Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

Debat: Iedereen zorgverlener?

Arminius , Rotterdam
171 Welzijnswerk

Details evenement

13 maart 2013
20:00 uur
Arminius , Rotterdam
Tijdschrijft voor Sociale Vraagstukken
j.veenstra@movisie.nl
0307892206
5

Het kabinet wil 3 miljard euro besparen op de Awbz. Ook in Rotterdam moet de komende tijd flink bezuinigd worden op de zorg. Zo worden momenteel werklozen ingezet in de thuiszorg, maar dat is nog maar een begin. Wie als oudere, zieke of gehandicapte straks zorg nodig heeft moet eerst bij familie, vrienden of buren aankloppen. Een gang naar het verzorgingshuis zit er niet meer zo snel in.

Volgens staatssecretaris Van Rijn (VWS) is het een verbetering als we meer voor elkaar gaan zorgen: een vriendelijke buurman met compassie zal een chronisch zieke beter verzorgen dan de beroeps met haar bureaucratische stopwatchzorg. Door wie worden we liever geholpen: door de aardige buurman of hebben we toch graag een anonieme professional?

Als we straks allemaal potentiële zorgverleners zijn, hoeveel zijn we dan bereid om een handje uit de mouwen steken voor een zieke kennis? En als hulpbehoevende oudere, hoeveel durf je eigenlijk te vragen aan je volwassen kinderen die zelf in de spits van hun leven zitten? Is dat niet juist het einde van de zelfredzaamheid?

Socioloog Richard Sennett zegt in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken dat achter de roep om meer inzet van zorgende burgers een naïef mensbeeld schuilgaat: alsof zorgen geen specifieke vaardigheden vereist. Als de overheid zich terugtrekt, lost het de samenleving het dan wel ‘vanzelf’ op? Streven we af op een Amerikaans model waar charitas veel meer een rol gaat spelen?

Met o.a.:

Lilian Linders - associate lector aan de fontys Hogeschool, die in haar proefschrift ontdekte dat ‘de lamme vaak de blinde’ helpt

Jantine Kriens - Wethouder Financiën, Bestuur, Organisatie en Volksgezondheid in Rotterdam

Ids Thepass - bestuurder zorgorganisatie Laurens in Rotterdam

debatleider: journalist Marcel van der Steen

woensdag 13 maart | 20 u

entree 5 € | Studenten en Rotterdampas 2,50 €

Reserveren via: http://www.arminius.nu/reserveren?event=Debat: Iedereen zorgverlener?&date=2013-03-13 20-00

Dit debat vindt plaats naar aanleiding van de presentatie van het vernieuwde Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, in samenwerking met Arminius. Met daarin het dossier: ‘Wie houdt er nog van de sociale professional?’ Het tijdschrift is ook te koop in Arminius.

Kunt u niet aanwezig zijn? Het debat is ook thuis te volgen via een live videostream op deze pagina.