Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Snel duidelijkheid voor sociale werkplaatsen

Er komt snel duidelijkheid over de toekomst van de sociale werkvoorziening. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken laat de Tweede Kamer voor het eind van het jaar een weten hoe de nieuwe Participatiewet, die VVD en PvdA in het regeerakkoord hebben aangekondigd, er precies gaat uitzien. Klijnsma zei dat donderdag in een overleg met de Kamer.
Snel duidelijkheid voor sociale werkplaatsen

In de nieuwe wet wordt een aantal bestaande wetten voor mensen met een arbeidshandicap samengevoegd. Dat moet leiden tot een bezuiniging van op termijn 1,8 miljard euro. Daar staat tegenover dat grote bedrijven een percentage mensen in dienst moeten nemen die niet aan de slag komen op de reguliere arbeidsmarkt.

Begeleid werk
Volgens de nieuwe wet kunnen gemeenten nog 30.000 arbeidsgehandicapten een werkplek bieden. De overigen moeten begeleid werk zoeken bij een regulier bedrijf. Klijnsma onderstreepte dat de degenen voor wie straks geen 'beschutte' werkplek bij de gemeenten meer is, niet aan hun lot worden overgelaten. ‘We gaan er heel hard aan werken om die mensen elders aan de slag te krijgen.’

Kritiek
De oppositie, vooral de SP, haalde uit naar PvdA-politica Klijnsma en de PvdA-fractie, omdat zij hebben ingestemd met de nieuwe wet. Die komt in de plaats van de wet Werken naar vermogen van het eerste kabinet-Rutte, waar de PvdA destijds felle kritiek op had. Volgens Klijnsma zijn er duidelijke verschillen tussen beide wetten.


Bron: ANP/ANP-Photo/Piroschka van de Wouw

Alexandra Sweers

2 reacties

 • no-profile-image

  Hoe dom kun je zijn als volkspartij PvdA?????
  De VVD heeft alleen met de PVDA een coalitie gesloten om al hun punten erdoor te krijgen, wat ze normaal anders niet voor elkaar hadden gekregen. Dit ten aanzien van de AOW de WW WSW AWBZ en de ZORGverzekering alles wat de gewone mensen in hun portemonnee raakt. Terug voor de gehandicapte medemens naar de jaren 50 (achter) de geraniums. Wientjes zegt: eerst iets toe, en krabbelt later weer terug. Dit heeft hij nu ook met de maatregel van 6 maanden doorbetalen aan de werknemer/s van werk naar werk is afgeblazen ; geeft nu niet thuis, omdat achteraf dit; zegt hij te duur wordt. Dit trucje zal hij t.z.t OOK wel weer uithalen, met de WAJONG en WSW. PvdA dit is onbegrijpelijk/en onfantsoenlijk dat jullie eraan meewerken de allerzwakste in de samenleving, die er helemaal niets aan kunnen doen zo vogelvrij hebben verklaard, en hier aan gaan meewerken. Deze mensen hebben totaal HIERIN GEEN ENKELE keuze! PVDA jullie zijn hiermee dan ook Totaal door het ijs gezakt, en niet meer geloofwaardig als volkspartij; en ook dan ook voor eens en voor altijd afgedaan!!
  Aan de bescherming van de mensen met een beperking door een politieke partij, op recht van wonen werken en deelnemen aan de samenleving, meet je hun/de beschaving af. Hierin heb je principes, en aan sommige principes daar kan en mag je in hun belang niet aan tornen!! hier prikken de kiezers doorheen!!!!!!!!! zie de laatste peilingen, we zijn door Slalom.....Samson er allemaal ingeluisd, ben benieuwd: wanneer hij terug moet naar Rutte onder druk van de Bonden, om OOK voor de WSW en de WW te gaan heronderhandelen, of heeft hij SLALOM SAMSONdan slappe knietjes, en trekt hij dan zijnbekende pruillipje.

 • no-profile-image

  Kees Marges

  Ik heb altijd getwijfeld aan de echte bereidheid van werkgevers om gehandicapten in dienst te nemen. De noodzaak om mede op basis van optimale productie te concurreren zorgde er in de afgelopen jaren al voor dat mensen met een klein vlekje al gedumpt werden in de ziektewet en wao. Alleen met oergezonde mensen kan de concurrentie strijd aangegaan worden, vinden de werkgevers. Wientjes, de bovenbaas van de werkgevers heeft dat vandaag ook weer gezegd, ze willen af van die verplichting om gehandicapten in dienst te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.