Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wethouder: De Krom liegt over werkplaatsen

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer verkeerde cijfers gepresenteerd over het aan het werk helpen van gehandicapten. Dat stelde de Haagse wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) voorafgaand aan de G4-bijeenkomst Werken naar Vermogen die dinsdagmiddag in Den Haag plaatsvindt.
Wethouder: De Krom liegt over werkplaatsen

De Krom stelde vrijdag in een nota dat Den Haag slechts 16 procent van de mensen die in aanmerking komen voor een sociale werkplaats in een ‘gewone’ baan aan de slag komt. Maar wethouder Kool heeft dit laten narekenen en de cijfers kloppen niet. Volgens hem is het ,,zeker 35 procent’’. Hij stelt dat De Krom ‘zijn huiswerk opnieuw moet doen’.

Kritiek
Volgens de Haagse wethouder ‘maakt een kat in het nauw rare sprongen. De systematiek achter de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV) klopt wel. Maar de bijpassende financiering klopt voor geen meter’. Het doel van de wet is uitkeringsgerechtigden en gehandicapten meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. De gemeenten zelf hebben echter veel kritiek op deze aanpak omdat ze te veel op hun budget gekort zouden worden.

Aantijgingen
De WWNV is ook een van de belangrijkste redenen waarom de VNG en de gemeenten het bestuursakkoord niet willen tekenen. Een woordvoerder van Sociale Zaken stelt in een reactie dat Kool ‘wel erg harde aantijgingen doet. Wij baseren ons op openbare cijfers die de gemeente Den Haag ons zelf heeft verstrekt. Tenzij de situatie het afgelopen half jaar is veranderd.’

Vertekend
De cijfers kloppen wel, laat Kool via zijn woordvoerder weten. ‘Maar de manier waarop het ministerie de cijfers presenteert, geeft een heel vertekend beeld. Zo worden de direct geplaatsten niet meegerekend. Op dat vlak heeft Den Haag juist enorme successen geboekt.’

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Zulke mensen zitten op verkeerde posities.
    Ze rekenen naar wat ze willen.
    Vele gemeenten gaan failliet, en komen onder curantele van het rijk. dat brengt ons niet verder.
    Veel werkers in de wsw zijn blij met hun werk en de daarbij behorende beloning, wat geen vetpot is. als ze daaruit gezet worden komen ze thuis te zitten, glijden af en vallen onder een ander potje van de sociale uitkering, dus bijstand. Wij Nederlanders moeten dit niet willen, buurt -vrijwilligers moet je die mensen weer reactiveren zodat ze mee blijven doen,want proffessionals zijn duur. wij gaan 50 jaar terug i de tijd, dus middenstand hoeveel klanten hou je over ze zullen het meer van liefdadigheid moeten hebben dus besteden geen geld meer in de winkel. Eigenlijk zou er een soort ruilhandel moeten onstaan , de ene karwei voor de ander.
    je moet elkaar helpen nietwaar. Dit creeert wel een apparte soort samenleving naast deze maatschappij. Dat is mijn angst. Het vet zal altijd bovendrijven ook al is deze door het graaicultuur tot vet geworden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.