Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

Symposium ‘Vrijheid, Gelijkwaardigheid & Bevoogding’

Stadhuis Zutphen, ’s-Gravenhof 2, Zutphen, Stadhuis Zutphen, ’s-Gravenhof 2, Zutphen
223 Welzijnswerk, Wijkteam, WMO

Details evenement

26 juni 2015
13:00 uur
Stadhuis Zutphen, ’s-Gravenhof 2, Zutphen, Stadhuis Zutphen, ’s-Gravenhof 2, Zutphen
Spectrum, partner met elan
info@spectrumelan.nl
026 352 34 20
€ 99,- excl BTW; voor Leden Stadswerk & LCGW € 49,- excl BTW; voor Burgers & professionals uit gemeente Zutphen: Gratis.
Of het nu gaat om het zorgen voor elkaar, sociale achterstand, de wijk- en dorpsaanpak, de omgang met elkaar of het leefbaar houden van de woon- en leefomgeving: het zijn meer dan ooit thema’s die vragen om nieuwe rollen van en verhoudingen tussen bewoners, publieke partijen en professionals. Daar waar de overheid zich terugtrekt uit het sociaal domein ontstaat immers ruimte voor nieuwe initiatieven van bewoners. 

We willen als publieke organisaties maar wat graag dat inwoners zich zelf gaan organiseren. Dat kleine groepen mensen zich verenigen en organiseren. Of het nu gaat om ‘mantelzorgers die elkaar helpen en ervaringen uitwisselen’; of ‘ouders die andere ouders helpen met de opvoeding van hun kinderen’; ‘bewoners die samen vormgeven aan de publieke ruimte in hun buurt’ of ‘het dorp als verzorgingshuis waarin iedereen voor elkaar zorgt’. Het zijn voorbeelden van zelforganisatie anno ‘nu’ die we omarmen en hopen dat ze navolging krijgen. Het moeilijke is alleen dat zelforganisatie niet is af te dwingen: bewoners bepalen zelf wel of ze actief worden (of niet). Dit betekent echter niet dat we dan maar lijdzaam moeten toekijken. Publieke organisaties spelen namelijk een onmisbare rol in het stimuleren en ondersteunen van zelforganisatie! Om dit effectiever te kunnen doen, moet je in ieder geval weten wat het precies is, waarin je kan investeren en hoe je dat zo goed mogelijk kan doen. Dat is waar dit symposium over gaat. 


Kijk hier voor het volledige programma, de workshops en aanmelden.