Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parnassia zet trend met Minnesota-kliniek: Verslavingszorg uit Amerika

De Verenigde Staten passen het Minnesota-model al jaren toe in de verslavingszorg. Driekwart van de behandelingen verloopt volgens deze aanpak. Ook in Nederland vindt deze behandelvorm steeds meer weerklank. Psycho-medisch centrum Parnassia (Den Haag) heeft de eerste Minnesota-kliniek in Nederland: Mirage.

Door Eric de Kluis – Erkennen dat je machteloos staat tegenover de verslaving. Dat je een macht buiten jezelf nodig hebt om weer gezond te worden. Bereid zijn de aangerichte schade te herstellen en je in te zetten voor andere verslaafden. Het zijn onderdelen van het twaalfstappenplan van de Anonieme Alcoholisten.

Weerklank
Dit stappenplan speelt ook een grote rol in de Minnesota-aanpak, een behandelvorm voor mensen met verslavingsproblematiek. In Amerika is het een gangbare vorm van behandeling. Driekwart van de klinische behandelingen verloopt daar volgens dit model. Ook in Nederland vindt deze behandelvorm steeds meer weerklank. Zestig procent van de patiënten die volgens het Minnesota-model werden behandeld, blijft vrij van verslaving.
Belangrijk bij de behandeling is de ondersteuning in zelfhulpgroepen. En een groot verschil met het gangbare aanbod in Nederland is dat altijd wordt gestreefd naar totale onthouding van geestverruimende middelen. De kliniek Mirage van psycho-medisch centrum Parnassia is de eerste instelling in Nederland die geheel volgens deze aanpak werkt. De kliniek is al drie jaar open, maar nu al het personeel in de Verenigde Staten bij de grondlegger van dit behandelmodel is opgeleid, kan Mirage zich pas echt een Minnesota-kliniek noemen.

Kort
Een groot voordeel van de Minnesota-aanpak is de korte klinische behandeling en de continuïteit van zorg in de periode daarna, stelt Ineke de Bruin, directeur verslavingszorg bij Parnassia. ‘Mensen worden niet maandenlang opgenomen. Ze krijgen een snelle behandeling zodat ze ook snel weer maatschappelijk geïntegreerd zijn.’
Volgens de directeur bestaat de doelgroep voornamelijk uit 30’ers, soms 40’ers, die ondanks hun verslaving goed functioneren. ‘Het zijn mensen met een goede baan, een mooie auto en met een flinke verslavingsproblematiek. Vaak gebruiken ze meerdere middelen, cocaïne, alcohol, cannabis. Maar ze zijn over het algemeen nog niet zo lang verslaafd,’ aldus De Bruin.

Motivatie
De succescijfers bij de Minnesota-aanpak zijn hoog, maar daarbij moet wel aangetekend dat ze niet helemaal vergelijkbaar zijn met die van de reguliere verslavingszorg. Mensen die zich met het twaalfstappenplan willen laten behandelen, geven al aan gemotiveerd te zijn om iets aan hun verslaving te doen. Dat is een andere uitgangspositie dan verslaafden die zich bij een laagdrempelige hulpverleningsinstantie als de Jellinek melden om te kijken wat die instelling voor hén kan doen.
Parnassia is niet de enige zorgaanbieder die behandeling volgens dit model aanbiedt. Sinds een paar jaar is het ook mogelijk af te kicken in de Schotse Castle Craig Kliniek. Dat kost 592 euro per dag en de patiënt moet naar Schotland voor zijn behandeling. Bij Mirage ligt de dagprijs iets onder de tweehonderd euro. En dat wordt ook nog eens vergoed door de AWBZ. Andere aanbieders die het twaalfstappenplan gebruiken zijn onder meer SolutionS in Barneveld en Smith & Jones in Amsterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.