Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

Middagsymposium 'Hoogsensitieve kinderen herkennen en begeleiden'

Soesterberg, Kontakt der Kontinenten
173 Welzijnswerk, Wijkteam, Jeugdzorg

Details evenement

28 september 2016
13:00 uur
Soesterberg, Kontakt der Kontinenten
SaHa Communicatie
079-889 0754
EUR 175 met collegakorting
Achtergrond
Hoogsensitiviteit, ofwel hooggevoeligheid, is een verzamelterm voor een aantal eigenschappen, zoals het meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor prikkels en het sterk beleven van emoties. Hoogsensitiviteit kan zich op verschillende manieren uiten, waardoor verwarring met bijvoorbeeld ADHD kan ontstaan.

Geschat wordt dat ongeveer 15-20% van de bevolking hooggevoelig is. Dat geldt ook voor kinderen. Kinderen en jongeren die hoogsensitief zijn, hebben nog niet geleerd hiermee om te gaan en kunnen overweldigd raken door prikkels, bijvoorbeeld in de klas.
Door te sterke en/of te lange overprikkeling bestaat de kans dat zij situaties gaan vermijden en angstig worden. Dit kan effect hebben op schoolprestaties en sociale interactie en als de (faal)angst naar binnen slaat, kunnen (onverklaarde) lichamelijke klachten ontstaan.

Daarom is het van belang om hooggevoeligheid op tijd te herkennen zodat we deze kinderen en jongeren tools kunnen geven om te leren omgaan met prikkels en gevoelens.

Tijdens deze interactieve studiemiddag krijgt u van drie experts op het gebied van hoogsensitiviteit praktische handvatten om hoogsensitiviteit te herkennen en te bespreken met kinderen/jongeren zelf en de ouders. Een inspirerende middag die u niet mag missen als u met kinderen & jongeren te maken heeft!

Thema’s die onder meer aan bod komen:
- Definitie, kenmerken en uitingsvormen van hoogsensitiviteit.
- Overprikkeling en onderprikkeling.
- Wat ervaren hoogsensitieve kinderen en wat hebben zij nodig, thuis en op school?
- Gesprekken voeren met ouders: welke tips kun je voor thuis geven?
- Hoe leer je kinderen omgaan met prikkels? Wat kunnen zij zelf doen?