Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

de belevingscarrousel voor EMB

De Twee Marken, Maarn
269 Gehandicaptenzorg

Details evenement

06 maart 2014
09:30 uur
De Twee Marken, Maarn
Cerein
info@cerein.nl
0343 44 32 99
175

EEN UNIEKE ERVARING VAN MOGELIJKHEDEN
Belevingsactiviteiten zijn benaderingswijzen waarbij, door middel van gerichte zintuigprikkeling, geprobeerd wordt een ingang te vinden in de belevings- en gevoelswereld van mensen met een verstandelijke beperking met als doel het welbevinden te verhogen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Op één dag neem je deel aan vier verschillende workshops van elk één uur om de mogelijkheden te ervaren en enthousiast te raken voor deze benaderingen.

Programma
1. Muziek
Muziek wordt ontvangen als je je eigen tempo aanpast, de tijd neemt en geen onbedoelde prikkels geeft. Het gaat er om de juiste voorwaarden te scheppen zodat de cliënt kan acclimatiseren. De juiste keuze van muziekopnames is ondersteunend. Dit gaan we ervaren in deze workshop. Verder hoor je tips en krijg je een goede indruk van de mogelijkheden. En dat doen we vooral door zelf ervaren, experimenteren en beleven. Aan de slag met diverse eenvoudige muziekinstrumenten! Je bewust worden van de effecten van cd-opnames. Leren hoe je deze kunt kiezen en gebruiken.

2. Bewegen
Ook buiten de dagbesteding, ’s avonds en in de weekenden in de woongroep is het belangrijk eenvoudige prikkels te geven die uitlokken tot bewegen. Met simpele materialen zoals plastic zakken, heel lichte ballen en elastieken kun je met een kleine beweging een groot effect realiseren. Een soort kettingreactie. Het is voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking essentieel dat zij hun eigen lichaam voelen en merken dat zij iets kunnen bereiken door te bewegen. De aandachtsboog is kort, maar komt ook snel terug. Het is belangrijk het volgende moment te benutten. In deze workshop krijg je daarvoor allerlei tips en handvatten mee.

3. Belevingsverhaal
Als je met iemand kennis maakt, zijn de eerste paar seconden heel belangrijk: Er schiet veel non-verbale informatie heen en weer en die bepaalt hoe het contact gaat verlopen. Zelfs geur speelt een rol. In deze workshop gaan we kijken hoe die eerste momenten verlopen.
Contact vanuit de zintuigen is een prima uitgangspunt om te gaan werken met belevingsverhalen. Vanuit het eenvoudige verhaal contact maken en samen plezier beleven aan allerlei geluiden, geuren, smaak- en aanraakspelletjes. Het is een creatieve, zintuiglijke activiteit die een vaste plek verdient in het individuele programma of in het groepsprogramma van je cliënten.
In deze introductieworkshop gaat De Lachende Zon met je aan het werk rond het belevingsverhaal “Constantinopel gaat in bad”.

4. Zintuigactivering
Sommigen zien zintuigactivering als belangrijk onderdeel in de dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Anderen als een extraatje wat bewoners of cliënten eigenlijk niet nodig hebben. Dat laatste is zeker niet het geval. Mensen met een verstandelijke beperking, al of niet met dementeringsproblemen, hebben juist behoefte aan goede emotionele begeleiding. Het maken van contact met anderen is essentieel voor mens-zijn. Wanneer normaal contact niet meer mogelijk is of tekort schiet, is zintuigactivering een belangrijk hulpmiddel om een brug te vormen tussen de bewoner of cliënt en zijn omgeving. Ervaar hoe dat werkt!