Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Instelling moet stempas aan gehandicapte geven

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken gaat instellingen waar verstandelijk gehandicapten wonen, oproepen om de stempassen van hun bewoners op tijd uit te delen. Spies zal verder benadrukken dat instellingen de stempassen voor de verkiezingen van 12 september niet mogen weggooien.
Instelling moet stempas aan gehandicapte geven

De instellingen bewaren de stempassen voor de gehandicapten veelal tot het laatste moment, uit vrees dat de passen anders kwijtraken. Volgens Spies leidt dat ertoe dat de gehandicapten te laat zijn om nog iemand te machtigen.

Weggegooid
Spies doet de oproep,  omdat bij de vorige verkiezingen stempassen van gehandicapten werden achtergehouden of weggegooid. In Nederland wonen 1,7 miljoen mensen met een verstandelijke beperking. Een deel van hen woont in een instelling.

Zelfstandig
Sinds 2008 krijgen ook verstandelijk gehandicapten die onder curatele staan een stempas. Omdat zij niet altijd in staat zijn om zelfstandig te bepalen op wie zij willen stemmen, weten instellingen niet wat zij met de stempassen aan moeten.

Bron: ANP/ANP-Photo/Lex van Lieshout

Alexandra Sweers

Eén reactie

  • no-profile-image

    mieke raaimakers

    nou is het getal 1.7 miljoen verstandelijk gehandicapten in uw artikel niet wat overdreven? Ik denk dat een paar nullen eraf dichterbij de waarheid komt....

Of registreer je om te kunnen reageren.