Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

Stop de verspilling! De weg naar gepast zorggebruik

Jarbeurs Utrecht, Utrecht
197 Welzijnswerk, Ouderenzorg, Jeugdzorg, GGZ, Gehandicaptenzorg, WMO

Details evenement

28 maart 2013
09:30 uur
Jarbeurs Utrecht, Utrecht
Zorgvisie
0786253892
399 abonnees en 449 standaard

Ongepast zorggebruik is de grootste kostenpost in de gezondheidszorg. Schattingen over de hoeveelheid ondoelmatig besteed geld, lopen uiteen tussen de één en de twee miljard euro. Het gaat dan ook om een enorme verspilling. Dubbele diagnoses, onnodige onderzoeken, overbodige herhaalbezoeken, medicijnen waarvan de werking twijfelachtig is, overbodige behandelingen en ga zo maar door.

Kort gezegd, zouden de miljardenbezuinigingen op de zorg niet nodig zijn, als patiënten altijd zorg zouden krijgen die noodzakelijk, effectief en doelmatig is. Daardoor groeit de aandacht voor het terugdringen van verspilling in de zorg terecht. Verzekeraars spreken specialisten aan op praktijkvariatie. Het kwaliteitsinstituut, dat 1 januari start, ontwikkelt richtlijnen om het probleem aan te pakken en minister Schippers pleit voor meer verantwoordelijkheid voor de patiënt door deze ongepast zorggebruik uit eigen zak te laten betalen.

Maar hoe zal de verspilling worden aangepakt? Wat zijn de consequenties van een te grote variatie? Welke richtlijnen zijn hiervoor in aantocht en welke rol de verschillende stakeholders hierin gaan spelen?

Dit alles komt aan bod op tijdens het zorgvisiecongres Stop de verspilling - de weg naar gepast zorggebruik op 28 maart 2013.

Tijdens het congres wordt er stilgestaan bij onderwerpen als:

  • Hoe brengen we  de praktijkvariatie terug? - Marc Berg, partner KPMG / Plexus
  • Rol die artsen kunnen spelen bij terugdringen van verspilling - Bart Berden, lid Raad van Bestuur, st. Elisabeth ziekenhuis
  • Wat zijn / worden de richtlijnen en de voorwaarden? - Arnold Moerkamp, bestuursvoorzitter CVZ
  • Praktijkcases over o.a. het vaststellen van tarieven en samenwerking tussen de stakeholders.

Mis deze dag niet en spreek met vakgenoten en topsprekers over het stoppen van de verspilling in de gezondheidszorg.