Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gemeenten en verzekeraars steggelen over AWBZ

Gaat de uitvoering van de AWBZ naar de gemeenten of de zorgverzekeraars? Inmiddels demissionair staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) zou 1 april de knoop doorhakken. De beslissing is intussen controversieel verklaard. Beide partijen claimen de uitvoering van de AWBZ per 2012.
Gemeenten en verzekeraars steggelen over AWBZ

Op dit moment wordt de wet voor bijzondere ziektekosten, waar 22 miljard euro in omgaat, uitgevoerd door regionale zorgkantoren in opdracht van de zorgverzekeraars. Er zijn al jaren plannen op deze tussenlaag op te heffen en de directe uitvoering bij de verzekeraars te leggen. Logisch, vinden de zorgverzekeraars, want zij voeren ook de zorgverzekeringswet uit. De gemeenten denken daar anders over; de AWBZ staat veel dichter bij de Wmo die door de gemeente wordt uitgevoerd. Zij willen een groot deel van de langdurige zorg uitvoeren. Beide partijen willen de AWBZ binnenhalen en zo één zorgloket creëren.

Coalitie
De zorgverzekeraars waren de overheveling van de AWBZ al aan het voorbereiden zodat Bussemaker haar beslissing kon nemen. Ze hopen dat het nieuwe kabinet dit najaar alsnog start met het wetgevingstraject. De VNG is ervan overtuigd dat Bussemaker niet per definitie op de lijn van de Zorgverzekeraars Nederland zat en dat een nieuwe coalitie ook anders kan besluiten. De VNG denkt bovendien dat de bezuiniging van vier miljard op de AWBZ beter samen kan gaan in combinatie met de zorg die onder de Wmo valt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. het meest voor de hand liggend zou zijn de AWBZ over te hevelen naar de gem, mids zij genoeg tijd krijgen om zich daarop voor te bereiden en vooral genoeg middelen..korte lijnen voor de cleint, hele pakket van voorzieningen neerleggen bij een Case Manager waarmee je de bureaucratie verminderd en waardoor de cleint ook met minder mensen van doen heeft.
    de zorgverzekeraars is geen goed idee ,zie nu al beperking van de vraaggerichte zorg zorgverzekeraars gaan steeds mee bepalen waardoor de client steeds minder regie in eigen hand hebben en minder keuze vrijheid.

  2. Lees alle reacties
  3. Het meest logische zou natuurlijk zijn de cure, care en wonen te scheiden.
    Cure (incl. diagnostiek) naar de zorgverzekeraar, de care naar de Wmo en wonen uit de zorg. En vervolgens kunnen gemeenten, zorgverzekeraars en woningbouw coöperaties in goed overleg de noodzakelijke afstemmingen inrichten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.