Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Onzekerheid blijft over toekomst Philadelphia Zorg

Het bestuur van Philadelphia Zorg heeft donderdag nog geen uitsluitsel gegeven over de toekomst van de instelling, die zorg geeft aan ongeveer 11.000, merendeels gehandicapte cliënten. Het bestuur, de ondernemingsraad en de vakbond overleggen vrijdag verder.
Onzekerheid blijft over toekomst Philadelphia Zorg

Het bestuur deelde donderdag mee dat het overleg is geschorst omdat het accountantsbureau BDO de werkzaamheden nog niet heeft afgerond. De instelling verkeert in grote financiële problemen. Die zijn vooral een gevolg van vastgoedavonturen.

Oneens
Op verzoek van de drie partijen heeft BDO de financiële situatie doorgelicht van de instelling, waar bijna tienduizend mensen werken. Bestuur, ondernemingsraad en bonden waren het oneens over de interpretatie van de cijfers.

Salarissen
Volgens vakbond Abvakabo FNV zal de instelling de komende maanden geen problemen hebben met het betalen van de salarissen van de medewerkers. In januari deelde de instelling via de website nadrukkelijk mee dat de medewerkers die maand op overmaking van hun inkomen konden rekenen.

Ontkennen
Dagblad Trouw meldt donderdag dat oud-topman van de zorginstelling Frits Brink de dreiging van faillissement ontkent. Brink was sinds 2001 bestuurder van Philadelphia en stapte vorig jaar op. Hij beweert dat er geen sprake van een financiële chaos is en dat hij ieder jaar verantwoording heeft afgelegd. Brink deed deze uitspraken in het programma Alles uit de Kast van Omroep Gelderland.

Onzinverhalen
De ondernemingsraad stelde Brink vorig jaar aansprakelijk voor een miljoenentekort. Hij zou belangrijke adviezen van de ondernemingsraad in de wind hebben geslagen, meldt het dagblad. Brink noemt suggesties dat Philadelphia zou 'handelen' in onroerend goed, 'onzinverhalen' en 'eenzijdige informatie'. Hij claimt een ‘mooie organisatie’ achter te hebben gelaten.

Vastgoed
Uit onderzoek van het College sanering zorginstelllingen (CSZ) is gebleken dat het eigen vermogen van de Stichting Philadelphia Zorg van 24,9 miljoen euro (eind 2007) in een jaar was geslonken naar 400.000 euro. Door het de laatste jaren verworven vastgoed te verkopen, probeert Philadelphia de financiële positie op te krikken. De banken achten de stichting op grond van de gebruikelijke normen niet langer financierbaar, meldde het CSZ.


Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP & Trouw/Foto: Stock.xchng

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  annemarie majoor

  en de ouders maar doen geloven dat de zorgverzekeraar de budgetten verlaagt !
  Nu begrijp ik dat de slechte zorg is veroorzaakt door slechte managers !
  Diefstal van geld dat voor de clienten bestemd was!
  Philadelphia moet zich schamen.

 • no-profile-image

  joze

  En wat gebeurd er met Eelco Brinkman.
  Moet hij alles terug betalen door een fout beleid?

Of registreer je om te kunnen reageren.