Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Serie de Praktisch Wijze Professional

Zorg+Welzijn maakt in samenwerking met Stichting Presentie een serie artikelen over wat de goede professional in zorg en welzijn ten diepste kenmerkt. Vanaf januari 2016 staat er in het magazine vier artikelen over de werkwijzen van ‘praktisch wijze’ professionals. In het zomernummer verschijnt een slotbeschouwing van Andries Baart, de geestelijk vader van de presentietheorie en -benadering.

 

#1 ‘De regels belemmeren je te zien wat je eigenlijk moet doen’

Wat kenmerkt de goede professional? ‘Praktische wijsheid’ zegt Andries Baart. ‘Het gaat om de kwaliteit van de vliegensvlugge afwegingen’. Start van een serie.
Download hier het eerste deel van de serie Praktisch wijze professional >>

#2 ‘Spijt heb ik niet, maar of ik het opnieuw zou doen?’

praktisch wijze professional deel 2Marie-Anne is een van de verstandelijk beperkte bewoners van De Boeier, een gemoedelijk gezinsvervangend tehuis in een Zwolse woonwijk. Ze voelde drie jaar geleden een bultje op haar borst, het was borstkanker. Marja Rumpf, coördinerend begeleider, hielp samen met haar collega’s Marie-Anne door deze moeilijke tijd heen.
Download hier het tweede deel van de serie Praktisch wijze professional >>

#3 ‘Als je volgt en voedt, gebeurt er veel meer moois’

praktisch wijze professional deel 2Het fort is het hart van speeltuin De Duizendpoot in de Utrechtse achterstandswijk Pijlsweerd. De schrik is groot als het toestel onveilig blijkt en vervanging te duur. Kinderen komen in actie, buurtpastor Monique de Bree hielp. 
Download hier het derde deel van de serie Praktisch wijze professional >>

#4 ‘We hadden geen idee wat het beste voor hem zou zijn’

Piet is een veertiger met een forse hersenbeschadiging. Zijn werkzame leven is afgelopen, hij is zijn huis kwijtgeraakt en klopt aan bij het Catherijnehuis in Utrecht. Anja Haquebord vertelt over de zoektocht naar wat zij en haar team voor Piet kunnen betekenen. 
Download hier het vierde deel van de serie Praktisch wijze professional >>

#5 Wesley had vier maanden 'niks' nodig

praktisch wijze professional deel 2Jongeren komen bij Bijzonder Jeugdwerk als er in hun leven al heel veel mis is gegaan. Behandelcoördinator Peter Verstappen zoekt samen met zijn collega's naar mogelijkheden om deze jongeren toch een stapje verder te helpen: 'Het laten was belangrijker dan het aangaan.'
Download hier het vijfde deel van de serie Praktisch wijze professional >>

#afsluiting Andries Baart: Meer deugdelijk werk

praktisch wijze professional deel 2In vijf edities van Zorg+Welzijn magazine werd verkend wat een goede professional kenmerkt. Praktische wijsheid, vertelde hoogleraar Andries Baart. Vier casussen lieten achtereenvolgens zien wat dat is. Het laatste woord is aan Baart zelf.
Download hier de afsluiting van de serie Praktisch wijze professional >>

Studiebijeenkomst Stichting Presentie: De Praktisch wijze professional

Op 8 april is een studiebijeenkomst geweest van de Stichting Presentie. Het doel was om samen na te denken over nut en noodzaak van een volgende stap in professionalisering. Tijdens de studiebijeenkomst heeft de Stichting Presentie de laatste inzichten gedeeld met professionals over de praktische wijsheid en verstandige professionaliteit, in het licht van de actuele transities in zorg en welzijn. Dit gebeurde door zowel theoretisch als praktisch aan de slag te gaan met het thema. Van de bijeenkomst is een verslag gemaakt dat hier na te lezen is.