Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

Affectief burgerschap in de wijk

Jaarbeurs, Utrecht
313 Welzijnswerk, WMO

Details evenement

17 mei 2013
09:30 uur
Jaarbeurs, Utrecht
UvA, Platform 31
gratis

2e dag van conferentie ‘Eigen kracht ontkracht?’
Aanmelden

‘Het is jouw wijk dus jij mag het zeggen’, is een van de slogans waarmee de afgelopen jaren bewoners zijn uitgenodigd om actief te worden in hun wijk. Veel mensen geven aan die oproep gehoor. Ze organiseren buurtopschoonacties en burendagen, denken mee over wijkvernieuwingsplannen, worden vrijwilliger bij de huiswerkbegeleiding of mantelzorger voor de oude buurman. De wijk is een laboratorium voor allerlei beleidsinterventies en experimenten, sloop- en nieuwbouwprojecten, achter de voordeur-projecten, sociale activeringsprojecten, en burgerinitiatieven moeten ‘achterstandswijken’ als Kanaleneiland (Utrecht), Rivierenwijk (Deventer) en Slotermeer (Amsterdam) omtoveren in ‘prachtwijken’.

Het beroep op actief burgerschap gaat gepaard met veel enthousiasme: het biedt sommige werklozen en (migranten)vrouwen nieuwe kansen. Maar het genereert ook gevoelens van miskenning, verontwaardiging, wanhoop, woede en ressentiment. Bewoners mogen meedoen met de agenda van de overheid, maar wat hebben ze zelf nog te zeggen? Juist als bewoners doen wat de overheid van ze verlangt, willen ze ook gezien en gehoord worden.

Worden bewoners inderdaad niet gehoord, of verwachten ze te veel? Hoe komt het dat een welwillende overheid goedwillende burgers zo kan ontmoedigen? Kan een overheid die bureaucratische regels moet handhaven wel naar ieder individu luisteren? Waardoor zijn de verhoudingen tussen burgers en overheid van kilte omgeslagen in oververhitting? Deze vragen staan centraal op de conferentie van 17 mei. Onderzoekers onder leiding van Evelien Tonkens presenteren diepgaand onderzoek naar actief burgerschap in ‘achterstandswijken’ als vindplaatsen voor hedendaagse emotioneel burgerschap.

Dit is de slotconferentie van een meerjarig onderzoeksproject naar burgerschap in de wijk van de afdeling sociologie en antropologie en de Amsterdam International School for Social Sciences Research AISSR van de Universiteit van Amsterdam, gefinancierd door VSBfonds, Aedes Koepel van Woningcorporaties, woningcorporaties Rentree, Mitros en Stadgenoot, zorginstelling Cordaan, Stichting Gamma Dienstverlening, Stichting Actief Burgerschap en de AISSR van de Universiteit van Amsterdam