel recht op medische gezondheidszorg als op een opvangplek.’

Naastenliefde
De arts van Pharos denkt dat het financieel veel van opvangcentra vraagt om deze slachtoffers hulp te bieden. ‘Maar menselijk gezien moeten ze een opvangplaats krijgen’, zegt hij. ‘Uit naastenliefde bieden kerken soms onderdak aan deze mensen. Erkende opvangplaatsen zouden dat ook kunnen, maar zij hebben en krijgen er geen geld voor.’

Meldcode
De minister van Justitie zei verder dat hij ernaar streeft de Rotterdamse meldcode voor huiselijk geweld landelijk in te voeren. De code, die vorige week werd gepresenteerd, is een stappenplan over hoe gehandeld moet worden als huiselijk geweld wordt geconstateerd. Het is de eerste keer dat voor alle beroepsgroepen in onderwijs, zorg en welzijn dezelfde meldcode geldt. De minister noemde de code een ‘waardevol initiatief’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.