Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Eenzaamheid

Mensen in een sociaal isolement hebben geen sociaal netwerk of enige vorm van steun. Ze zijn daarom volledig aangewezen op professionele hulp als ze hulpbehoevend worden. Eenzaamheid is maar moeilijk te bestrijden. Lees in dit dossier allerlei artikelen en blogs over eenzaamheid en sociaal isolement. 

 

 


'Beseffen we hoe zwaar het is om eenzaam te zijn?'

Theo van TilburgDoor mensen met een hulpvraag zo lang mogelijk thuis te laten wonen, nemen we een groot risico dat het sociaal isolement vergroot. Dat stelt hoogleraar sociologie Theo van Tilburg in het Zorg + Welzijn magazine van maart. ‘We zijn daar als samenleving nog niet op ingericht.’

Download hier het interview met Theo van Tilburg >> 

 


 


 

Meer dan 1 miljoen Nederlanders is sterk eenzaam

Eenzaamheid komt niet alleen voor bij ouderen. Bijna een derde van de volwassen Nederlanders voelt zich matig tot sterk eenzaam. Dat gevoel van er niet bij horen zorgt vaak tot gezondheidsproblemen. In 2008 is de Coalitie Erbij opgericht. Deze coalitie wordt gevormd door acht kernleden: Humanitas, KPN Mooiste Contact Fonds, Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte en Sensoor. Coalitie Erbij steunt samen met haar leden mensen die zich eenzaam voelen en wil de samenleving bewust maken van de betekenis van eenzaamheid en het belang om het terug te dringen.

Ga hier naar de website van Coalitie Erbij >>

 

Onderzoek naar eenzaamheid