Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

'Het herkennen van en handelen bij Münchhausen by Proxy (Pediatric Condition Falsification)'

Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
399 Welzijnswerk, Wijkteam, Jeugdzorg

Details evenement

20 november 2015
10:00 uur
Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
SaHa Communicatie
079-8890754
EUR 299,- ex btw met EUR 25,- korting voor collega's
Münchhausen by Proxy, ofwel Pediatric Condition Falsification, is een ernstige vorm van kindermishandeling. Het kan hierbij gaan om het veroorzaken, verergeren of compleet verzinnen van psychische en lichamelijke klachten bij kinderen door de ouder(s), vaak de moeder. Onderzoeken wijzen uit dat jaarlijks vele tientallen, maar vermoedelijk meer, kinderen slachtoffer zijn.

Helaas worden signalen meestal nog niet herkend, waardoor kinderen worden thuis gehouden van school, geïsoleerd raken van leeftijdsgenoten en vaak een langdurig medisch onderzoekstraject in gaan. Klachten worden verergerd, soms zelfs met de dood als gevolg. Vroegtijdig signaleren is daarom van groot belang! In de medische setting door artsen en verpleegkundigen, maar ook eerder: op scholen, door gezinscoaches of CJG-medewerkers bijvoorbeeld.

Tijdens deze interactieve studiedag leren deelnemers wat we precies onder Münchhausen by Proxy/PCF verstaan en wat de signalen zijn. Deskundige sprekers gaan in op 'niet-pluis' gevoelens, vertellen wat er na een melding bij Veilig Thuis gebeurt en geven tips voor de communicatie met het kind, de ouder in kwestie, en haar/zijn partner.

Er is veel gelegenheid voor het bespreken van casuïstiek en delen van ervaringen.

Met medewerking van o.a. Rian Teeuw, kinderarts Emma Kinderziekenhuis AMC en voorzitter TASK Amsterdam en Patries Worm, vertrouwensarts bij Veilig Thuis Gelderland