Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Chronisch zieken veel te zwaar getroffen'

Mensen die chronisch ziek of gehandicapt zijn, gaan er komend jaar flink op achteruit. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG meldden dat maandag na onderzoek dat ze hebben laten doen door het Nibud.
'Chronisch zieken veel te zwaar getroffen'
Foto: ANP Photo

Het kabinet schaft volgend jaar de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af. Daardoor verdwijnen de jaarlijkse toelagen van 154 tot 514 euro netto per jaar. Daarnaast wordt ook de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten afgeschaft en verdwijnt de bestaande korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo. Die gaan daardoor fors omhoog, zo stellen de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG.

Zorgkosten

Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat de inkomenseffecten heel groot zijn. Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen. De maatregelen leveren een besparing van 1,3 miljard euro op.

Ondersteuning

De CG-Raad en Platform VG roepen het kabinet op om het dreigende koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten alsnog te voorkomen. De organisaties pleiten voor het behoud van een landelijke basistegemoetkoming met aanvullend gerichte inkomensondersteuning van gemeenten, en dan vooral voor de laagste inkomens.

Vertekend beeld
De PvdA zegt in een reactie dat een al eerder aangekondigde regeling van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS niet is meegenomen in het onderzoek, waardoor een 'vertekend beeld' ontstaat. Het gaat om een regeling die zorgt dat mensen met een stapeling van zorgkosten gericht worden ondersteund. Daarmee is 760 miljoen euro gemoeid. Het voorstel moet nog door de Kamer worden besproken.

ANP

6 reacties

 • pmg Cleven

  Eigen bijdrage wordt berekent over bruto salaris, zou reeel zijn als er geen belasting meer betaald hoefde te worden. Als je als partner dus gaat werken om je kinderen te laten studeren, kun je dat wel schudden.Salaris gaat op aan eigen bijdrage. Werken moest toch lonen ?? Overal lak aan hebben levert intussen meer op.

 • J. Sessink

  Ik lees nu dit artikel maar is er wat veranderd???? NEE.... ze doen er niets mee. Chronisch zieken hebben zoveel eigen bijdragen en kosten venwege hun ziekte maar er wordt niets aan gedaan. Heel triest, er zijn ook geen aftrekposten via de belasting meer. Je  ontvangt geen Huishoudelijke hulp meer ook niet met eigenbijdrage. Om je parnter te besparen moet je hulp inkopen . Want anders is hij overspannen of kan het niet meer aan. En wat heb je dan??? Nog groter probleem. Nee, laten wij de buitenlanders en Griekeland maar helpen.

 • G Hop-Wassink

  Begin steeds meer het idee te krijgen dat als je chronisch ziek of gehandicapt bent, je ook overbodig bent. Heb je dan ook netwerk, dan ben je overbodig. Alle compensaties, belastingaftrek verdwijnen, en het lijkt wel of deze groep mensen dan ook maar moet verdwijnen.

 • ht vogels

  schandalig gewoon om weer de zieken en de gehandicapte te straffen voor hun ziek zijn .wij chronisch zieken betalen al zo veel voor de zorg mogen deze kosten ook niet meer aftrekken van de belasting kunnen bijna niet meer rondkomen door al deze kosten.En het blijft maar doorgaan wanneer houdt het eens op .

 • NJS Beekhuis

  Overigens hoe moet iemand die onder AWBZ zorg meer dan de helft van zijn inkomen bijdraagt, 530 euro en meer dan 500 euro jaarlijks eigen bijdrage aan ziektekosten moet betalen met deze verhogingen en afschaffing Wtcg nog rondkomen.

 • NJS Beekhuis

  Lijkt me raadzaam om chronisch zieken en gehandicapten de zogenaamde ' pil van Drion' te verstrekken, is de overheid tenminste bevrijd van de verschrikkelijk hoge lasten die een normaal betaalbaar menswaardig bestaan voor deze groep met zich mee brengt.

Of registreer je om te kunnen reageren.